Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πέθανε ο designer Στέργιος Δελιαλής – Ανακοίνωση της αντιδημάρχου πολιτισμού

Πέθανε σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 75 ετών ο Στέργιος Δελιαλής, οραματιστής και ιδρυτής του μοναδικού μουσείου Design της χώρας.

Δημιουργός εκατοντάδων σχεδίων design -από ένα εξώφυλλο δίσκου του Διονύση Σαββόπουλου (“Το Περιβόλι του Τρελού”) και μιας αφίσας της discotheque HELP και του Music Hall Medusa, ως τις φρυγανιές “Βοσινάκη”, τις σακούλες των βιβλιοπωλείων Μαλλιάρη και Μόλχο, τις επιγραφές γνωστών cafe-bar της Θεσσαλονίκης και τις αφίσες για την προεκλογική εκστρατεία του Στέλιου Νέστορα- ο Στέργιος Δελιαλής τιμήθηκε προ τριετίας με μεγάλη έκθεση με τίτλο “Στέργιος Δελιαλής Designer. 55 χρόνια graphics. Κατασκευές. Και ένα μουσείο Design”, που διοργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου συνεδρίου τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας.

Προ διετίας επίσης η πολυκύμαντη ιστορία του μανιώδη συλλέκτη Στέργιου Δελιαλή και της οδύσσειας του μουσείου του , είχε γίνει το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας 87 λεπτών, με τίτλο «How to steal a chair» (ο τίτλος στα αγγλικά), που κινηματογράφησε με πρωταγωνιστή τον ίδιο ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καμπούρογλου.

Η ταινία “μιλά” για ένα μουσείο-φάντασμα στη Θεσσαλονίκη κι έναν εμμονικό designer – συλλέκτη, τον Στέργιο Δελιαλή, μορφή ταυτισμένη με την αστική μυθολογία της Θεσσαλονίκης, τον άνθρωπο- μουσείο χωρίς μουσείο, μιας και δεν λειτούργησε ποτέ το μοναδικό στην χώρα Μουσείο Design, που η εύπορη, την εποχή εκείνη Πολιτεία (παραμονές της περιλάλητης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997) του είχε τάξει, το είχε «νομοθετήσει», «ιδρύσει» και «εγκαταστήσει» (στον χώρο της αποθήκης Β1 στην προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης).

«Το design είναι η τέχνη του εφικτού, είπαν κάποιοι. Είναι τρόπος ζωής, λέω εγώ κι όχι επάγγελμα… Οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν για τον εαυτό τους, οι γραφίστες για τους άλλους. Design είναι η αισθητική της πρακτικής μας καθημερινότητας, είναι τρόπος ζωής που γίνεται επάγγελμα, είναι μια σύγχρονη μορφή τέχνης, που ξεκίνησε μετά τη βιομηχανική επανάσταση, πήρε μορφή και έκφραση κυρίως με το αρχιτεκτονικό κίνημα του Μπάουχαουζ, που δημιούργησε χρηστικά αντικείμενα από τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι αυτό που ονομάσαμε “ντιζαϊνάτα” σε εκείνη την ανεκδιήγητη δεκαετία του ’80 και της τρελής ευφορίας» έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο designer Στέργιος Δελιαλής με αφορμή την έκθεση προς τιμή του το καλοκαίρι του 2016.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο (Σάββατο 23 Μαρτίου) στις 5 το απόγευμα από τον ιερό ναό των νεκροταφείων Αναστάσεως του Κυρίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σε ανακοίνωση της η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου αναφέρει:

Έφυγε από τη ζωή ο Στέργιος Δελιαλής, ο σπουδαίος designer, ο συλλέκτης, ο εμπνευστής και ο ιδρυτής του πρωτοπόρου μουσείου Design της Θεσσαλονίκης.

Έφυγε ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο ανήσυχος, ο πρωτοπόρος, ο δάσκαλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στο design με μοναδικό του σκοπό να κάνει τη Θεσσαλονίκη με την ίδρυση του Μουσείου, κέντρο του design.

Στα 52α Δημήτρια, τιμήσαμε τον οραματιστή πολίτη αυτής της πόλης

Δελιαλή, προβάλλοντας την ταινία του Κ. Καμπούρογλου How to steal a chair, στο Ολύμπιον – μια καταγραφή του οράματος αλλά και της πικρίας του , για το «άστεγο» μουσείο του.

Η πόλη και ο χώρος του design οφείλουν πολλά στον Στέργιο Δελιαλή!

Η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών κα Έλλη Χρυσίδου, εκφράζουμε τη λύπη μας και τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και κυρίως στη σύντροφο του Κατερίνα, που στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του, υποστηρίζοντας το όνειρο του.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, στις 17.00 στο Ι. Ν. Αναστάσεως του Κυρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ