Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

540 διακεκριμένοι αρχιμάγειρες από 22 χώρες στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης στη Detrop

Με ρεκόρ συμμετοχών από 22 χώρες ξεκινάει σήμερα 1 Μαρτίου ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας Detrop. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο Περίπτερο 16 των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΔΕΘ -HELEXPO.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μαστροδημήτρης (αριστερά στη φωτογραφία), executive chef, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διοργανώνεται τα τελευταία 22 χρόνια, κάθε δύο χρόνια, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO-ΔΕΘ και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies, WACS).

Στον φετινό διαγωνισμό, όπως είπε, έχουν δηλωθεί 540 συμμετοχές (αριθμός ρεκόρ) διακεκριμένων αρχιμαγείρων και σχολών μαγειρικής από 22 χώρες, που θα διαγωνιστούν σε 30 κατηγορίες και θα αξιολογηθούν από έξι Έλληνες και 17 διεθνείς κριτές, η συμμετοχή των οποίων προσέδωσε στη διοργάνωση το κύρος ενός διεθνούς διαγωνισμού, θέτοντας ψηλά τον πήχη για μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες.

Ο κ. Μαστροδημήτρης ανέφερε ακόμα ότι στον διαγωνισμό ξεχωρίζουν οι συμμετοχές από τη Σερβία, την Ταϊβάν, τη Σρι Λάνκα, την Ισλανδία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και στην κατηγορία «γαμήλια τούρτα», η ομάδα από τη Σμύρνη αναμένεται να ξεχωρίσει καθώς φέρει στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος υπογράμμισε ακόμα ότι στην κατηγορία «Ελληνική Μακεδονική Κουζίνα», ο στόχος είναι να εξοικειωθούν οι ξένοι μάγειρες με τα προϊόντα της μακεδονίτικης γης και να μάθουν να τα χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους.

Ο πρόεδρος του Διαγωνισμού Χρήστος Γκότσης, executive chef (δεξιά στη φωτογραφία), αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα μετά το 2013 και αποτελεί σημαντική προβολή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς συγκεντρώνονται οι καλύτεροι σεφ και σχολές από όλο τον κόσμο με δικά τους έξοδα και αυτό αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον κλάδο και την πόλη παγκοσμίως.

Ανάμεσα στους διεθνείς κριτές ξεχωρίζει ο Rohan Fernandopulle, πρόεδρος της «Bocuse d’ Or» από τη Σρι Λάνκα και ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο. Στην ομάδα των Ελλήνων κριτών είναι -μεταξύ άλλων- η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο πατήρ Επιφάνιος. Τα πιο «σημαντικά» βραβεία, που θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, είναι: Τρόπαιο κορυφαίας σχολής, με βάση των αριθμό των μεταλλίων, Τρόπαιο κορυφαίου Αρχιμάγειρα της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίας σχολής της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίου μαθητή της χρονιάς, Τρόπαιο κορυφαίας ομάδας Grand Prix και Τρόπαιο κορυφαίου Ζαχαροπλάστη μαθητή της χρονιάς.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης αποτελεί γιορτή των επαγγελματιών του κλάδου και μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσφέροντας συγχρόνως μια εκπαιδευτική και δημιουργική πλατφόρμα σε αρχιμάγειρες από όλο τον κόσμο.

φωτογραφία από τον διαγωνισμό του 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ