Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Επταπύργιο: Έκθεση με έργα και κείμενα από ημερολόγια κρατουμένων του Γεντί Κουλέ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σώτου Ζαχαριάδη με τίτλο “ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ”, στην οποία για πρώτη φορά θα εκτεθούν έργα και κείμενα από ημερολόγια των κρατούμενων του Γεντί Κουλέ από την προσωπική συλλογή του ζωγράφου αλλά και δικά του έργα εμπνευσμένα από την εμπειρία ως δάσκαλος ζωγραφικής στις φυλακές από το 1984 έως το κλείσιμό τους το 1989.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει έργα της περιόδου 1984 – 2019 και αποτελείται από πορτρέτα, εσωτερικές και εξωτερικές όψεις του Επταπυργίου και δύο έργα από την Performance «Επτά Πύργοι Κάτω από τον Ήλιο», που πραγματοποιήθηκε το 1987 στο Φεστιβάλ Echorama στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με την παρούσα έκθεση ολοκληρώνεται ο κύkλος έργων του Σώτου με θέμα τις φυλακές, μετά την έκθεση στους χώρους του επισκεπτηρίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Διαβατών με τίτλο «Αστικά Τοπία και Άνθρωποι της Πόλης» τον Φεβρουάριο του 2018.

“Άλλες 4 μήνες και 9 μέρες για να πάω στο εφετείο μου.. Βαρέθηκα δυο χρόνια πίσω απ’τα κάγκελα του Γεντί Κουλέ (δεν αντέχω άλλο, μισώ τους πάντες και πιο πολύ τον εαυτό μου)”

27/5/1987, απόσπασμα από ημερολόγιο κρατουμένου

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν με ρεμπέτικα τραγούδια της φυλακής από τους μουσικούς:

Νίκος Βουλανάς – μπουζούκι, φωνή,

Τάκης Μπόζος – κιθάρα, μπαγλαμά, φωνή

Φώντας Ξάνθος – κιθάρα, φωνή

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ώρες λειτουργίας:

Δεύτερα έως Παρασκευή 6.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.

Κυριακή 11.00 έως 1.00 μ.μ.

ή κατόπιν συνεννόησης με τον καλλιτέχνη στο 6947230984.

thestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ