Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Σκηνές από έναν Γάμο» του Ingmar Bergman σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου

Ένα θεατρικό δρώμενο στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της παράστασης “Σκηνές από ένα γάμο” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που δόθηκε χθες Τρίτη 19 Μαρτίου, αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος τοποθέτησε ζευγάρια γύρω από τον τόπο που διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Ένα νεαρό ζευγάρι σε τρυφερές στιγμές, ένα ζευγάρι να μαλώνει στη μέση του δρόμου και ένα ζευγάρι ώριμης ηλικίας που φροντίζουν τρυφερά ο ένας τον άλλο. Ο καυγάς του δεύτερου ζευγαριού ωστόσο αναστάτωσε κατοίκους και περαστικούς που κάλεσαν την αστυνομία. Αμέσως παρενέβη ο Αντώνης Λουδάρος και η Παυλίνα Χαρέλα που εξήγησαν στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί, τους έδειξαν το ενημερωτικό υλικό της παράστασης και οι αστυνομικοί αποχώρησαν. “Το ευχάριστο είναι πως τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και λεκτικής και δεν μένει αμέτοχος”, είπε σχετικά ο Αντώνης Λουδάρος.

Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Σοφούλη, από την Τρίτη 26 Μαρτίου, ώρα 9 μ.μ. Τον Γιόχαν ερμηνεύει ο Αντώνης Λουδάρος και την Μαριάννα η Παυλίνα Χαρέλα.

 

Σχετικά με την παράσταση ο Αντώνης Λουδάρος είπε:

Είχα απογοητευτεί λίγο, νόμιζα ότι λόγω της κρίσης έχουμε παγώσει μέσα μας, ότι έχουμε γίνει κρεάτινα παγόβουνα. Μέσα από την προσπάθεια αυτή με την Παυλίνα είδα πως δεν ισχύει αυτό. Μας βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι μέσω χορηγιών και χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτό να κάνουμε αυτή την παράσταση όπως θα θέλαμε. Μιλάμε για ένα ιστορικό θέατρο της πόλης, όμως οι απαιτήσεις στο επίπεδο της παραγωγής ήταν τέτοιες που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Και δεν είναι μόνο οι χορηγοί, είναι και μια στρατιά ανθρώπων που βοήθησαν με αυτοθυσία, εθελοντές, όπως είδατε και στα δρώμενα εδώ στη συνέντευξη Τύπου.”

 

Για το έργο “Σκηνές από έναν γάμο”

“Ένα αριστούργημα, το οποίο θυμάμαι αμυδρά. Όταν είδα όμως αποσπάσματα ήταν οικείο στην ψυχή μου. Είναι ένα έργο ανθρωπιάς, κάνει μια τομή, μια βαθιά ανάλυση στη σχέση άνδρα – γυναίκας. Το έργο είναι ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά ρεαλιστικό και ωμό. Δείχνει την πορεία ενός ζευγαριού σε 20 χρόνια. Στην αρχή βλέπουμε ένα καρτποσταλικό ζευγάρι και σιγά σιγά βλέπουμε τις ρωγμές. Υπάρχει μια βαθιά κρυμμένη βία που σιγά σιγά απελευθερώνεται. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω επιχειρήσει.”

Για τη συνεργασία

Είναι επιλογή να κάνω το συγκεκριμένο πράγμα στο θέατρο Σοφούλη. Ξέρω πολλά χρόνια την Παυλίνα και ψάχναμε τρόπο να συνεργαστούμε. Έχει γίνει κάτι μαγικό. Αν δεν ήταν σε δέσμευση θα μπορούσε να υπάρξει πραγματικά ειδύλλιο. Γιατί σκεφτόμαστε το ίδιο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και είναι τρομακτικό αυτό. Υπάρχει τρομερή σύμπνοια”.

Η Παυλίνα Χαρέλα είπε σχετικά: “Είναι και για μένα ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει, είναι δύσκολο κείμενο, απαιτητικό. Παίρνω πολλά στοιχεία από τον Αντώνη με τον οποίο συνεννοούμαστε με τα μάτια.”

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα ζευγάρι, μια ιστορία είκοσι χρόνων. Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Ο Γιόχαν και Μαριάννα είναι –φαινομενικά τουλάχιστον- το τέλειο ζευγάρι. Κι όμως μια ματιά, μια παύση, μια μισοτελειωμένη φράση, μια αδιόρατη κίνηση ίσως μαρτυρούν ένα χάσμα. Τι θα συμβεί όταν αυτό το χάσμα έρθει στο φως;

 

Η κλασική ταινία του Μπέργκμαν “Σκηνές από έναν γάμο” έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες, με βραβεία καλύτερης ταινίας και σεναρίου από την Εθνική Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ (NSFC) και χάρισε στην Λιβ Ούλμαν πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για την ερμηνεία της. Τώρα ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη από 26 Μαρτίου και κάθε Δευτερα και Τρίτη στις 21.00 με τον Αντώνη Λουδαρο στο ρόλο του Γιόχαν και την Παυλίνα Χαρελα στο ρόλο της Μαριάννας.

 

Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Ατζέντη Josef Weinberger Limited, Λονδίνο, για λογαριασμό του Ιδρύματος Ingmar Bergman.

 

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Ingmar Bergman

Μετάφραση- Διασκευή : Αντώνης Λουδάρος

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Κατερίνα Καπεζάνου

Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας

Στίχοι: Αίσωνας Χαρατσάρης

Κινησιολογία: Ελένη Χρυσομάλλη

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας

Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης

Φωτογραφία αφίσσας: Αντρέας Σφυρίδης

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Νικολάου

Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρία Θεάτρου

 

Ερμηνεύουν:

Αντώνης Λουδάρος

Παυλίνα Χαρέλα

 

Παραστάσεις

Από 26 Μαρτίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00΄

 

Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

 

Εισιτήρια

Προπώληση: 12 ευρώ

Ταμείο: 15 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων, εκπαιδευτικών)

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις και συλλόγους

 

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο  5

Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη

Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος

 

Θέατρο Σοφούλη

Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310423925,

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ