Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οδηγός Κάλπης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σημερινή τετραπλή κάλπη

Η ώρα της κάλπης έφτασε. Ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα καλούνται σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην ευρωβουλή, τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Οι κάλπες θα είναι τετραπλές, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους στις δημοτικές κοινότητες.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 7 το απόγευμα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Μάθε πού ψηφίζεις

Οσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Εκεί θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός [σ.σ. προαιρετικός], επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης).

Μπορούν επίσης να καλέσουν στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, 09:00 έως 17:00.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Μέλη εφορευτικών επιτροπών

Ως προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, η εκπλήρωση των καθηκόντων τους είναι υποχρεωτική. Εάν κάποιο από τα μέλη δεν μπορεί να ασκήσει το καθήκον του λόγω κωλύματος, θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφο το οποίο να βεβαιώνει το κώλυμά του, ήτοι χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε την ημέρα των εκλογών, ή κάποιο άλλο δικαιολογητικό.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:

για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελείται από τη δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης και τη δημοτική ενότητα Τριανδρίας.

Όσοι εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι στη δημοτική ενότητα Θεσσαλονίκης μπορούν να ψηφίζουν για το δημοτικό συμβούλιο τρεις υποψηφίους από την οικεία εκλογική περιφέρεια κι άλλον έναν υποψήφιο από την περιοχή της Τριανδρίας. Για τα κοινοτικά συμβούλια του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου, του τέταρτου και του πέμπτου δημοτικού διαμερίσματος σημειώνονται από δύο σταυροί προτίμησης.

Οι εκλογείς που προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Τριανδρίας μπορούν να ψηφίζουν έναν υποψήφιο από τη δική τους εκλογική περιφέρεια κι έναν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Για το κοινοτικό συμβούλιο της Τριανδρίας σημειώνονται δύο σταυροί προτίμησης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:

Οι Έλληνες πολίτες που:

συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002
είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ:

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.

Πόσους σταυρούς βάζω στις Ευρωεκλογές;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.
Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.

 

thestival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ