Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

MOYSA και El Sistema Greece Youth Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δύο νεανικές ορχήστρες –η καθεμία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά– θα συμπράξουν σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 7 Ιουνίου 2019, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – MOYSA υποδέχεται την El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO – φωτογραφία) σε μια κοινή εμφάνιση με γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, νεότερες συνθέσεις και παραδοσιακά κομμάτια.

Το φημισμένο και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα El Sistema γεννήθηκε στη Βενεζουέλα το 1975 από τον μουσικό, οικονομολόγο, πολιτικό και ακτιβιστή José Antonio Abreu (Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου), με σκοπό τη μουσική εκπαίδευση των μη προνομιούχων παιδιών, την απομάκρυνσή τους από τον κίνδυνο της εγκληματικότητας και την κοινωνική τους ένταξη. Τα εκπληκτικά κοινωνικά και πολιτισμικά αποτελέσματά του, καθώς και η αποδοχή του από κυβερνήσεις, οργανισμούς, αλλά και από τον μουσικό κόσμο, έκαναν το El Sistema ένα πρόγραμμα που ενέπνευσε δεκάδες αντίστοιχα προγράμματα σε πάμπολλες χώρες αλλάζοντας τον χάρτη στη συμφωνική μουσική εκπαίδευση παγκοσμίως.

To El Sistema Greece (ESG) ιδρύθηκε στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Προσφέρει καθημερινά δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ηλικίας 6 έως 26 ετών ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας. Μέσω της μουσικής, οι μαθητές του El Sistema Greece εμπνέονται και προετοιμάζονται για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ καλλιεργούν ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Το 2017 ιδρύθηκε και η El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO), μια νεανική ορχήστρα εστιασμένη στην εκπαίδευση των μελών της ως προς την ορχηστρική συμπεριφορά και κουλτούρα που οφείλει να έχει κάθε μικρός και μεγάλος μουσικός. Τα μέλη της ορχήστρας μέχρι σήμερα έχουν δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον Απρίλιο η ESGYO συμμετείχε μαζί με τους επαγγελματίες μουσικούς της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης στη συναυλία Cosmos Side by Side στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ.

Μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ESGYO είναι η Safira Antzus-Ramos (Ζαφείρα Αντζούς Ράμος), μια νεαρή και ταλαντούχα μουσικός που πιστεύει στη μουσική ως μέσο κοινωνικής αλλαγής, ενώ μουσικός διευθυντής του ESG είναι ο μόλις 21 ετών José Angel Salazar Marin (Χοσέ Άνχελ Σαλάσαρ Μαρίν), ανερχόμενος μαέστρος και παιδαγωγός, απόφοιτος και ο ίδιος του El Sistema!

 

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μια κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις εμφανίσεις της γίνονται σε χώρους όπως ειδικά σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα πολιτιστικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με τους αρχιμουσικούς Yuri Azevedo, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιο Βράνο, Daniele Gatti, Dr. Dariusz Mikulski, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Sami Matus, Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά. Έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Vladimir Mendelssohn, Barbara Hendricks, Σίμος Παπάνας κ.ά., καθώς και με σημαντικές ορχήστρες, ανάμεσα στις οποίες οι Prague Symphony Orchestra, Cameristi del Teatro alla Scala, Royal Concertgebouw Orchestra, European Union Youth Orchestra (EUYO), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. Αρχιμουσικός της MOYSA είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, λοιπόν, θα βρεθούν επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικές σχολές, ίσως και δύο διαφορετικοί κόσμοι, που όμως θα γίνουν ένα μέσω της μουσικής, της νεανικής ορμής και της κοινωνικής προσφοράς.

 

 

Πρόγραμμα

 

Georg Friedrich Händel (1685-1759), Sarabande (διασκευή για το El Sistema Greece: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος)

Henry Purcell (1659-1695), Rondeau από το έργο Abdelazer (διασκευή: Elaine Fine)

Gustav Holst (1874-1934), Jupiter από τη Σουίτα The Planets, έργο 32 (διασκευή: Jose Angel Salazar Marin, προσαρμογή: Tormod Tvete Vik)

Dmitri Shostakovich (1906-1975), Waltz αρ. 2 από τη Suite for Variety Orchestra

Gioachino Rossini (1792-1868), Il Barbiere di Siviglia, Sinfonia

Percy Grainger (1882-1961), Molly on the Shore

Ευαγγελία Κίκου (1965), Ivala: Canon for Orchestra (αφιερωμένο στη MOYSA – 1η εκτέλεση)

Camille Saint-Saëns (1835-1921), Bacchanale από την όπερα Samson and Delilah

Vangelis (1943), Conquest of Paradise

Παραδοσιακό Σινασού Καππαδοκίας, Σήμερις η Σημεριανή (διασκευή για το El Sistema Greece: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος)

Justin Michael La Vallee, Coming of Age, Inuk’s Theme

Carlos Medrano, Merengue Del Primero

Παραδοσιακό Ανατολικής Μακεδονίας, Μήλο μου Κόκκινο (διασκευή για το El Sistema Greece: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος)

 

 

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

El Sistema Greece Youth Orchestra

Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Μουσική διεύθυνση Safira Antzus-Ramos, Θοδωρής Παπαδημητρίου

 

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Έναρξη: 21.00

Χώρος: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

τηλ. 2310 895800

 

Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί MOYSA: Alpha Bank, Lidl, Wind, MEL, Ελληνικά Πετρέλαια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ