Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2018 παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Ως «χρονιά – ορόσημο» και «χρονιά εξωστρέφειας» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε το 2018 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του, κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους.

«Το 2018 ήταν ορόσημο γιατί η εξωστρέφεια είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητας, της σύγχρονης Περιφέρειας που οραματιστήκαμε. Της Περιφέρειας κόμβου εμπορίου, ενέργειας, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης. Της Κεντρικής Μακεδονίας που θα είναι Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Περιφέρειας, αλλά και για την υποδειγματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η συνεργασία, ο ενιαίος και στοχευμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση με αποφασιστικότητα.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε πραγματικές μάχες, βρέθηκε κάθε φορά στην πρώτη γραμμή, ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν αδιαφόρησε, για κάθε ζήτημα, όσο μικρό ή μεγάλο και αν ήταν αυτό. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές, όμως συνολικά η λειτουργία μας ήταν υποδειγματική. Προσωπικά, δεν κοίταξα την αντιπολίτευση ως αντίπαλο. Ήμασταν συνοδοιπόροι στο δρόμο για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας. Δεν είδα την κριτική που ασκήθηκε ως εμπόδιο. Ήταν για εμένα εργαλείο για να γίνει ακόμα καλύτερη η διοίκησή μας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Όπως επίσης, προσωπικά ποτέ δεν κοίταξα από πού προέρχεται πολιτικά ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο κάθε συμπολίτης μου. Κοιτούσα πάντα το στόχο και το πως θα δουλέψουμε μαζί, για να τον κατακτήσουμε. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας και της πολιτικής μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε να είναι πάντα, είτε μέρος της λύσης ενός προβλήματος, είτε ακόμα περισσότερο, εκφραστής ενός συλλογικού οράματος για τον τόπο μας. Και στην κατεύθυνση αυτή, αναζητήσαμε τη συνεργασία, καλλιεργήσαμε ευρύτερες συναινέσεις, επενδύσαμε στο διάλογο. Με όλους τους τοπικούς φορείς. Σχεδιάσαμε ενιαία και στοχευμένα, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Συνδιαμορφώσαμε μαζί με την ίδια την κοινωνία, πολιτικές που ξεκινούσαν από τη βάση και πήγαιναν προς τα επάνω. Σχεδιάσαμε σωστά, υλοποιήσαμε αποφασιστικά. Και αποδείξαμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να σηκώσει το βάρος της υλοποίησης των μεγάλων έργων και μπορεί να πετύχει πιο γρήγορα, καλύτερα αποτελέσματα. Τη συνεργασία την κάναμε πράξη, όχι γιατί μας την επέβαλε κάποιος νόμος, αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι φέρνει γρήγορα καρπούς. Γιατί πιστεύουμε στην ένωση δυνάμεων. Γιατί βάζουμε τον τόπο και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στις μείζονες παρεμβάσεις εξωστρέφειας που πέτυχε η διοίκηση της Περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας εστίασε στα εξής:

-Πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-Πρώτη σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια.

-Μέσα στην κρίση οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.

-Στην Κεντρική Μακεδονία εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας.

-Για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών. Η Κεντρική Μακεδονία κερδίζει χρόνο με το χρόνο, το στοίχημα της καθιέρωσης του δωδεκάμηνου τουρισμού.

-Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και υλοποίηση έργων.

-Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση της συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που υπέγραψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελώντας τον έναν από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως που υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας.

-Το 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης».

-Δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί από το 2015 μια θέση στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μια θέση αντιπροέδρου στο «ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης».

«Το 2018, πέρα από τη συνεργασία και την εξωστρέφεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε και ως ισχυρή δύναμη διεκδίκησης και ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στις σημαντικές διεκδικήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας το 2018 και κυρίως στα ζητήματα της ένταξης των νέων αγροτών στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, όπου η Περιφέρεια πέτυχε να μη μείνει κανένας νέος αγρότης που πληρούσε τα κριτήρια εκτός προγράμματος, εκτός χρηματοδότησης, αλλά και στο ζήτημα της ματαίωσης δημιουργίας νέων διοδίων και αύξησης του αντιτίμου διέλευσης, για το οποίο ήδη η Περιφέρεια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και την Επιτροπή Μεταφορών. Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προσφυγή της Περιφέρειας στη Δικαιοσύνη για την αναζήτηση ευθυνών, για τις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες που βίωσε η Θεσσαλονίκη, η οποία έμεινε χωρίς νερό για μία και πλέον εβδομάδα πέρσι τέτοια εποχή.

Με έμφαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα του μνημείου της Αμφίπολης«Τελειώνουμε με τις ανώνυμες και γενικόλογες ευθύνες. Στα λάθη, στις παραλείψεις, στις αστοχίες και τις πραγματικές ευθύνες ζητούμε πλέον να μπει ονοματεπώνυμο. Γι’ ακόμα μία φορά θα είμαι ξεκάθαρος: Επανειλημμένα καταστήσαμε απόλυτα σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα παιχνίδι, καμία ιδεοληπτική ή μικροκομματική σκοπιμότητα, στην Αμφίπολη. Καλέσαμε δύο φορές το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να ξεκινήσει τις εργασίες στον Τύμβο Καστά. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν συνολικά 2,5 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν θα αφήσουμε αυτό το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον να ρημάξει, επειδή κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν καλά και σωστά τη δουλειά τους».

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η διοίκηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας περιέλαβε τις εξής:

-Πλήρης εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος στην Οικονομική Διαχείριση της Περιφέρειας.

-Πλήρης απογραφή της περιουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Επικαιροποίηση του Μητρώου Δεσμεύσεων της Περιφέρειας.

-Επιτυχής ανταπόκριση στον έλεγχο συστημάτων συμμόρφωσης και χρηματοοικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

-Επέκταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και των διαδικτυακών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων.

-Μείωση των χρόνων εξυπηρέτησης αιτημάτων εξυπηρετώντας περισσότερους από 300.000 πολίτες στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.

«Η συνεργασία, η εξωστρέφεια, η διεκδίκηση, οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται γερές βάσεις για να αναπτυχθούν. Χρειάζονται σταθερό έδαφος, δυνατά θεμέλια. Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε αυτή την ισχυρή βάση, αυτά τα γερά θεμέλια και δεν είναι άλλα από το έργο μας στην πράξη, σε όλους τους τομείς. Έργο που κάνει καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής για όλους τους συμπολίτες μας. Έργο που ανοίγει δρόμους για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Έργο που κάνει πιο ελκυστική την Περιφέρειά μας στους επενδυτές και τους τουρίστες. Έργο που διευκολύνει την πρόσβαση των συμπολιτών μας στα δημόσια αγαθά, που στηρίζει στην πράξη τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συνανθρώπους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εκείνη που μετατρέπει τα απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους από τις Βρυξέλλες, σε έργο μετρήσιμο και χειροπιαστό στη Μακεδονία. Εμείς δεν φορτώσαμε με νέα βάρη και φόρους τους πολίτες για να παινευόμαστε μετά ότι τα καταφέραμε. Εμείς δουλέψαμε σκληρά, μεθοδικά και με σχέδιο αξιοποιώντας πόρους που φέραμε απ’ έξω, από την Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες. Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να πιάσουν τόπο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ από τους εθνικούς πόρους, έχοντας μάλιστα ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς έως και 70%», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ