Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διάλεξη με τίτλο «Ζωή και περιβάλλον» από τον καθηγητή ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

«Ζωή και περιβάλλον κάποτε δεν υπήρχαν μαζί. Πρώτα εμφανίστηκε το περιβάλλον και μετά η ζωή. Από τη στιγμή όμως που άρχισαν να συνυπάρχουν ως μια δυνατή σχέση αλληλεπίδρασης, συνέχεια βελτιώνονταν κάνοντας τη σχέση τους ακόμα πιο αλληλοεξαρτώμενη. Μέχρι που ο άνθρωπος εμφανίστηκε ως ξάφνιασμα της φύσης. Μπορεί η ζωή και το περιβάλλον να συνεξελίχθηκαν στο διάβα δισεκατομμυρίων χρόνων, όμως στα στερνά χρόνια φαίνεται πως η σχέση αυτή βρίσκεται σε δυσμένεια, και μάλιστα αυτό αποτυπώνεται καθημερινά και εξελίσσεται πλέον με απρόβλεπτους ρυθμούς».

Την παραπάνω προβληματική θα αναπτύξει διεξοδικά την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στη διάλεξή του με τίτλο «Ζωή και περιβάλλον» ο καθηγητής του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου διδάσκει εδώ και 35 χρόνια στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα γνωστικά αντικείμενα Βιοποικιλότητα, Θαλάσσια Βιολογία, Οικολογία της Συμπεριφοράς των Ζώων (Ηθολογία) και Ζωολογία, εκδίδοντας αντίστοιχα εκπαιδευτικά συγγράμματα είτε σε συνεργασία είτε ως μοναδικός συγγραφέας. Το επιστημονικό δημοσιευμένο έργο του ξεπερνά τα 250 δημοσιεύματα, 85 από τα οποία αφορούν πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα έχει δημοσιεύσει σε συνεργασία βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Κάρολου Δαρβίνου και ένα διήγημα με τον τίτλο «Ο προστάτης του προστάτη». Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ.

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου – Εγκέφαλος και τέχνη

Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA

Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

 

 

Υπεύθυνος ενότητας:

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

 

 

 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

 

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ