Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Χρυσός Αλέξανδρος στον Λούι Ψυχογιό

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο στον ελληνικής καταγωγής αμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, επίσημο προσκεκλημένο της φετινής διοργάνωσης, για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Μετά την τιμητική εκδήλωση και την απονομή, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού Ο όρμος (2009), το οποίο καταγράφει την μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης προλόγισε τον εκλεκτό προσκεκλημένο, αναφερόμενος παράλληλα στη δουλειά του ως φωτογράφου στους Times και το National Geographic, αλλά και στην ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά στους ωκεανούς του κόσμου μας

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, υπεύθυνου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Κρασσακόπουλου, για το ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, ο Λούι Ψυχογιός αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έζησε, μια «θεϊκή παρέμβαση», όπως την χαρακτήρισε. Όπως αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης, συνταξίδεψε για εννιά ολόκληρες ώρες δίπλα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αλιείας της Ιαπωνίας, αυτόν που η ταινία του θεωρεί έναν από τους βασικούς υπεύθυνους της κτηνωδίας της θανάτωσης των δελφινιών. Κάποια στιγμή, μιλώντας μαζί του, και αφού του παρέθεσε στοιχεία ότι το κρέας των δελφινιών περιέχει τοξικές ποσότητες υδραργύρου, ο συνομιλητής του απάντησε ότι αυτός είναι υπεύθυνος μόνο για να παρέχει φαγητό στο λαό της Ιαπωνίας και ότι η ασφάλεια αυτής της τροφής δεν ήταν δική του αρμοδιότητα. Βασισμένος σε αυτήν την ιστορία, ο Λούι Ψυχογιός υποστήριξε ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αποποιούμαστε τις ατομικές μας ευθύνες απέναντι στην σωτηρία του ίδιου μας του πλανήτη. «Μολύνουμε τους ωκεανούς μας, υπεραλιεύουμε και το χρεώνουμε στις φάλαινες, οδηγούμε τη Γη στο χείλος της καταστροφής. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διαρκώς συρρικνώνονται κι αυτό είναι ένα κακό σημάδι που προηγείται ενός μαζικού αφανισμού. Και παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μέσα μας, να βρούμε τα λάθη μας. Αυτό που θέλω να κάνω εγώ είναι να δώσω στο θεατή να καταλάβει ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό που συμβαίνει. Ο ρόλος μας είναι να προσέχουμε και να φροντίζουμε αυτόν τον πλανήτη. Ονομαστήκαμε «Homo Sapiens» («σοφός άνθρωπος») για κάποιον λόγο. Πρέπει να δικαιολογήσουμε επιτέλους αυτόν τον τίτλο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Ο όρμος, ο κ. Ψυχογιός είπε ότι προφανώς φοβόταν, αλλά ένιωθε και μια βαθιά ανάγκη να κάνει ό,τι τελικά έκανε. «Η κινηματογράφηση είναι φωτογραφία 24 φορές το δευτερόλεπτο. Όμως εδώ έπρεπε να κάνω τα πάντα ομαδικά, όχι όπως όταν ήμουν φωτογράφος στο National Geographic.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ