Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ανοιχτές ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Συνεχίζονται αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου στις 12.00, οι ανοιχτές ξεναγήσεις στις εκθέσεις«Γιώργος Σεφέρης. Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»«Άγνωστα έργα του Κώστα Λούστα στο Τελλόγλειο» και enigma του Κωστή Γεωργίου.

Στην έκθεση του Σεφέρη παρουσιάζονται έργα περισσότερων από 40 μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Ανάμεσά τους έργα των: Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Τάσσου, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Σικελιώτη, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Σωτήρη Σόρογκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Αφροδίτης Λίτη, Θανάση Μακρή. Επίσης, παρουσιάζονται χειρόγραφα, οι πρώτες εκδόσεις έργων του Σεφέρη, φωτογραφίες του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε.

Η έκθεση του Λούστα περιλαμβάνει άγνωστα ή/και ανέκθετα έργα του (1933-2014) που προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη και τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, που δημιουργήθηκαν από το 1955 έως το 2012, από τα φοιτητικά χρόνια ώς το τέλος της ζωής του και χαρτογραφούν 60 χρόνια συνεχούς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Προσωπογραφίες, ολόσωμα πορτρέτα, τοπιογραφίες, εσωτερικά, νεκρές φύσεις, δουλεμένα σε διάφορες τεχνικές, λάδια, ακρυλικά, τέμπερες, σχέδια, παρέχουν τη δυνατότητα μιας καινούριας ανάγνωσης του ανεξάντλητου έργου του Λούστα και ανανέωσης της σχέσης μας με το περιεχόμενο και την ουσία, τον δυναμισμό της προσωπικής εικαστικής του γλώσσας.

Η έκθεση “enigma” περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών και γλυπτών έργων, μνημειακών διαστάσεων, που παρουσιάζουν τη χαρακτηριστική και ιδιότυπη ταυτότητα του Κωστή Γεωργίου που τον έχει κάνει διεθνώς καταξιωμένο και άμεσα αναγνωρίσιμο. Επίσης, παρουσιάζεται η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες» (σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση “Pombi A’” που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στο χώρο του μουσείου εκτίθεται και η εγκατάστασή του “Birds in Dreamland”, η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα.

Αρκεί το εισιτήριο εισόδου (5 ευρώ και 2,5 ευρώ μειωμένο).

Τελλόγλειο Ίδρυμα
Αγίου Δημητρίου 159A, 546 36, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2310 991377, teloglion@teloglion.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ