“Λευκός Πύργος. Ο Βιγλάτορας του Θερμαϊκού” είναι το θέμα της εκπομπής του Στέλιου Λουκά “Στη γη της Μακεδονίας” που θα προβληθεί την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10 το βράδυ από την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV100 και σε επανάληψη την Κυριακή στις 2 μετά το μεσημέρι. Κατά τις ίδιες ώρες, η εκπομπή προβάλλεται στο διαδίκτυο www.fm100.gr.
Για πρώτη φορά , τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάζει τόσο εκτενώς και με σπάνια ντοκουμέντα -φωτογραφίες , την ιστορία και την αρχιτεκτονική του πιο διάσημου μνημείου της Θεσσαλονίκης , του Λευκού Πύργου.
Αγέρωχος , δυνατός , φημισμένος , αγαπήθηκε – παρά την τραγική του ιστορία – από περιηγητές , ζωγράφους , φωτογράφους , ποιητές , πεζογράφους και απλούς ανθρώπους και πάντοτε μία άνοδος στις επάλξεις του είναι μία συναρπαστική και μοναδική εμπειρία .
Στην εκπομπή μιλούν:
1. Η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ΑΓΑΘΟΝΙΚΗ ΤΣΙΛΙΠΑΚΟΥ για τα ιστορικά στοιχεία του Λευκού Πύργου και για τη ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ που αναπτύσσεται στους ορόφους του Μνημείου, μία έκθεση εντυπωσιακή, εμπλουτισμένη με Πολυμέσα, που παρουσιάζει τη λαμπρή ιστορία της Θεσσαλονίκης , από την ίδρυσή της , το 316 |315 π.χ. ως τις μέρες μας.
2. Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ , για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου και τις πρόσφατες εργασίες που έγιναν για την προστασία του και την ανάδειξή του.
3.Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ, Δρ Ιστορίας, Δρ Διδακτικής της Ιστορίας και συγγραφέας, για το πώς αναφέρεται ο Λευκός Πύργος στο έργο γνωστών Θεσσαλονικέων λογοτεχνών.
Και όλα αυτά στο Α’ Μέρος του Αφιερώματος στο ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ αφού θα ακολουθήσει και Β’ Μέρος , όπου μιλούν συλλέκτες , συγγραφείς και δημοσιογράφοι για το πώς απεικονίζεται ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ στα καρτ Ποστάλ , σε κείμενα ανάμνησης και σε εξώφυλλα βιβλίων .
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παρουσιάζονται τηλεοπτικά όλα τα πρόσωπα του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ από την κατασκευή του ως σήμερα .
Άλλη μία εκπομπή του Στέλιου Λουκά για τα ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ !
Η εκπομπή “Στη γη της Μακεδονίας”
Μέσα από επιτόπιες καταγραφές, μαρτυρίες, συνεντεύξεις και αφηγήσεις, η εκπομπή αναδεικνύει το φωτεινό πρόσωπο του Μακεδονικού Ελληνισμού. Πρόκειται για διαδρομές «αυτογνωσίας» που παρουσιάζουν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τους θησαυρούς της λαϊκής μας παράδοσης, τις ρίζες και τη σύγχρονη ζωή, τα προβλήματα των χωριών, των κωμοπόλεων και των πόλεων της Μακεδονίας, τα όνειρα και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων της υπαίθρου, τα έθιμα των μεγάλων γιορτών του χρόνου, τα πνευματικά κοιτάσματα της Ορθοδοξίας (μοναστήρια, ιερούς ναούς και εκκλησιαστικά μουσεία), τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τους ξεχασμένους βιοτόπους και τα μοναχικά βυζαντινά κάστρα, τη συνέχεια του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, έτσι όπως αποκαλύπτεται στα μάτια ενός ταξιδευτή – ερευνητή και λάτρη του Μακεδονικού Ελληνισμού.