Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συμβαίνει τον Ιούνιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συναυλίες, εκθέσεις, αφιερώματα, διαλέξεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιουνίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ.2313 310201). Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, έχει ως εξής: 

Τρίτη 4 και Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019
ΩΡΑ: 9.00 – 12.00 μ.
ΧΩΡΟΣ: Πλαζ Αρετσούς

Το ΑΜΘ στην Παραθινούπολη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει φέτος με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αντιγράφοντας το αρχαίο νόμισμα» στην Παραθινούπολη, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα φεστιβάλ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση του ΑΜΘ με τίτλο: «Αντιγράφοντας (σ)το Παρελθόν: Ιστορίες Αντιγραφής και Έμπνευσης», το Μουσείο και μέλη του ΣΦΑΜΘ θα προσφέρουν σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το αρχαίο νόμισμα, το περισσότερο αντιγραμμένο έργο τέχνης της ελληνικής αρχαιότητας. Κατόπιν τα παιδιά θα κατασκευάσουν με την αρχαία τεχνική αντίγραφα αργυρού νομίσματος του Μ. Αλεξάνδρου και θα παραλάβουν το έργο τους ως αναμνηστικό της συμμετοχής τους.

(Οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί με μέριμνα του Δήμου Καλαμαριάς).

Διαβάστε περισσότερα…
Κυριακή 9 Ιουνίου 2019
Ωρα: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν συναυλία με έργα κλασσικών και σύγχρονων συνθετών: Chopin, Brahms, Mozart, Arnold, Badelt, Κυπουργός.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα «Νέα Γενιά» και η Χορωδία του Ωδείου Βορείου Ελλάδος

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Καρακάσης
Διεύθυνση χορωδίας: Μαίρη Πεστεκίδου – Δημητριάδου

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο Βορείου Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα…
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019
Ωρα: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“ROMANCES”

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Ρεσιτάλ με έργα για Φλάουτο και Πιάνο των Γάλλων συνθετών Saint-Saens, Hahn, Godart, Berthomieu, Damase, Massenet.

Ιωάννα Αθανασάκη – φλάουτο
Θέλξη Ματίκα – πιάνο

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα…
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019
Ωρα: 20.00-21.00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με την διοργάνωση συναυλίας του συγκροτήματος Perle Music σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους μουσικούς από το Κονγκό Richard Lusakumunu και Moria Mabika και τους Βασίλη Γεωργιάδη και Theo Flores. Θα ερμηνεύσουν μουσικά κομμάτια Γκόσπελ και Ρούμπα, με φωνές, πιάνο και κιθάρα.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ

Διαβάστε περισσότερα…
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Ωρα: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συναυλία με τη Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σε έργα Giovanni Palestrina, Thomas Lui Da Vittoria, Giovanni Pergolesi, Gabriel Faure, Claude Debussy, Zoltan Kodaly, Pablo Casals, Χρήστου Σαμαρά, Uno Naisso, Javier Busto, συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα…
Κυριακή 23 Ιουνίου 2019
Ωρα: 20.00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης με την ευγενική σύμπραξη του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν συναυλία βιολοντσέλου με την διακεκριμένη βιολοντσελίστα Elena Zhuleva, καθηγήτρια της Ρωσικής Μουσικής Ακαδημίας “Gnessins” με έργα Brahms, Schubert και Piatti.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα…
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019
Ώρα: 12.30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό». Η μελέτη των αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό υπό τον τίτλο «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό». Η μελέτη των αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών.

Διακεκριμένοι φυσικοί επιστήμονες (Χημικοί, Φυσικοί, Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Βιολόγοι κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μελέτη αρχαιοτήτων, κειμηλίων και πολιτισμικού υλικού γενικότερα και θα μας παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στόχος είναι να καταδείξουμε τη συνεισφορά των φυσικών επιστημών στην καλύτερη κατανόηση υλικών, τεχνολογιών και μηχανισμών του παρελθόντος και έτσι να προσεγγίσουμε με έναν ακόμη τρόπο τις αρχαίες κοινωνίες.

Η έναρξη του κύκλου ομιλιών θα γίνει με την εισήγηση του Αν. Καθηγητή – Χημικού Μηχανικού Ιωάννη Καραπαναγιώτη με τίτλο «Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων. Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους»

Ο ομιλητής θα περιγράψει τη συμβολή των φυσικών επιστημών στη μελέτη της πορφύρας και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντας νέα σημαντικά στοιχεία που καταρρίπτουν τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία της.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα…

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 5, Πέμπτη 13 και Τρίτη 25 Ιουνίου 2019
ΩΡΑ: 11.30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση «Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού» από την αρχαιολόγο του Μουσείου, Ε. Παπαδοπούλου.

Τετάρτη 5, Πέμπτη 13 και Τρίτη 25 Ιουνίου 2019
ΩΡΑ: 12.00 μ.
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση «Ενδυματογραφία. Aπό το σπίτι στο ταξίδι» από την Σ. Γκαλινίκη, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη Τμήματος Λίθινων, Τοιχογραφιών & Ψηφιδωτών του Μουσείου.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019
ΩΡΑ : 12.00 μ.
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου, Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θεματική ξενάγηση στις περιοδικές εκθέσεις «Αντιγράφοντας (σ)το Παρελθόν: Ιστορίες Αντιγραφής και Έμπνευσης» και «Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού» από την Προϊσταμένη του Μουσείου, Ε. Στεφανή, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
…ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2018 – 30 Νοεμβρίου 2019
Περιοδική έκθεση που αποτελεί την κύρια συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον επετειακό εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του.

Τα 110 αντικείμενα που συνθέτουν την έκθεση αφηγούνται ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης που ξεκινούν από την προϊστορική εποχή και φτάνουν έως τις μέρες μας.

  • τι διάλεγαν να αντιγράψουν οι αρχαίοι και γιατί;
  • πώς η ελληνορωμαϊκή τέχνη επικοινώνησε τα πολιτικά και ιδεολογικά μηνύματα εποχής;
  • γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία του αρχαίου ελληνικού κόσμου αποτέλεσε μια απέραντη δεξαμενή έμπνευσης για τη δυτική τέχνη;
  • πώς ανιχνεύονται τα πλαστά αντίγραφα των αρχαιοτήτων του παράνομου εμπορίου ή τέλος,
  • τι ιδέες μεταφέρουν για την ελληνική αρχαιότητα τα αντικείμενα–σουβενίρ;
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να διερευνήσει η έκθεση δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό, μέσα από μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα.
Διαβάστε περισσότερα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου 2019
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Καστοριάς και Χαλκιδικής-Αγίου Όρους και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».

Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Καστοριάς και Χαλκιδικής-Αγίου Όρους, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.

Διαβάστε περισσότερα…
ΑΝΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΓΑΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ
BRINGING TO LIFE AEGEAN LATE BRONZE AGE COSTUME”
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαΐου – 30 Ιούνιου 2019
Θέμα της φιλοξενούμενης έκθεσης είναι η ενδυμασία στο χώρο του Αιγαίου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.).

Πειραματικά αντίγραφα ενδυμάτων αναβιώνουν με ζωντανό και άμεσο τρόπο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες της μινωικής και μυκηναϊκής κοινωνίας, οι οποίες μας είναι γνωστές κυρίως μέσα από την κρητομυκηναϊκή τέχνη. Δημιουργός των πειραματικών αναπαραγωγών είναι η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Birmingham και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού.

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα…
«ΕΝΔΥΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ». AΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2019
Έκθεση/εγκατάσταση ενδυμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συλλογές ενδυμάτων που σχεδίασαν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Χρηστάγγελος Γεωργαντέλης, Βιολέττα Παπαγιαννίδου, Παναγιώτα Φιλημέγκα και Κερασία Χλωρίδου. Πρόκειται για τις πτυχιακές εργασίες τους που εκπόνησαν υπό την επίβλεψη των καθηγητριών τους Βενετίας Κουτσού, ενδυματολόγου και Ελευθερίας Στόικου, εικαστικού (Ομάδα Pieta).

Με πηγές έμπνευσής τους κείμενα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας αλλά και παραδοσιακές τεχνικές, οι νέοι σχεδιαστές προσεγγίζουν το ένδυμα ως συνδήλωση της πολυδιάστατης κοινωνικής ταυτότητας, της μνήμης, του σώματος, της έννοιας της αποσκευής. Στην έκθεση, τα ενδύματα αφηγούνται προσωπικές και οικογενειακές βιογραφίες και χαρτογραφούν τη συμβολική τοπογραφία στη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής, από το «οικείον» του σπιτιού στο «ανοίκειον» του κόσμου.

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα…

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

«ΜΟΥΣΙΚΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»
…ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13 Φεβρουαρίου – 30 Ιουνίου 2019
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δανεισμό αντικειμένων στην περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στον χώρο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης την ιστορία, την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων καθώς επίσης τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των νεότερων παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με το δανεισμό οκτώ αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων, αντιπροσωπευτικά δείγματα χορδόφωνων, αερόφωνων και κρουστών οργάνων της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

“LE CIVILTA E IL MEDITERRANEO”
…ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΚΑΛΙΑΡΙ – ΣΑΡΔΗΝΙΑ
14 Φεβρουαρίου – 16 Ιουνίου 2019
Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο “Le civiltà e il Mediterraneo” που φιλοξενείται στο Museo Archeologico Nazionale di Cagliari και στο Palazzo di Città, Musei Civici di Cagliari.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Σαρδηνίας, της Πόλης του Κάλιαρι, των Μουσείων της Σαρδηνίας, καθώς και του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και εστιάζει στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους, και συγκεκριμένα από τη Νεολιθική εποχή έως τα μέσα της 1ης χιλιετίας π.χ., στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

“THE GREEKS. AGAMEMNON TO ALEXANDER THE GREAT”
…ΣΤΟ SEOUL ARTS CENTER ΤΟΥ HANGARAM MUSEUM
5 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019
Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο “The Greeks. Agamemnon to Alexander the Great” η οποία φιλοξενείται στο Seoul Arts Center του Hangaram Museum στη Σεούλ και θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουνίου 2019. Η έκθεση περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή συλλογή αρχαιοτήτων που αντιπροσωπεύουν το ελληνικό παρελθόν από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο.
ANCIENT GREECE. LIFE, MYTH AND HEROES”
…ΣΤΟ …CHILDREN’S MUSEUM OF INDIANAPOLIS
15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019
Το ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο “Ancient Greece. Life, Myth and Heroes” η οποία φιλοξενείται στο Children’s Museum of Indianapolis και θα εγκαινιαστεί στις 15 Ιουνίου 2019. Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιότητες αποκλειστικά από ελληνικά μουσεία και θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός τετραετούς εκθεσιακού προγράμματος αφιερωμένου στην Ελλάδα.
Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ