Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
22.9 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img

Μουσική και ποίηση στην παρουσίαση της συλλογής “Αναφανδόν” στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Με μουσική, τραγούδια και ποίηση γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα) κατά την σημερινή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού, που έγινε σε ζεστή ατμόσφαιρα, με ενθουσιώδες κοινό.

Ο Άγγελος Ζαγοριανός, ποιητής, συνθέτης, συγγραφέας, ήρθε από τη Θάσο, όπου ζει και εργάζεται, ειδικά για την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) για να μιλήσει για την τέταρτη ποιητική συλλογή που εξέδωσε. Προηγήθηκαν παρουσιάσεις στο Καλογερικό του Λιμένα, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης κ. α.

Στη φωτογραφία από αριστερά Γεωργία Γοργώ Αλεξίου, ποιήτρια, συγγραφέας, πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., Άγγελος Ζαγοριανός, ποιητής, συνθέτης, συγγραφέας, Αντώνης Μαλλιάρης, εκδότης, συγγραφέας.

Στη φωτογραφία από αριστερά Γεωργία-Γοργώ Αλεξίου, Άγγελος Ζαγοριανός, Αντώνης Μαλλιάρης, Ευάγγελος Αγγελίδης.

“Ο Άγγελος έχει πλούσιο ψυχικό κόσμο, είναι άνθρωπος της προσφοράς, αγαθός με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου”, τόνισε στην εισήγηση της η κ. Γεωργία- Γοργώ Αλεξίου, ποιήτρια, συγγραφέας, πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. “Οι στίχοι του αποπνέουν μια αρμονία”, σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, “ποίηση γνήσια, καθάρια, ελληνική, αποκρυσταλλωμένη και ώριμη”.

Ο ποιητής υπογράμμισε ότι “κάθε άνθρωπος που ξέρει τι θα πει ποίηση, μαθαίνει να εκτιμά το ελάχιστο και να χαίρεται την ελευθερία”. “Κάθε ποιητής προσπαθεί να μεταφέρει με όσο το δυνατόν πρωτότυπο τρόπο αυτά που τον αγγίζουν, αυτά που παρατηρεί, που αισθάνεται”, είπε ο κ. Ζαγοριανός. Ο ίδιος, συνέχισε: “Η ποίηση μου αρέσει διότι δεν μπορεί να καλλιεργήσει εγωισμούς, δεν μπορεί να καλλιεργήσει ματαιοδοξία, δεν προσφέρει σταδιοδρομία, ‘βολέματα’. Μ’ αρέσει διότι είναι μια διαρκής έλξη για πράγματα που δεν μπορούν να απαντηθούν ποτέ. Η ποίηση είναι ένα αποτύπωμα μιας ανέκφραστης ιδιαιτερότητας…”

Ποιήματα από το βιβλίο απήγγειλε με μοναδικό τρόπο η κ. Ελένη Βεζύρογλου, ποιήτρια, συγγραφέας.

Από αριστερά Άγγελος Ζαγοριανός, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης (φυσαρμόνικα)

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση από μέλη που συμμετέχουν στο «Μουσικό Εργαστήρι Θάσου». Ο Άγγελος Ζαγοριανός στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Ευάγγελος Αγγελίδης στο τραγούδι και ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης στη φυσαρμόνικα.

Στη φωτογραφία ο Ευάγγελος Αγγελίδης

Ο λόγος του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καββαδία, του Καζαντζάκη, του Γκάτσου, του Σκαρίμπα, του Αναγνωστάκη κ.ά. ντυμένος με τον μαγικό μανδύα της μουσικής, συνεπήρε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι σιγοτραγούδησαν μαζί με τους μουσικούς και τους επιβράβευσαν με χειροκροτήματα.

Τέλος, ο Άγγελος Ζαγοριανός υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ