Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “αναπαράσταση” της Ελευθερίας Θάνογλου

Η ποιητική συλλογή της Ελευθερίας Θάνογλου με τίτλο “αναπαράσταση”, εκδόσεις «Πικραμένος», παρουσιάζεται την  Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 19.00΄, στο « thebarrister» (Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310530400).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής, γραμματέας της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, και ο Μανόλης Ξεξάκης, συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Αντώνης Χαριστός, φιλόλογος – δημοσιογράφος (ιδρυτής της Υπερρεαλιστικής ομάδας Θεσσαλονίκης). Τη μουσική θα επιμεληθεί ο Πέτρος Θεοδώρου, ενώ θα απαγγείλουν ποιήματα ο ποιητής Αγγελής Μαριανός  και η Ελευθερία Θάνογλου.

Η ποιήτρια:

Η Ελευθερία Θάνογλου (1978) κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Οι πέντε εποχές του κόκκινου (Εκδόσεις «Πικραμένος», 2017), που υπήρξε υποψήφια για το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη», και την αναπαράσταση (Εκδόσεις «Πικραμένος», 2019). Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση διηγημάτων Εκ του μη όντος (Εκδόσεις Τύρφη, 2019) και σε συλλογικές ανθολογίες ποίησης από τις οποίες μεταφράστηκαν ποιήματά της στην αγγλική και ισπανική γλώσσα. Έχει  συγγράψει επίσης θεατρικά κείμενα για μουσική παράσταση για τη Μαρία Πολυδούρη (συνεργασία με τον Γιώργο Δίπλα).

Για το έργο της έχει λάβει επαινετικές κριτικές, ενώ για τα ποιήματά της έχει βραβευθεί από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες», από το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Κοζάνης, από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

 

Ποίημα:

Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το σπίτι
το είδα κρεμασμένο απ’ τα μπαλκόνια.

Φθαρμένα τα κεραμίδια
οι ώρες λειωμένες στις κάμαρες.

Στα εικονίσματα των αγίων
ο έρωτας
έφιππος
σε γέρικο άλογο.

Τα μπαλκόνια προτίμησαν
να δώσουν χέρι βοηθείας στις γλάστρες
όπου ανθίζανε ορφανά τα πρώτα μπουμπουκάκια.

Ένα γέρικο άλογο, είπανε
τι άλλο είναι να δώσει;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ