Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Η φιλοσοφία της πράξης του Γκέοργκ Λούκατς” στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα), έγινε απόψε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Καβουλάκου, με τίτλο «Ιστορία και πράξη. Η φιλοσοφία της πράξης του Γκέοργκ Λούκατς» (εκδόσεις Τόπος).

Το βιβλίο, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ (τρίτος από αριστερά) “έχει χαρακτηριστικά πολιτικής φιλοσοφίας”. Ο κ. Κιουπκιολής, εκ των ομιλητών της εκδήλωσης τόνισε ακόμη ότι το βιβλίο “περιέχει κριτικό συλλογισμό, συστηματικά επιχειρήματα”.

Ο κ. Κώστας Σταμάτηςκαθηγητής, Τμήμα Νομικής ΑΠΘ (δεύτερος από αριστερά), περιέγραψε αναλυτικά τα κεφάλαια του βιβλίου, επισημαίνοντας τα σημαντικότερα σημεία.

“Η δουλειά που έχει κάνει ο Κώστας Καβουλάκος για τον Λούκατς είναι αξεπέραστη” υπογράμμισε ο κ. Άρης Στυλιανούαν. καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ (πρώτος από αριστερά) και πρόσθεσε ότι “είναι μια σημαντική μελέτη. Είναι μεγάλο το βιβλίο, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποθαρύνει τους αναγνώστες. Είναι πολύ καλογραμμένο. Πρέπει να το διαβάσουν όλοι”.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Καβουλάκος (τέταρτος από αριστερά), που ήρθε από την Κρήτη, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου και ευχήθηκε να παρουσιάσει και το επόμενο βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη, ως καθηγητής του ΑΠΘ.

Το πολυπληθές κοινό συνομίλησε με τον συγγραφέα, ο οποίος, τέλος, υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

 

Σχετικά με το βιβλίο:

Με τη μαρξιστική φιλοσοφία της πράξης, την οποία διατύπωσε κατά τη δεκαετία του 1920, ο Γκέοργκ Λούκατς έθεσε τα θεμέλια του εγελιανού μαρξισμού και της κριτικής θεωρίας. Εντούτοις, η πρόσληψη του έργου του καθορίστηκε εν πολλοίς από τις μονόπλευρες αναγνώσεις σημαντικών θεωρητικών, όπως ο Λουί Αλτουσέρ, ο Τέοντορ Αντόρνο, ο Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Άξελ Χόνετ. Το παρόν βιβλίο προτείνει μία νέα ανασυγκρότηση του πρώιμου μαρξιστικού έργου του Λούκατς, η οποία αποκαθιστά τη διαλεκτική του πολυπλοκότητα, αναδεικνύοντας το ρίζωμά του στη νεοκαντιανή, «προμαρξιστική» του περίοδο.

Στο προμαρξιστικό του έργο, ο Λούκατς επιχείρησε τη διατύπωση μιας κριτικής του φορμαλισμού από τη σκοπιά μιας αμφιλεγόμενης μυστικιστικής ηθικής της επαναστατικής πράξης. Εν συνεχεία, ανακάλυψε μία πιο συνεκτική και ρεαλιστική απάντηση στα φιλοσοφικά του διλήμματα μέσω μιας διαλεκτικής εκδοχής του μαρξισμού. Συγχρόνως, όμως, διατήρησε τις νεοκαντιανές του επιφυλάξεις απέναντι στην ιδεαλιστική διαλεκτική. Έτσι, στην αντίληψή του για τον ιστορικό υλισμό συνδύασε μία μη ιδεαλιστική, μη συστηματική, ιστορική διαλεκτική με την έμφαση στη συνειδητή μετασχηματιστική πράξη. Ανασυγκροτημένη με αυτό τον τρόπο, η φιλοσοφία της πράξης του Λούκατς καταλαμβάνει κεντρική θέση στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής κριτικής θεωρίας.

 

Ο Κωνσταντίνος Καβουλάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ästhetizistische Kulturkritik und ethische UtopieGeorg Lukács’ neukantianisches Frühwerk (De Gruyter, 2014), Τραγωδία και ιστορία. Η κριτική του νεωτερικού πολιτισμού στο νεανικό έργο του Γκέοργκ Λούκατς (Αλεξάνδρεια, 2012), Πέρα από τη μεταφυσική και τον επιστημονισμό. Ο διεπιστημονικός υλισμός του Max Horkheimer (Αλεξάνδρεια, 2001), Γιούργκεν Χάμπερμας: Τα θεμέλια του Λόγου και της κριτικής κοινωνικής θεωρίας (Πόλις, 1996). Έχει επιμεληθεί τέσσερις συλλογικούς τόμους και έχει μεταφράσει αρκετά κείμενα της κριτικής θεωρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ