Μια πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την άρρηκτη σχέση του γύρου με την Ελληνική παράδοση και τις καταβολές του από την αρχαιότητα έκανε ο Γεωπόνος, επιστήμονας Τροφίμων και Συγγραφέας Σπύρος Τσιάπος, κατά την εισήγηση του στην εσπερίδα “Ο Χοιρινός Γύρος ως Ελληνικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) – Μία πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)”, που διοργάνωσε, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, η ΕΔΟΚ στα πλαίσια της ZOOTECHNIA 2019.
Ο Σπύρος Τσιάπος ανέπτυξε το θέμα «Ανιχνεύοντας την ιστορία και την προέλευση του γύρου» και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη χρήση της σούβλας εξήγησε ότι ακόμη και η λέξη «οβελιστήριο» που χρησιμοποιείται σήμερα για τα καταστήματα πώλησης γύρου, προέρχεται από την αρχαία λέξη «οβελός» ή «οβολός», που σημαίνει σούβλα και πως ο γύρος είναι η μετεξέλιξη από το σουβλάκι.
Η σούβλα ή αλλιώς οβελός, όπως είπε ο κ. Τσιάπος, ήταν “μεταλλική ή παλαιότερα ξύλινη ράβδος, η οποία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα για το ψήσιμο διαφόρων ειδών κρέατος (τεμαχισμένων ή μη).Η λέξη σούβλα προέρχεται από τη λατινική λέξη subula.
Όσον αφορά την ιστορία του οβελού: “οβελός είναι η προδρομική μορφή του νομίσματος, σε χρήση κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, που όμως διατήρησε την ονομασία και τη σχέση του με τη δραχμή στους κλασικούς χρόνους και μέχρι τα τέλη της αρχαιότητας. Στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα οβελού (δηλαδή σούβλας) και αποτελούσε το 1/6 της δραχμής, αφού 6 οβελοί αποτελούσαν μια δράκα, δηλαδή όσο χωρούσε μία χούφτα (πολύ μικρή ποσότητα)”, περιέγραψε ο κ. Τσιάπος, προσθέτοντας ότι “ο βασιλιάς Φείδων είχε κόψει στην Αίγινα νόμισμα που ισοδυναμούσε με 6 οβολούς. Το νόμισμα αυτό ονομάστηκε δραχμή, διότι οι 6 οβολοί που το αποτελούσαν γέμιζαν το χέρι (δραξ)”.
Η ιστορία, λοιπόν, του οβελού, κατά τον κ. Τσιάπο, ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ο οβελός είναι σύμβολο ισχύος και δύναμης (όπως διαπιστώνεται από ευρήματα σε τάφους), έχει Ιερό χαρακτήρα (θυσίες, προσφορά σε ναούς), είναι αδιαμφισβήτητα πρόδρομος του σημερινού γύρου, έχει ισχυρή παρουσία στον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
Ο γύρος έχει τη σούβλα σε κάθετο ψήσιμο, το οποίο έχει τα πλεονεκτήματα: της μικρότερης επιφάνειας, της καλύτερης τοποθέτησης των κομματιών κρέατος στη σούβλα, τη εύκολη συλλογή του λίπους και τον ευκολότερος καθαρισμό.
Η ομιλία του κ. Τσιάπου, που κατέδειξε την αδιαμφισβήτητη σύνδεση του γύρου με την αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη, κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην εσπερίδα.
Διαβάστε περισσότερα για την εσπερίδα και τις ομιλίες των εισηγητών στα Meat News πατώντας ΕΔΩ
πηγή φωτογραφίας: https://el.wikipedia.org/wiki/Οβολός