Βραδιά με ποίηση Φώτη Καρπάθη και μουσική στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Βραδιά με ποίηση Φώτη Καρπάθη και μουσική στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Βραδιά γεμάτη ποίηση και μουσική ήταν η αποψινή στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα) όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι δικοί μου οι στίχοι …της ψυχής μου ο ήλιος!», αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Φώτη Καρπάθη. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Καλλιτεχνική Ένωση Ulysses, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) και τα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία, ξεδιπλώθηκαν οι στίχοι του Φώτη Καρπάθη, κάτω υπό τον ήχο του βιολεντσέλου που έπαιζε η Κως Τέλιου, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα για το κοινό που έσπευσε να γνωρίσει, μέσω των ομιλητών, την ποιοτική σκέψη του ποιητή και τα βαθύτερα νοήματα του έργου του.

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Φώτη Καρπάθη: «Λόγια της καρδιάς», «Ασκήσεις λόγου στο χάρτη» και «Οι δικοί μου θεοί της ψυχής μου ο ήλιος».

«Διέκρινα την δύναμη των μηνυμάτων στην ποίηση του Φώτη Καρπάθη», «έγραψε μεγαλειώδη ποιήματα σε μικρό χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Φωτίου Ιωάννης, λογοτέχνης (τρίτος από αριστερά). «Τα θέματα δεν είναι προσωπικά αλλά βρίσκονται κάτω από τη συλλογικότητα», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «στην ποίηση του Καρπάθη βρήκα την αφτιασίδωτη ομορφιά της απλότητας».

Στην στενή σχέση της ποίησης με την μουσική αναφέρθηκε η κ. Σοφία Χρήσταινα, λογοτέχνης, γ.γ. της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, και σημείωσε την μοναδικότητα της ποίησης του Φώτη Καρπάθη.

Η ιδρύτρια της καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses κ. Φωτεινή Καραμούζη Χαλκιά, (δεύτερη από αριστέρα) τόνισε ότι «Ο Μάρξ όταν έλεγε πως ‘οι φιλόσοφοι ερμήνευσαν τον κόσμο, εμείς πρέπει να τον αλλάξουμε’ στο πίσω μέρος θα είχε και τους λογοτέχνες, οι οποίοι περιστασιακά επουλώνουν με πολιτισμό τις πληγές της βαρβαρότητας. Ο Φώτης Καρπάθης είναι και αυτός ένας ποιητής. Όμως, όπως ο κάθε άνθρωπος ανήκει στην εποχή του και ως ένα σημείο οριοθετείται και από αυτήν, είναι λογικό ελάχιστοι να τον γνωρίζουν. Ο Φώτης είναι ένας από τους πολλούς Ρίτσους και Αινστάιν της εργατικής τάξης που ο καπιταλισμός δεν άφησε να δημιουργηθούν».

 

Μέλη της καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses απήγγειλαν ποιήματα.

Ο συγγραφέας, περιέγραψε πως άρχισε η ενασχόληση του με την ποίηση, για την κρίση αξιών «από τότε που θυμάται τον εαυτό του» και αναφερόμενος στα τρία βιβλία που παρουσιάστηκαν είπε πως «μάζεψα τις σκέψεις μου σε αυτά τα βιβλία.

Τέλος, υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.