Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη στη Ραβέννα

Στην Manica Lunga της Βιβλιοθήκης Classense της Ραβέννας, οδός Alfredo Baccarini 3 ,θα εγκαινιαστεί  η έκθεση «ANALECTA / ΑΝΑΛΕΚΤΑ» της Ελληνίδας  εικαστικού,  Μαρίας Κομπατσιάρη θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11.00΄. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια μη δημοσιευμένη σειρά έργων εμπνευσμένων από τις μολύβδινες και πέτρινες σφραγίδες της Βυζαντινής τέχνης. Ένας κύκλος εργασιών σε χαρτί που η καλλιτέχνης έχει συνθέσει ως ταξιδιωτικό ημερολόγιο στο παρελθόν, μια εξαιρετική περιπέτεια ύλης και μορφής μέσα στην πάροδο του χρόνου, δημιουργημένη μέσα από μια αδιάκοπη διαδικασία προσωπικής έρευνας. Η καλλιτέχνης  έχει έντονη εικαστική δραστηριότητα πολλά χρόνια με εκθέσεις στην Ευρώπη , Αμερική και την Ασία.

“Είναι μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση για την πόλη μας να φιλοξενήσει μια έγκυρη σύγχρονη καλλιτέχνη όπως η Μαρία Κομπατσιάρη- δηλώνει η Elsa SignorinoΑντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου της Ραβέννας .Σημειώνουμε δε ότι η έκθεση έχει ενταχθεί στο ” Tempo Forte Italia-Ellas 2019 “που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιταλίας στην  Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και η οποία φέτος παρουσιάζει μια σειρά σημαντικών και ποιοτικών εκδηλώσεων που κυμαίνονται από τη μουσική μέχρι το θέατρο, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι τον κινηματογράφο, με τον ευγενή στόχο της προώθησης των ανταλλαγών μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, δημιουργώντας μια άμεση γραμμή μεταξύ εκείνων που ζουν και παράγουν και του πολιτισμού».

Το “Tempo Forte Italia-Ellas 2019” είναι ένα νέο πρόγραμμα πρωτοβουλιών που δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες, μια μακροχρόνια μέθοδος συνεργασίας για τη σύνδεση της ελληνικής και της ιταλικής πολιτιστικής πραγματικότητας και των επιχειρηματιών.

Μετά την έκθεση του Ιούνιου “Ravenna Fantastica!” του ζωγράφου Onorio Braviστο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο Αθηνών, τον Ιούλιο, η έκθεση «Το μεγαλείο των ψηφιδωτών» με πρωτότυπα και αντίγραφα ψηφιδωτά από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα,,που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και διοργάνωσε η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας και η Αρχαιολογική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δήμο Ραβέννας. Στιγμές τέχνης του διμερούς διαλόγου συνεχίστηκαν με τις εξαιρετικές συναυλίες «Τα μονοπάτια της φιλίας» που έφερε το Φεστιβάλ Ραβέννα στο Ηρώδειο κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας, με την Ορχήστρα Νέων «Luigi Cherubini» που διηύθυνε ο Maestro Muti. Ακολούθησε θεατρική παράσταση  ” Vita Nuova “σε σκηνοθεσία του καλλιτέχνη Cesena Romeo Castellucci.

Η έκθεση “ANALECTA / ΑΝΑΛΕΚΤΑ” της Μαρίας Κομπατσιάρη διαρκεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 με ώρες: 15.30-18.30. Κλειστά κάθε Δευτέρα. Δωρεάν είσοδος.

Στην εναρκτήρια στιγμή της 7ης Σεπτεμβρίου, τη καλλιτέχνη θα τιμήσουν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Elsa Signorino, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Classense Maurizio Tarantino, η Anna Mondavio, διευθύντρια του Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Σαραντόπουλος, ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Παπανικολάου.

Η πρωτοβουλία προωθείται από τον Δήμο Ραβέννας – Τμήμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Βιβλιοθήκης Classense της Ραβέννας, το Φεστιβάλ Ραβέννας, Istituto Italiano di Cultura των Αθηνών, το Δήμο Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Βυζαντινής  Θεσσαλονίκης..

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των ¨Μιλτιάδη Παπανικολάου,Ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Τέχνης Α.Π.Θ. και  Παναγιώτη Καμπάνη  Δρ. Αρχαιολόγος- Ιστορικός.

www.kompatsiari.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ