Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσιάστηκαν οι πολιτιστικές προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Θετικά”

Οι πολιτιστικές προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Θετικά” παρουσιάστηκαν χθες Δευτέρα 18 Μαρτίου στο Καφέ Θέατρο πάνω από το Βασιλικό Θέατρο.
Παρουσία του Υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης με την Δημοτική Παράταξη “Θεσσαλονίκη Θετικά” Μάκη Κυριζίδη παρουσιάστηκαν οι 12 αρχικές προτάσεις για τον πολιτισμό. Στην παρουσίαση που έγινε από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Γρηγόρη Γρηγορά και με την συμμετοχή του Υποψήφιου Διαμερισματικού Συμβούλου Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς και την συμμετοχή του διακεκριμένου Τενόρου Φίλιππου Μοδινού, παρουσιάστηκαν οι πολιτιστικές προτάσεις που προτείνει η Δημοτική Παράταξη.
Αρχικά, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Κυριζίδης μίλησε ότι οι θέσεις μας για τον πολιτισμό ξεκινούν από την καθαριότητα της πόλης γιατί δεν είναι μόνο το θέαμα αλλά είναι και το βίωμα, αλλά χρειάζονται και σαφείς πρωτοβουλίες και βούληση ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και στον χώρο του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Στην συνέχεια ο Υπ. Σ. Γρηγόρης Γρηγοράς παρουσίασε τις 12 αρχικές θέσεις για την ανάπτυξη των δράσεων πολιτισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με αιχμή του δόρατος τις προτάσεις για την Ιστορία της πόλης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, την δημιουργία ενός e-museum, τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο 4ο Διαμέρισμα,  την ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο αλλά και ως Πρωτεύουσας των Βαλκανίων και τέλος η ανάδειξη του πνευματικού κόσμου και της ιστορίας του στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Διαμερισματικού Συμβούλου στο Α’ Διαμέρισμα Αχιλλέα Δημητριάδη για την καλλιτεχνική παιδεία στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, αλλά και στους ενήλικες συμπολίτες μας.
Η Παρουσίαση έκλεισε με τις θέσεις που παρουσίασε ο Τενόρος Φίλιππος Μοδινός για την ορθή λειτουργία των επιτροπών που επιλέγουν τις πολιτιστικές δράσεις, ώστε να διορθωθούν όλες οι αρνητικές αντιλήψεις.

Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ   Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ    /  Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η   Θ Ε Τ Ι Κ Α

 

Σειρά προτάσεων :

 

  • Προτείνουμε τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών σε συνεργασία με τοπικές ομάδες, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη τους για επιβίωση με θέμα κλασικά αρχαιοελληνικά έργα και όχι μόνο, είτε στην αγγλική γλώσσα είτε με υπέρτιτλους και αν είναι εφικτό και σε άλλες γλώσσες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν απρόσκοπτα οι τουρίστες που επισκέπτονται  την πόλη μας. Θα μπορούσε το σχέδιο αυτό  να υλοποιηθεί με την αξιοποίηση των  θεατρικών  σκηνών που ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης ή με τη σύμπραξη και των υπαρχουσών ιδιωτικών  σκηνών της πόλης μας, ώστε να δοθεί το  έργο και σε άλλες σκηνές.

 

  • Προτείνουμε τη διεξαγωγή έρευνας ανάμεσα στους τουριστικούς πράκτορες για το τι θέλουν να δούνε οι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο θα σταθούμε αρωγοί στην προώθηση των  ιστορικών χώρων και των Μουσείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με Π.Κ.Μ. και με τους  λοιπούς Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

  • Θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε. η καλλιτεχνική παιδεία στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, αλλά και στους ενήλικες συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν θεματικές που θα αγκαλιάζουν το σύνολο της πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καταρχήν σε τοπικό επίπεδο (π.χ. μαθήματα τοπικής ιστορίας σε σχολεία – αλλά και της κατά τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς) και εν συνεχεία ανά τομέα (ποίηση, θέατρο, κινηματογράφος φωτογραφία, λογοτεχνία, γλυπτική, ζωγραφική κλπ) στον τύπο της σεμιναριακής εκπαίδευσης  να λειτουργούν  εκπαιδευτικά προγράμματα και  σε μουσεία, αλλά  και αρχαιολογικούς χώρους προσβάσιμα και σε πρόσφυγες με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξή τούς και ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

 

  • Προτείνουμε κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, αλλά και κάποιων ημέρων που έχουν να κάνουν με Παγκόσμια γεγονότα π.χ. παγκόσμια ημέρα θεάτρου και άλλα παρόμοια, να υπάρχει μέριμνα του Δ.Θ. για ανάλογες εκδηλώσεις που να βοηθούν και τον εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας. Εδώ χρειάζεται έρευνα και μελέτη για να βγουν υγιή συμπεράσματα και πρωτίστως αποτελεσματικά.

 

 

  • Προτείνουμε ουσιαστικές επεμβάσεις- βελτιώσεις υποδομών σε καθιερωμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Η ανάδειξη ειδικότερα των αρχαιολογικών χώρων θα τονώσει την  επισκεψιμότητά τους  με δράσεις προσέλκυσης του κοινού (πολιτιστικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κτλ.).  Η ενίσχυση δε, των υπαρχουσών διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος από την ίδρυση της πόλης, ρωμαϊκή, ελληνιστική, βυζαντινή αλλά και οθωμανική περίοδό της,  η σύνδεση επίσης των  αρχαιολογικών χώρων μνημείων με βάση την τοπογραφική τους εγγύτητα, η ανάδειξη ακόμη  του συνολικού πολιτιστικού αποθέματος ανά γεωγραφική ενότητα (δημιουργία θεματικών δικτύων μνημείων π.χ. βυζαντινοί ναοί, αρχαία ιερά, αρχαίες οχυρώσεις κλπ) θα  ενισχύσουν τα μέγιστα  τον πολιτιστικό τουρισμό.

 

  • Προτείνουμε τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

  • Προτείνουμε την εντατική εκμετάλλευση της ψηφιακής τεχνολογίας με τη δημιουργία κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, ώστε το πολιτιστικό απόθεμα να είναι άμεσα προσιτό, είτε σε επιστήμονες και ερευνητές, είτε στο ευρύ κοινό (ενδεικτικό δημιουργία του e-museum ή δημιουργία apps για εικονικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικά τοπία, δημιουργία open source βάσεων δεδομένων με σεβασμό στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ.)

 

  • Προτεραιότητά μας αποτελεί η  ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής και όχι μόνο Πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις συνεργασίας με τις ήδη αδελφοποιημένες ανά τον κόσμο και όχι μόνο πόλεις, δίνοντας  με έμφαση  στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων  για ανταλλαγή πολιτιστικών  δράσεων στο Θέατρο, στα Εικαστικά δρώμενα κτλ.  Σε  όλα όσα εν γένει προάγουν τον πολιτισμό, τη γνωριμία και τη συμφιλίωση  ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες.

 

 

  • Σημαντική κρίνουμε επίσης την ανάδειξη του street art στους κεντρικούς άξονες της Θεσσαλονίκης που αποτελούν και περιπατητικό αλλά και τουριστικό προορισμό ( Νέα Παραλία, Λευκός Πύργος, Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, κ.ά.)

 

  • Πρωταρχικός στόχος μας είναι συν τοις άλλοις η ανάδειξη των Δημητρίων του χθες, στο σήμερα, αλλά με τη σκέψη στο αύριο. Ανάπλαση των δράσεων των Δημητρίων όχι μόνο με τον παγκόσμιο ιστό πολιτισμού αλλά και με την τοπική κοινότητα των Καλλιτεχνών της πόλης. Νέες σκέψεις και νέες προτάσεις που θα προάγουν την επικοινωνία των πολιτών με την τέχνη. Να αποτελέσουν τα Δημήτρια πόλο έλξης όλου του κόσμου αλλά κυρίως των πολιτών της πόλης.

 

 

  • Η ανάδειξη του πνευματικού κόσμου και της ιστορίας του στη Θεσσαλονίκη, με δράσεις, αλλά και εκδοτικές προτάσεις είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

 

  • Τέλος, η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης κρίνεται από τα νέα δεδομένα επιτακτική προκειμένου να συμπεριλαμβάνει και πολιτιστικές δράσεις για την ψυχαγωγία των πολιτών που θα κινούνται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ