Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δήμος Παύλου Μελά: 3,86 εκ. ευρώ για νέα σχολικά κτίρια και ενεργειακή θωράκιση

Πριν ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά, συνεχίζονται τα καλά νέα από το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά για τη μαθητική κοινότητα της Ευκαρπίας, της Σταυρούπολης και της Πολίχνης.

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών, εθνικών και άλλων κονδυλίων δημιουργεί αφενός τις προϋποθέσεις για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και αφετέρου την αναβάθμιση εκπαιδευτικών υποδομών με στόχο την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών με κτίρια πιο φιλικά προς το περιβάλλον, για ένα Δήμο Παύλου Μελά πράσινο και ανθεκτικό.

Οι θετικές εξελίξεις για τη σχολική στέγη, αφορούν:

  1. «Προσθήκη ορόφου στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας» με έγκριση ποσού 938.184 ευρώ, πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1, Υπουργείο Εσωτερικών.
  2. Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια του έργου «Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά» που πρόκειται να ανεγερθεί στο Ο.Τ.Γ11, προϋπολογισμού 1.350.000,00 ευρώ, ενεργειακής κλάσης Α+ με δωρεά της Αναστασίας Λαδένη.
  3. «Δημιουργία πράσινου δώματος στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης» προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ, στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
  4. «Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED ενεργειακής κλάσης Α+ και Α++, σε εννέα (9) σχολικά κτίρια του Δήμου Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 73.958,56 ευρώ, ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% εξοικονόμηση χρημάτων. Το έργο θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Λαλές, συγχαίρουν τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτά τα έργα καθώς και για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για μια δημόσια παιδεία με σύγχρονες και επαρκείς κτιριακές υποδομές.

Προσθήκη ορόφου στο 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας

Εγκρίθηκε το ποσόν του 938.184 ευρώ και αναμένεται η Απόφαση ένταξης του έργου «Προσθήκη ορόφου στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας» από το Υπουργείο Εσωτερικών, και αφορά την «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, Άξονας Προτεραιότητας με τίτλο «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων».

Πρόκειται για παρέμβαση που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ορόφου 504,40 τ.μ. με έξι νέες αίθουσες διδασκαλίας, ενός χώρου διαλείμματος και δυο χώρων τουαλετών. Επιπρόσθετα και προκειμένου να υπάρχει λειτουργική συμβατότητα με την προσθήκη του νέου ορόφου, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος με την αντικατάσταση λεβήτων και καλοριφέρ και προσθήκη συστήματος αντιστάθμισης, την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στο εσωτερικό του κτιρίου, την αντικατάσταση κουφωμάτων, χωρίς να αλλάζει η όψη του κτιρίου και την προσθήκη θερμοπρόσoψης. Η αναγκαιότητα υλοποίησης εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης στο ίδιο έργο με αυτό της προσθήκης ορόφου προκύπτει μεταξύ άλλων από τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και της υπ’ αριθμόν 2/12.10.2018 Οικοδομικής Άδειας προκειμένου να γίνεται το κτήριο κατηγορίας Α+ από Δ που είναι σήμερα.

Εκδόθηκε η Άδεια για την Ανέγερση του 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας

Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια του έργου «Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά» που πρόκειται να ανεγερθεί στο Ο.Τ.Γ11, προϋπολογισμού 1.350.000,00 ευρώ και Ενεργειακής κλάσης Α+.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεργασίες ώστε να ξεκινήσει η ανέγερσή του με δωρεά της Αναστασίας Λαδένη η οποία ανέλαβε με δικές της δαπάνες και την κατασκευή του 6ου Βρεφονηπιακού σταθμού Άνω Μετεώρων που εγκαινιάστηκε επίσημα στις 23 Μαρτίου 2019.

Πρόκειται για ένα ολοήμερο διθέσιο Νηπιαγωγείο σε ισόγεια κατασκευή ως απαιτείται από τις προδιαγραφές, φιλικό, οικείο και καλαίσθητο ώστε να προδιαθέτει θετικά γονείς και παιδιά.

Η κάλυψη του κτιρίου θα είναι με δώμα, επάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν συλλέκτες κενού σε βάση από αλουμίνιο, εξωτερική μονάδα αντλίας θερμότητας και φωτοσωλήνες, αφού το κτίριο κρίθηκε από τον ΚΕΝΑΚ Α+, οπότε θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο οικόπεδο θα κατασκευαστεί το έργο «Ανέγερση 5ου Δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά», για το οποίο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (Αρχιτεκτονική, Στατική, Η/Μ και ΚΕΝΑΚ), εγκρίθηκε η μελέτη Αερίου και κατατέθηκε φάκελος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετά την έκδοση συμβολαιογραφικής Πράξης για την δέσμευση θέσεων παρκαρίσματος, το Τμήμα Σχολικής Στέγης θα προχωρήσει στην έκδοση της Οικοδομικής Άδειας ενώ παράλληλα συντάσσονται τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου.

Πρόκειται για τριώροφο κτίσμα με υπόγειο και ο σχεδιασμός του έχει αντιμετωπισθεί βιοκλιματικά.

1,5 εκατομμύριο ευρώ για πράσινη ταράτσα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μετά την ένταξη στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Δήμου Παύλου Μελά», ο Δήμος συνεχίζει με το έργο «Δημιουργία πράσινου δώματος στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης». Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα με την 225/20-3-2019 να αποδεχτεί την ένταξη της Πράξης.

Η Χρηματοδότηση αφορά σε παρέμβαση στα δώματα του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο συστεγάζονται το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το εργαστηριακό κέντρο Ε.Κ. του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Το σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης τόσο ως προς την έκταση των κτιριακών υποδομών του όσο και ως προς το πλήθος των μαθητών που φιλοξενεί. Χωροθετείται στο Ο.Τ. 1α της περιοχής Τερψιθέας της Δ.Κ. Σταυρούπολης, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 11.050,14 τ.μ. και η  συνολική κτισμένη επιφάνεια του οικοδομήματος είναι 11.918,00 τ.μ..

Οι επιφάνειες επιστέγασης του κτίσματος ανέρχονται σε 6.042,00 τ.μ., οι οποίες μοιράζονται στα διάφορης ογκομετρίας κτίσματα του συγκροτήματος.

Το κτίσμα δεν εφάπτεται σε άλλα και γενικά δεν σκιάζεται από πουθενά γεγονός που σημαίνει ότι στο δώμα αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Πρόκειται για παρέμβαση που περιλαμβάνει έργο διαμόρφωσης φυτεμένου δώματος συνολικού εμβαδού 3.087,00 τ.μ. καθώς και πράσινων τοίχων συνολικού εμβαδού 100,00 τ.μ. και με στόχο την ενίσχυση του άξονα της στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ Θεσσαλονίκης για μια πόλη πράσινη και ανθεκτική.

Αναλυτικότερα η παρέμβαση στα δώματα του σχολικού συγκροτήματος περιλαμβάνει εργασίες στεγάνωσης των δωμάτων, διαμόρφωση υποστρώματος, προμήθεια και εγκατάσταση φυτικού υλικού και συστήματος αυτόματης άρδευσης. Η παρέμβαση πράσινου τοίχου περιλαμβάνει την τοποθέτηση συστήματος κάθετων τοίχων δηλαδή εγκατάσταση υποδομής που φέρει ενσωματωμένο σύστημα άρδευσης και αποστράγγισης, την στερέωση-κούμπωμα των φυτοδοχείων καθώς και την φύτευση των φυτών.

Με την εφαρμογή της προτεινόμενης πράξης αναμένονται πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη μέσα από την μείωση των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών του κτιρίου με το περιβάλλον, την ενίσχυση της ηχομόνωσης, τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και την μείωση του συντελεστή απορροής τους, την συγκράτηση των επιβλαβών σωματιδίων και τελικά την αναβάθμιση της «πράσινης» λειτουργίας της περιοχής. Ειδικότερα η κατασκευή του πράσινου δώματος θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της μείωσης των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών με το περιβάλλον.

Έτσι εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας τους ζεστούς μήνες λόγω μειωμένων αναγκών του κτιρίου σε ψύξη, αλλά και τους ψυχρούς μήνες γιατί οι ανάγκες για θέρμανση είναι μικρότερες. Η πράσινη στέγη στο κτίριο τροποποιεί τις θερμικές του ιδιότητες και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ανθρώπινης άνεσης.

Σημειώνεται ότι το σύστημα υποδομής που θα εγκατασταθεί είναι κατάλληλο για το συνδυασμό πράσινου δώματος/πράσινης στέγης και φωτοβολταϊκών, αφού έχει ενσωματωμένη τη βάση στήριξης των φωτοβολταϊκών, για μελλοντική τους εγκατάσταση. Αυτό γίνεται διότι με το συνδυασμό των δύο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, επιτυγχάνουμε τη μέγιστη παραγωγή ενέργειας για το κτίριο, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την προστασία του κτιρίου από τις ακραίες μεταβολές των εξωτερικών συνθηκών (άνεμος, χαλάζι, δυνατές βροχές, υψηλές θερμοκρασίες).

Νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED σε 9 σχολικά κτίρια

Σε εξέλιξη είναι η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED ενεργειακής κλάσης Α+ και Α++, σε εννέα (9) σχολικά κτίρια, προϋπολογισμού 73.958,56 ευρώ ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% εξοικονόμηση  χρημάτων.

Τα κτίρια όπου θα γίνει η τοποθέτηση των παραπάνω σωμάτων είναι  τα εξής:

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ευκαρπίας επί της οδού Ν.Πλαστήρα αρ. 2,
  • Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου Δημοτικού Ν. Ευκαρπίας επί της οδού Ν. Πλαστήρα αρ. 2.
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ευκαρπίας επί της οδού Παπάγου αρ. 1,
  • 4ο Λύκειο Σταυρούπολης επί της οδού Τέρμα Ιθάκης, περιοχή Άνω Ηλιούπολης.
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης επί της οδού Χ. Γραβιάς & Μπουμπουλίνας
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης επί της οδού Ναυαρίνου αρ. 1
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης επί της οδού Κυριακοπούλου αρ. 11
  • 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης επί της οδού Φιλίππου
  • 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης επί της οδού Σχολείου αρ. 1

Τα φωτιστικά σώματα είναι  χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (φωτοδιόδων-LED) τροφοδοτούμενα  από το δίκτυο χαμηλής τάσης της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για το φωτισμό του εσωτερικού χώρου των σχολείων. Ο Δήμος Παύλου Μελά  με την παρέμβαση αυτή στοχεύει, αφενός στην  εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτισμό και αφετέρου σε πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ