Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Φεστιβάλ Επταπυργίου”: ένας νέος πολιτιστικός θεσμός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έξι παραγωγές, συνολικά 10 παραστάσεις, 65 τεχνικοί, 325 καλλιτέχνες, εκ των οποίων το 90% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτίμηση για 7.600 θεατές. Αυτό είναι σε αριθμούς το “Φεστιβάλ Επταπυργίου”, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει πόλο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και πόλο έλξης επισκεπτών, σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος από τις 2 έως τις 22 Ιουλίου, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, με εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και ποίησης.

Ο νέος θεσμός παρουσιάστηκε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος (πρώτος από αριστερά), ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου (τρίτη από αριστερά), η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Θανάσης Κοκαλάς (τέταρτος από αριστερά).

 

«Προπομπός» του Φεστιβάλ, όπως υπενθύμισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν η συναυλία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα τέλη του περσινού καλοκαιριού, με τον διεθνούς φήμης Θεσσαλονικιό μουσικό Γιώργο Λαζαρίδη, την οποία παρακολούθησαν υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Επταπύργιο περισσότερα από χίλια άτομα.

«Τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες μας να αναμορφώσουμε και δώσουμε φρέσκια πνοή, νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό προσανατολισμό στο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας, μεταξύ πολλών άλλων, προχωρήσαμε και στη διοργάνωση εκδηλώσεων στα ιστορικά μνημεία και χώρους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο. Οι εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στο Βυζαντινό Λουτρό και αλλού αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο και ζήσαμε όλοι μαζί μοναδικές εμπειρίες ποιοτικής και αυθεντικής ψυχαγωγίας. Με το Φεστιβάλ του Επταπυργίου που θεσμοθετούμε, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο, το όραμα μας για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνουμε ζωή, γεμίζουμε με νότες και εικόνες ακόμα ένα σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας. Συνδέουμε την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη. Εντάσσουμε τα μνημεία της πόλης στην καθημερινότητα των πολιτών και προβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμικού και τουριστικού μας πλούτου. Το Φεστιβάλ του Επταπυργίου είναι ένας νέος θεσμός που θα φωτίσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική ζωή αλλά και την τουριστική δυναμική της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Περιγράφοντας τους στόχους του νεοσύστατου Φεστιβάλ Επταπυργίου, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «σε αυτό το ιδιαίτερο σημείο της Άνω Πόλης, το Επταπύργιο, με την μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, με τις ανθρώπινες ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά, κάθε Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, θα φιλοξενούμε πολλές, ποιοτικές και υψηλής πολιτιστικής αξίας εκδηλώσεις. Θα υποδεχόμαστε αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς. Είμαι πραγματικά περήφανος για την καθιέρωση αυτού του νέου θεσμού και για το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί, όλοι οι μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς του τόπου ενωμένοι και συνεργαζόμαστε, για να δώσουμε στον τόπο, στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μία μοναδική διοργάνωση».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το νέο θεσμό, όπως έκαναν με όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια. «Ο κόσμος τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις μας. Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 400 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Μόνο το 2018, 70.000 θεατές συμμετείχαν στις δράσεις μας. Παρουσιάσαμε ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που κάλυπτε μια πολύ μεγάλη γκάμα τεχνών και καλλιτεχνικών ειδών, ενδιαφερόντων και ηλικιών. Θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της περιοχής. Βραδιές κωμωδίας και δρώμενα για παιδιά. Συναυλίες έντεχνης, κλασικής αλλά και λαϊκής μουσικής. Θεματικά και επετειακά αφιερώματα σε ξεχωριστούς δημιουργούς. Μεγάλες πρεμιέρες (όπερα ‘ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ’, ‘Μουσική της Ροτόντας’, Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή κ.ά.)», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στους πολιτιστικούς θεσμούς, που σταθερά στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Έκθεση Βιβλίου, η Biennale, η Photobiennale, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και το Φεστιβάλ Ολύμπου.

Επίσης η Περιφέρεια συντηρεί, αναδεικνύει και προβάλλει περισσότερα από 120 ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Κεντρική Μακεδονία, όπως μεταξύ πολλών άλλων τον Τύμβο Καστά στη Αμφίπολη, τον ιστορικό και θρησκευτικό πλούτο του Αγίου Όρους και την ιστορία της Μακεδονίας, με το νέο Μουσείο Βεργίνας, το οποίο είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Καταφέραμε ο πολιτισμός να γίνει απόλυτα προσιτός για όλους τους συμπολίτες μας. Το 80% των εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού είχαν ελεύθερη είσοδο και σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις μας με εισιτήριο στόχευαν στην κοινωνική προσφορά, καθώς τα έσοδα τα διαθέταμε για να καλύψουν τις ανάγκες κοινωνικών φορέων. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε και ως φορέας κοινωνικής προσφοράς και μαζί με τους συμπολίτες μας που βοήθησαν έμπρακτα ενισχύσαμε και μέσα από τον πολιτισμό περισσότερους από 30 φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της Κεντρικής Μακεδονίας. Για εμάς ο Πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Ένας δρόμος συνύπαρξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και με το Φεστιβάλ Επταπυργίου, εκεί ψηλά στα Βυζαντινά Τείχη, που δεν θα μας χωρίζουν αλλά θα μας ενώνουν. Φωτίζουμε αυτή την ξεχωριστή περιοχή στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο και δημιουργούμε έναν ακόμα σημαντικό, τουριστικό πόλο έλξης και χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος χαρακτήρισε θεσμό ιδιαίτερης σημασίας το Φεστιβάλ Επταπυργίου και είπε ότι «δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας. Στο Επταπύργιο, την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε, θα δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα δώσει άλλη εικόνα και μαγεία στην καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη».

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια επενδύουμε στρατηγικά ως φορέας πολιτισμού στην ανάδειξη των μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ όμορφες εκδηλώσεις, ώστε οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα μνημεία μόνο για μια μουσειακή επίσκεψη, αλλά να γίνει μια συνήθεια. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου άρχισε να κυοφορείται ως σκέψη πριν από 13 μήνες. Περιφέρεια και Εφορεία Αρχαιοτήτων συμπράξαμε για τη δημιουργία μιας μεγάλης γιορτής του πνεύματος και του πολιτισμού, που θα αναδείξει το σπουδαίο αυτό μνημείο».

 

Η εσωτερική αυλή του  Επταπυργίου μεταμορφώνεται:

 

Επεμβάσεις στο χώρο

  • Σκηνή εμβαδού 120μ2 , υπερυψωμένη στα δύο μέτρα
  • Κατασκευή πολυεπίπεδου πατώματος για την ορχήστρα
  • Κατασκευή κερκίδων με καρέκλες συνολικής χωρητικότητας 850-950 θεατών
  • Ηχητική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών
  • Φωτιστική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων σε επίπεδο θεατρικού φωτισμού
  • Φωτισμός του μνημείου εξωτερικά, ώστε να αποτελέσει τοπόσημο
  • Καθαρισμός, επιμέλεια εσωτερικών χώρων μνημείου και ασφάλεια
  • Στήσιμο 6 βιολογικών τουαλετών σε εξωτερικό από την αυλή του Επταπυργίου χώρο για εξυπηρέτηση του κοινού

 

  • Επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή
  • Βελτίωση σηματοδότησης προς το μνημείο
  • Οργάνωση πάρκινγκ πίσω από το μνημείο (καθαρισμός, σήμανση, ασφάλεια)
  • 24ωρη ασφάλεια χώρου

 

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου με αριθμούς

  • 2-22 Ιουλίου
  • -6 παραγωγές
  • -10 συνολικά παραστάσεις
  • -65 τεχνικοί
  • -325 καλλιτέχνες, το 90% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • -7.600 εκτίμηση θεατών

 

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

«CAVALLERIA RUSTICANA»

του Pietro Mascagni

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για πέντε παραστάσεις

Μια από τις γνωστότερες όπερες, που συναρπάζει ακόμα και σήμερα το κοινό με την αμεσότητα και τον ρεαλισμό του, αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα.

Η τραγική ιστορία της Σαντούτσα και του Τουρίντου θα ξεδιπλωθεί σε μία παραγωγή, που στοχεύει να αγγίξει το συναίσθημα, αποτελώντας ένα σύγχρονο τραγικό δράμα.

Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει η καλλιτεχνική της διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αθανάσιος Κολαλάς

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Eleni Calenos με την σημαντική παγκόσμια καριέρα δίπλα της σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές με σημαντική πορεία στην ΕΛΣ αλλά και παράλληλα διεθνείς καριέρες. Lucia: Μαρία Βλαχοπούλου, Alfio:  Γιάννης Σελητσιανιώτης και Lola:  Βιολέττα Λούστα.

Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Πρεμιέρα 10 Ιουλίου 2019 και ακολουθούν 12,14,16,18, στις 21.30

«Μουσική του Πάθους» από τους Vienna ΜΕΤ trio

 

Τρείς διεθνώς καταξιωμένοι σολίστες, η βιολονίστα Edua Zadory, κονσερτίνο στην Vienna Chamber Orchestra, η πιανίστα Maria Radutu, σολίστ της Συμφωνικής της Βιέννης και ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, συμπράττουν σε μια βραδιά που φέρνει κοντά την ρομαντική μουσική του Pablo Sarasate με τους jazz  αυτοσχεδιασμούς του  Pedro Iturralde και τους φλογερούς ρυθμούς των αργεντίνικων τάνγκο

Συνθέτες που ο καθένας έφερε επανάσταση στις παραδοσιακές μουσικές φόρμες της εποχής του, ανοίγοντας το flamenco την jazz και το tango σε νέους ορίζοντες και κάνοντάς τα πλέον, κληρονομιά παγκόσμια.

Bιολί : Edua Zadory

Σαξόφωνο  : Θεόδωρος Κερκέζος

Πιάνο : Maria Radutu

 

Σοπράνο/παντομίμα : Ματίνα Βελιμαχίτη

Βιολί : Ανδρέας Κερκέζος

 

Χορεύουν χορευτές αργεντίνικου Τάγκο.

 

Παράσταση  7 Ιουλίου 21:30

 

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» του Felix Mendelssohn

Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare

Μελωδική αλλά και ρυθμικά νευρώδης η μουσική του Mendelssohn δένει απόλυτα με την ρομαντική κωμωδία του Shakespeare όπου ο Θησέας και η Ιππολύτη μπερδεύονται με τις περιπέτειες τεσσάρων νέων Αθηναίων και των ξωτικών του δάσους.

 

Μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με τα μαγικά παιγνίδια ενός ονειρικού κόσμου.

Ορχήστρα : θα ανακοινωθεί

Διεύθυνση Ορχήστρας : Άλκης Μπαλτάς

Σκηνοθεσία :  Μιχάλης Σιώνας

Χορωδία : Χορωδία  Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση : Εμμα Μελιγκοπούλου

Σοπράνο : Σοφία Μητροπούλου

Μέτζο σοπράνο: Σταματία Μολλούδη

Παράσταση   2 Ιουλίου 21:30

 

 

«…νύχτα Μαγικιά…» του Παναγή Μπαρμπάτη

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

 

Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Παναγής Μπαρμπάτης ενορχηστρώνει τις εμβληματικότερες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, επτανησιακό του ύφος.

Έργο που αποτελεί την ιστορική μουσική καταγραφή των συναισθημάτων ενός ολόκληρου λαού μέσα από 40 τραγούδια για χορωδία, σολίστ, πιάνο και συμφωνική μαντολινάτα.

Στη μουσική αυτή αναδρομή ακούγονται, αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει  ο μεγάλος μας συνθέτης όπως: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί», «Επιτάφιος»,  «Γειτονιά των Αγγέλων».

Το έργο εξύμνησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης που χαρακτήρισε την χορωδιακή μορφή του σαν ένα πολύτιμο δώρο για την ψυχή των Ελλήνων που διψά για γνήσια πνευματική τροφή.

Η βραδιά είναι σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα νέων του ΟΜΜΘ, MOYSA.

 

Ενορχήστρωση -Μουσική διεύθυνση : Παναγής Μπαρμπάτης

Ορχήστρα : Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του ΟΜΜΘ

Χορωδία : Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία χορωδίας : Μαίρη Κωνσταντινίδου

Με τον Δημήτρη Μπάση

 

Παράσταση 19 Ιουλίου 21.30

 

« Ο Ελύτης συναντά τον Eluard»

Μια μαγική βραδιά ποίησης και μουσικής, μια μεθυστική περιπλάνηση στους στίχους δυο μεγάλων ποιητών.

Τα ποιήματα του Ελύτη και του Eluard  φλέγονται από έρωτα αλλά και από τον λαμπερό,  ζωογόνο ήλιο που λειτουργεί σαν κάθαρση της ψυχής αλλά και της ύλης. Απαγγέλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη. Αφηγήτρια η  Γιολάντα Μπαλαούρα.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου έχει τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς με ένα μουσικό ensemble  με πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.

Καλλιτεχνική επιμέλεια : Άννα Μυκωνίου

Μουσική επιμέλεια : Αντώνης Σουσάμογλου

Απαγγελία : Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Αφήγηση : Γιολάντα Μπαλαούρα

Παράσταση  22 Ιουλίου 21:30

 

 

 

 

«Επταπύργιο- Ένας αιώνας σε μια μέρα, 1899-1989»

από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

Επταπύργιο…
Μια θεατροποιημένη  αφήγηση ενός τόπου με δυνατές μνήμες που  ανασαίνει πολλούς αιώνες, αποτελώντας  κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.
Από τις ανάσες του βγαίνουν στεναγμοί, μουσικές,  πόνοι και χαρές, παράξενα και τρυφερά. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες.
Ηθοποιοί και μουσικοί του ΚΘΒΕ θα μας ταξιδέψουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του, από το 1899 έως το 1989.
Ένα ταξίδι απ’το σκοτάδι στο φως.

Γιατί όσο ψηλά κι αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός.

 

 

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Κινησιολογική επιμέλεια: Πολυξένη Σπυροπούλου
Μουσική διδασκαλεία: Χρύσα Τουμανίδου

 

 

 

Παράσταση  17 Ιουλίου   21:30

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ