Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
13.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Κάντε like και κερδίστε! Προσφέρονται 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος «Αναψηλάφηση» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η e-φημερίδα politismika.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο δίνει την ευκαιρία  σε δύο τυχερούς αναγνώστες  να κερδίσουν από ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος “Αναψηλάφηση“.

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας στην κλήρωση, θα πρέπει α) να κάνετε Like στη σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο στο facebook:

https://www.facebook.com/ekdoseis.metaixmio/

και β) να στείλετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας  στο e-mail: info@politismika.gr με τη δήλωση: “συγκατατίθεμαι στην καταγραφή των προσωπικών μου δεδομένων στη λίστα επικοινωνίας του politismika.gr”.

Εάν οι νικητές είναι από την Αθήνα θα παραλάβουν οι ίδιοι το δώρο τους από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, 114 72, Αθήνα, τηλ. 211 300 35 00)διαφορετικά εάν οι νικητές είναι από κάποια άλλη πόλη της Ελλάδος,  θα λάβουν  το δώρο τους  με courrier,  αρκεί μόλις δουν  δημοσιευμένο το όνομά τους στο τέλος του διαγωνισμού, να στείλουν  στο e-mail του politismika.gr (info@politismika.gr) τα πλήρη στοιχεία τους, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση με τ.κ. και το τηλ. επικοινωνίας τους.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα “Αναψηλάφηση”:

Συγγραφέας:Βασίλης Γκουρογιάννης

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία

Υπεύθυνη σειράς: Ελένη Μπούρα

Εξώφυλλο: Μαλακό

Σχήμα: 14 x 20,5

Σελίδες: 424

Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2019

ISBN: 978-618-03-1802-9

Τιμή: 17,70€

Η  υπόθεση του μυθιστορήματος Αναψηλάφηση έχει ως εξής: Ο ήρωας του βιβλίου –μέλος  μιας αριστερής, αντιστασιακής οργάνωσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών η οποία εξαρθρώθηκε από τις χουντικές υπηρεσίες ασφαλείας– καταφεύγει στη Βαρκελώνη, πριν από την πτώση της δικτατορίας και αναδεικνύεται σε λαμπρό κλασικό φιλόλογο. Όμως φέρει σωματικά και κυρίως βαριά ψυχικά τραύματα και αυτο-ενοχές που δεν του επιτρέπουν την επιστροφή στη χώρα παρά πενήντα χρόνια αργότερα, όταν η ψυχή του τον εξωθεί στην τελική αναμέτρηση με τις πληγές και τις ενοχές του παρελθόντος. Όταν επιστρέφει βρίσκει μια χώρα σε πολιτική, οικονομική, ηθική, γλωσσική παρακμή, βουτηγμένη στον αμοραλισμό και στην αμάθεια. Οι παλιοί συναγωνιστές περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα, έχουν αλλοτριωθεί, έχουν διαφθαρεί και οι πιο έντιμοι από αυτούς έχουν αποσιωπηθεί. Όλα έχουν αλλάξει και ο ίδιος έχει αλλάξει. Η χώρα έχει υποστεί βλάβη του «βιολογικού καθαρισμού» σε όλα τα αξιακά συστήματα και στους θεσμούς, με αποτέλεσμα να επιπλέουν τα περιττώματα και άτομα με ειδικό αξιακό βάρος να έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα.

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης μετά τα εμβληματικά και θαρραλέα έργα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (1990-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2018), Το ασημόχορτο ανθίζει (1992), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009), με το παρόν βιβλίο δίνει το συγκλονιστικότερο και αρτιότερο  έργο του, μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας που ασθενεί βαριά.

Είναι περίεργο αλλά λέει τη λέξη πατρίδα όλο και συχνότερα, και τη λέει ακόμη με μητρική προφορά, η ισπανική γλώσσα δεν της έφαγε κανένα γράμμα. Ολόκληρη η λέξη απαρτίζεται ευτυχώς από γράμματα που δεν τα χωνεύει το στομάχι της ισπανικής. Ενώ όμως πρέπει να νιώθει περήφανος για τη χρήση αυτής της λέξης, εντούτοις αισθάνεται ένα είδος αηδίας όταν η λέξη βρίσκεται στο στόμα του, σαν να έχει αρπάξει μασημένη τσίχλα από το στόμα των υπερπατριωτών, των Χρυσαυγιτών, και συνεχίζει να τη μασάει αυτός! Έχει μνήμες. Τις έχει γευτεί αυτές τις ιδεολογικές τσίχλες: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών. Πρέπει να δημιουργηθεί άλλη λέξη αγάπης για την πατρίδα, αυτή η όμορφη ομηρική λέξη πάτρης έχει καεί.

απόσπασμα από το βιβλίο

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Τελείωσε το Λύκειο στα Γιάννενα και φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν: Βέβηλη πτήση (2003), Από την άλλη γωνία (2006), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009 – Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω), Σενάριο αθανασίας (2015), Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων(2018).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ