Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδηλώσεις πολιτισμού «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με Ποντιακές Μνήμες»

Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, υπό την αιγίδα του Δήμου Παύλου Μελά, διοργανώνουν για 10η χρονιά, το Φεστιβάλ Πολιτισμού και Παράδοσης «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου με  Ποντιακές Μνήμες»,  από την Τετάρτη 28 Αυγούστου έως και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Πρόκειται για εκδηλώσεις πολιτισμού που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απόδοση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Κάθε μέρα θα πραγματοποιούνται ανεπανάληπτα ποντιακά γλέντια, ενώ θα συμμετέχουν και χορευτικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Η έναρξη θα γίνει την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 21:00 με ποντιακό γλέντι και τη συμμετοχή του Ματθαίου Τσαχουρίδη και των μαθητών ποντιακής λύρας από την Πορφύριο Σχολή.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, την ίδια ώρα, στη σκηνή ανεβαίνουν οι Στάθης Νικολαΐδης και Αντώνης Πιλαλίδης στο τραγούδι, Γιώργος Ατματζίδης (λύρα), Κώστας Ζώης (νταούλι), Παντελής Κυρκενίδης (λύρα, αγγείο), ενώ χορεύει το παιδικό χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου τον κόσμο διασκεδάζουν οι Δημήτρης Καρασαββίδης και Γαβρίλος Σιδηρόπουλος (τραγούδι), Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Γιώργος Ιακωβίδης (κλαρίνο), Κλεάνθης Σιαμλίδης (νταούλι), και χορεύει το τμήμα ενηλίκων της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου θα στηθεί ποντιακό γλέντι με τους Μπάμπη Ιωακειμίδη και Τάσο Παρχαρίδη (τραγούδι), Γιάννη Τσανασίδη (λύρα), Βασίλη Φολίνα (αγγείο), Γιάννη Πολυχρονίδη (νταούλι). Χορεύουν το εφηβικό και βασικό χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής:

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Νόστος Πολίχνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων “’Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”, Αθλητικός Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος “Διόνυσος” Σταυρούπολης, ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας, Σεργιάνι, Άγιος Ελευθέριος, Επίκουρος Πολίχνης, Πήγασος Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τους μουσικούς:

Αρετή Καμηλάκη, Απόστολο Τσολακίδη, Βαλάντη Ουζουνίδη, Γιάννη Μαύρο, Στέλιο Καμπούρη.

Το ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ (πρώην στρατόπεδο) του Δήμου Παύλου Μελά, συνιστά μια ενιαία έκταση 689 στρεμμάτων εντός της οποίας εναλλάσσονται το φυσικό τοπίο, η βλάστηση με την πευκώδη κάλυψη και τα μονοπάτια πεζοπορίας. Παράλληλα, χρήσεις γης αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού το αναδεικνύουν σε ένα σπάνιο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου εντός του ευρύτερου αστικού πλέγματος.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημόσιου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά.

Τέλος, λόγω της θέσης του δίπλα στην περιφερειακή οδό είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ