«Η Παράξενη Παρέα του Ορφέα», το παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα (εκδόσεις Λιβάνη) συνάντησε μια μεγάλη παρέα παιδιών, σήμερα το μεσημέρι, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα) και έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και μιμήθηκαν τις γκριμάτσες των ηρώων του παραμυθιού, στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού.
Οι ήρωες του παραμυθιού, μαζί με τα παιδιά που προσήλθαν με τους γονείς τους, έκαναν ένα νοερό ταξίδι µε το λεωφορείο της φιλίας με σταθμούς αυτούς της τέχνης, της μουσικής, της συντροφικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως ακριβώς περιγράφεται στο βιβλίο.
O συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης (δεξιά στη φωτογραφία) εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος παιδικό βιβλίο, καθώς το μυαλό των παιδιών σκέφτεται διαφορετικά από το μυαλό των μεγάλων, “το μυαλό του παιδιού σκέφτεται με άλματα, μυθοποιεί τα πάντα, είναι μεγαλειώδη τα πράγματα μέσα στο μυαλό του παιδιού, γι’ αυτό και γοητεύονται από τα παραμύθια με δράκους, με ξωτικά”, όπως είπε. “Για να γράψεις τέτοια κείμενα πρέπει το μυαλό σου να περιέχει την αθωότητα των παιδιών. Πρέπει ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο να περιέχει δυναμική αθωότητα, να υπάρχει μια αφέλεια. Πρέπει να είσαι παιδί. Το μυαλό σου να έχει φύγει από την στρούγκα των κανόνων”, τόνισε ο κ. Σκαμπαρδώνης.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βασίλης Κάργας (αριστερά στη φωτογραφία) περιέγραψε ότι αφορμή για να γράψει το βιβλίο ήταν το παιχνίδι της 5χρονης κόρης του Ευαγγελίας, με τη φαντασία της, ο μυθικός Ορφέας αλλά και ο βαπτιστικός του, ο Ορφέας, που έφυγε με την οικογένεια του μετανάστης στο Κατάρ. “Βασικά ήταν ο Ορφέας, που έπαιζε γλυκά μουσική και μαζευόταν γύρω όλα τα ζώα”, τόνισε ο κ. Κάργας.
Η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου αφηγήθηκε το παραµύθι με διαδραστικό τρόπο, ενώ ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους ήρωες του βιβλίου. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό ενώ μέρος στο παιχνίδι πήραν και οι μεγάλοι.
Σημειώνεται ότι η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από την Παναγιώτα Καρτσακάλη, η οποία τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public.
Το βιβλίο:
Μία απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα στο παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα, «Η παράξενη παρέα του Ορφέα», που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ.
Ένα καγκουρό που δεν έλεγε το ρο, μια καμήλα που μασούσε μόνο μήλα, ένα τζιτζίκι που τρελαινόταν για τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέας, ένα πελαργός αργός, ένα παπαγάλος Γάλλος, ένας κροκόδειλος δειλός, ένας γάτος καλλιτέχνης, μια χελώνα με μπικίνι, ένας ουρακοτάγκος που χόρευε τάνγκο, ένας σκαντζόχοιρος με τζελ.
Ο Ορφέας με τη λύρα και τη μουσική του τα σαγηνεύει και τους αλλάζει τη ζωή.
Ένα έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτός του Νώε».
Ονειρική η εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη,
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους φορείς:
Μορφωτικό Ίδρυμα ‘Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης
Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης
www.kathe-mera-mama.gr
Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία
Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ Α.Α.
Χορηγοί:
evroshop.gr
ΣΑΜΥΘΟΣ