Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

78η επέτειος της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ

Την 78η επέτειο της Μάχης των Οχυρών τίμησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού την περασμένη Κυριακή 7 Απριλίου σε εκδήλωση που έγινε στο χώρο του οχυρού Ρούπελ.

Πρόκειται για την ιστορική μάχη που έγινε το τριήμερο 6-9 Απριλίου 1941 στα οχυρά Ρούπελ, Ιστίμπεη, Νυμφαία, Εχίνος και Λίσσε.

Κατά τον επετειακό εορτασμό της Μάχης των Οχυρών, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη όλων των Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι αμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν τα οχυρά στην ομώνυμη μάχη, τον Απρίλιο του 1941.

Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο διοικητής του 567  Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Στην τελετή στο οχυρό «ΡΟΥΠΕΛ», παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο και τους χώρους του Οχυρού.

Στη φωτογραφία από αριστερά ο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο διοικητής του Γ’ ΣΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας. (φωτογραφία Γιάννης Καμπούρης)

 

Επιστολή διαμαρτυρίας από την Αραμπατζή

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την απουσία εκπροσώπου της Βουλής από τις εκδηλώσεις εορτασμού της 78ης επετείου της Μάχης στο Οχυρό Ρούπελ, την Κυριακή, 7 Απριλίου 2019, απέστειλε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κυρία Αραμπατζή τονίζει ότι δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά, από την ανάληψη της διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά την οποία η Βουλή των Ελλήνων δεν αποστέλλει, όπως αρμόζει, επίσημο εκπρόσωπό της σε μια από τις σημαντικότερες επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η θεσμική αυτή απαξίωση προκαλεί το κοινό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα την ίδια την Ιστορία, αν αναλογιστεί κανείς  πως το Ρούπελ είναι η «ναυαρχίδα» των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και αποτέλεσε τον «κυματοθραύστη» των Γερμανών εισβολέων στη χώρα μας, τον Απρίλιο του 1941, όταν οι Έλληνες στρατιώτες αντιστάθηκαν γενναία τρεις ολόκληρες μέρες στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές και επιβράδυναν την εκδήλωση της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» κατά της Ρωσίας.

Η Σερραία βουλευτής καλεί τον κ. Βούτση να απαντήσει για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται και τί δηλώνει  η θεσμική αυτή υποβάθμιση και στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και πώς σκοπεύει, έστω και τώρα, να την αποκαταστήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ