Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Στην Πλατεία Ιπποδρομίου το “Δείπνο της Άνοιξης” από την “Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου”

Στην Πλατεία Ιπποδρομίου θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου το καθιερωμένο “Δείπνο της Άνοιξης” που διοργανώνει κάθε χρόνο η κίνηση πολιτών “Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου”. Η εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες.

Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωση:

Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Έτος 2019.
Βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο των δράσεων της Πρωτοβουλίας μας και το πείραμα συνεχίζεται. Από το 1ο “Δείπνο της Άνοιξης” του 2014, συνειδητοποιήσαμε πολλά. Μεγαλώσαμε και μάθαμε. Κερδίσαμε και χάσαμε. Ζήσαμε μεγάλες και συγκινητικές στιγμές. Πάντα με ακόρεστη περιέργεια για μάθηση και γνώση. Εμπειρίες βαθιά χαραγμένες στη μνήμη. Το ημερολόγιο της Γειτονιάς γράφει ότι από μία φωτογραφία καταφέραμε σταδιακά να καθιερώσουμε μία πράξη πολιτισμού – σχεδόν άγνωστη στο αστικό τοπίο των ελληνικών πόλεων – στο συλλογικό φαντασιακό της Γειτονιάς μας, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικούς ανθρώπους και συλλογικότητες. Με σταδιακά βήματα και συνεχή προσπάθεια το “Δείπνο της Άνοιξης” αποτελεί σήμερα την πιο μεγάλη αυτοοργανωμένη γιορτή Γειτονιάς της Θεσσαλονίκης.

Το Δείπνο, όμως, δεν είναι ένα θεαματικό “φεστιβάλ πόλης” το οποίο επιχειρεί να πλημμυρίσει τη Γειτονιά με ανθρώπους. Αφορά πρωτίστως στη Γειτονιά και τον κόσμο της, ο οποίος ως συμπαραγωγός, μεταμορφώνει το μέρος που ζει και εργάζεται σε έναν κοινό τόπο διαμοιρασμού, συζήτησης και ψυχαγωγίας. Κάθε Δείπνο στοχεύει στη διάδραση, στη γνωριμία, στη συνεργασία, στη συμμετοχή και στην καλλιέργεια της αίσθησης της Γειτονιάς. Καθώς ανατρέπει για λίγες ώρες τη ρουτίνα και σπάει την απρόσωπη μονοτονία του αστικού τοπίου, δείχνει έμπρακτα ότι οι Γειτονιές ανήκουν σε όλες και όλους μας, ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι να αποφασίζουμε για το κοινό μας μέλλον.

Η Αλεξάνδρου Σβώλου είναι μία Γειτονιά χωρίς σύνορα. Για αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ομώνυμη οδό. Επεκτείνεται κατά μήκος και πλάτος στους παρακείμενους δρόμους και στενάκια. Γειτονιά μας είναι η Πλατεία Ναβαρίνου, το Πάρκο Τσέπης, τα Σχολεία, η Βιβλιοθήκη, η Αγία Σοφία, η ΔΕΘ, το Κέντρο Ιστορίας. Είναι όλες εκείνες οι κρυφές πτυχές της, που συχνά παραμένουν σκοτεινές και ξεχασμένες. Δρόμοι του πουθενά. Σιωπηλοί και απρόσωποι για τους περισσότερους περιηγητές της πόλης.

“Χορεύοντας χαμένοι μέσα στην τσιμεντένια Βαβυλώνα … οι σκιές της Αλεξάνδρου Σβώλου κρύβουν αλλόκοτα και ανεξήγητα μυστήρια”

Η Γειτονιά μας, παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα κτίρια, οι φορείς και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Γειτονιά μας αποτελείται από ανθρώπους που ζούμε όλοι και όλες μαζί. Είμαστε νέοι και ηλικιωμένες, εργαζόμενες και άνεργοι, φοιτητές και μαθήτριες. Είμαστε ντόπιοι, επισκέπτριες και περαστικοί. Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε εδώ ενώ άλλοι όχι. Είμαστε Έλληνες, μετανάστριες και πρόσφυγες. Κάποιοι μιλάμε μία γλώσσα και άλλοι πολλές. Άλλοι μένουμε σε σπίτι και για άλλους σπίτι μας είναι ο δρόμος. Κάποιοι επιλέγουμε να μένουμε για πάντα μαζί και άλλοι τραβάμε για άλλους χρόνους, μονοπάτια και τόπους. Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών τάξεων, θρησκειών, χρωμάτων, παραδόσεων, και πάσης φύσεως προτιμήσεων.

“Γειτονιά μας είναι όλες και όλοι αυτοί που πλέκουν και διαμορφώνουν το θέατρο της καθημερινότητάς μας”

Γι’ αυτό, όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούμε πολιτιστικές και συμμετοχικές δράσεις στον δημόσιο χώρο με τη μορφή αστικών πειραμάτων που μας φέρνουν όλες και όλους μαζί, έστω και για λίγο. Έτσι προάγουμε την “κοινωνική συνοχή του πεζοδρομίου”, τη γνωριμία με τον Γείτονα, την ανάδειξη της καθημερινής ιστορίας των ανθρώπων που ζουν τόσο επί της Αλεξάνδρου Σβώλου, όσο και επί των προσκείμενων προς αυτήν μικρότερων δρόμων.

Ως Πρωτοβουλία Γειτονιάς θεωρούμε πολύ σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να αναδεικνύουμε με τις δράσεις μας τον τόπο που ζούμε. Έχοντας λοιπόν όλα αυτά στο μυαλό μας και μετά τις μεγάλες επιτυχίες των περασμένων χρόνων, φέτος το Δείπνο της Άνοιξης μεταφέρεται στην πλατεία Ιπποδρομίου: έναν πολύ σημαντικό τόπο που κρύβει ανθρώπινες ιστορίες και μύθους.

Μυστικά που αξίζουν να τα ανακαλύψουμε και να τους δώσουμε νέα μορφή και υπόσταση!

Σας καλούμε, λοιπόν, στο 6ο Δείπνο της Άνοιξης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου από τις 17:30 μέχρι τις 23:30 το βράδυ. Ελάτε να γνωριστούμε και να μοιραστούμε το φαγητό μας. Το Δείπνο φέτος θα εκτείνεται από το Κέντρο Ιστορίας μέχρι την Αλεξάνδρου Σβώλου. Όπως κάθε άλλη χρονιά έχουμε στο πλευρό μας το 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, τους τοπικούς φορείς και τα καταστήματα της Γειτονιάς. Μεταξύ άλλων, επιθυμούμε να αναδείξουμε τον ρόλο και τη σημασία του Κέντρου Ιστορίας (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), το οποίο θα παραμείνει ανοικτό κατά την διάρκεια της γιορτής και θα πραγματοποιήσει δύο δωρεάν ξεναγήσεις.

Προσοχή προσοχή:

Φέτος ο τρόπος αλλάζει! Ήρθε επιτέλους ο καιρός να στρώσουμε το μεγαλύτερο συλλογικό τραπέζι της πόλης με δικά μας μέσα. Για αυτό φέρνουμε τραπέζια και καρέκλες από το σπίτι μας! Επιθυμία μας είναι να κατεβάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, επικοινωνώντας παράλληλα με τους ανθρώπους της πολυκατοικίας μας. Τις επόμενες μέρες θα στολίσουμε την Πλατεία με κορδέλες και διακοσμητικά που ετοιμάσαμε στα δημιουργικά εργαστήρια αλληλεγγύης και παράλληλα την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 18:00 καλούμε όλους τους Γείτονες και τις Γειτόνισσες να φυτέψουμε θαμνώδη φυτά που έχουμε προμηθευτεί από τον Δήμο για να ομορφύνουμε τα παρτέρια της πλατείας Ιπποδρομίου.

Το φετινό μενού περιλαμβάνει δημιουργικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα και εργαστήρια, ακουστικές συναυλίες και παρέλαση κρουστών, δωρεάν ξεναγήσεις στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εκθέσεις φωτογραφίας από καλλιτέχνες της πόλης και φοιτητικές ομάδες, έκθεση τρισδιάστατου οπτικού χάρτη της Γειτονιάς για την καθοδήγηση ατόμων με οπτική αναπηρία, και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις.

Μαζί μας θα βρίσκονται τα μουσικά σχήματα:
PARANAUE, Κρούση (ομάδα κρουστών), Mobius Strip, CantaΡΟΙ, Ρουμπαγιάτ, 180 μΠοίρες, Space Groove Boxers, Κουτάλια / Koutalia, Kiribati και Οι Παιχνιδιάτορες του Πύργου.

Συντονιστείτε με τΗ Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις του φετινού ανατρεπτικού Δείπνου!

Πρόγραμμα:
    Πέμπτη 20/06/2019
 
6:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης: Φυτεύσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου (Φέρτε γάντια εργασίας!) | Facebook event: “Πρασινίζουμε το Ιπποδρόμιο”
Παρασκευή 21/06/2019
6:00 μ.μ. – 6:30 μ.μ.
Στη Γειτονιά της Σβώλου: Μουσική και κρουστά στους δρόμους της Γειτονιάς από «Paranaue» και «Κρούση»!
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.
Πλατεία Ιπποδρομίου: Στρώσιμο τραπεζιών
6:30 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο: «Ανακυκλώνουμε!!! Κατασκευές και έργα με ανακυκλώσιμα υλικά» από την Action Art
6:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο: ΔειπνοΜαγειρέματα! (Συλλογική Κουζίνα)
7:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ.
Πλατεία Ιπποδρομίου: Χορογραφίες Tribal Fusion Bellydance
7:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ.
Κέντρο Ιστορίας:Σβήσε το Γκρι να Γίνει Γιορτή»,παράσταση από τις «Καρδιές στο Μουσικό Ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης»
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης: Ξενάγηση στην έκθεση “Φυματιούπολη Θεσσαλονίκης”
7:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Πλατεία Ιπποδρομίου: Θεατρική performance «WaterOil Trust» από την Ιωάννα Λιούτσια
7:45 μ.μ. – 8:45 μ.μ.
Πλατεία Ιπποδρομίου: Swing & Rock n Roll χορός από τους Lindy Feet
8:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο:20:00-20:30 «Παραμύθια και ιστορίες ν’ ακούσουμε να πούμε» από την Αction Art
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης: Σκυταλοδρομίες για μικρούς και μεγάλους
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης: Ξενάγηση στην έκθεση “Φυματιούπολη Θεσσαλονίκης”
8:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο: Χορευτικό δρώμενο από το studio χορού «ΚΙΝΟΥΜΕ»
9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
Πλατεία Ιπποδρομίου: Science Café: «Μια Εισαγωγή στην Αποανάπτυξη»
9:00 μ.μ. – 12:00 π.μ. (μεταμεσονύχτια)
Άνοδος Πλατείας Ιπποδρομίου: Επίσημη έναρξη Δείπνου και του μουσικού προγράμματος
1:00 π.μ. – 1:30 π.μ.
Αναμνηστική Φωτογραφία Γειτονιάς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ