Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο απολογισμός θητείας της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη

Τον απολογισμό της θητείας της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ίδιος έκανε αρχικά λόγο για έναν αναγκαίο πολιτικό απολογισμό, της 9ετούς –σχεδόν- θητείας της διοίκησης, που λειτούργησε υπό την ηγεσία του, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πολιτικής παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2011, συνέπεσε με την εν εξελίξει οικονομική κρίση της χώρας, αλλά και με το δυσανάλογο χρέος που «κληροδότησε» στην πόλη η υπόθεση της υπεξαίρεσης από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. «Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δουλέψουμε με το 30% των χρημάτων σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις. Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε πολλά. Προχωρήσαμε στην εφαρμογή ενός πολυεπίπεδου στρατηγικού σχεδίου δράσης. Οδηγοί μας σε αυτό, η εξωστρέφεια, η οικονομική και λειτουργική εξυγίανση της πόλης, η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η προοπτική αναπτυξιακής πορείας για την πόλη», υπογράμμισε ο απερχόμενος Δήμαρχος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι κεντρικός πολιτικός στόχος του ίδιου και της διοίκησής του, υπήρξε το διπλό «άνοιγμα» της πόλης, αφενός με την προώθησή της ως τουριστικού, εκπαιδευτικού και επενδυτικού προορισμού και αφετέρου μέσω της πεποίθησης ότι η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να καταστεί δεκτική και φιλική σε όλους τους κατοίκους της, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, τις μειονότητες και τους πρόσφυγες.

Ακόμη, ως αποφασιστικές και καταλυτικές κινήσεις προς όφελος της πόλης, υπενθύμισε την έμφαση που δόθηκε στον τομέα του τουρισμού και της διεθνούς δικτύωσης, καθώς και την έμφαση στους τομείς της οικονομικής εξυγίανσης και της επιχειρηματικότητας, στον πολιτισμό, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της επιμέλειας του δημόσιου χώρου και της επίλυσης -στο μέτρο του δυνατού- του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Ως σημαντική παρακαταθήκη για την Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη εν εξελίξει δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας και κατέληξε: «Πεποίθησή μου είναι ότι στη ζωή μας όλα είναι θέμα αισθητικής. Η αισθητική είναι στην ουσία η κουλτούρα μας και η εσωτερική καλλιέργεια, που μας προτρέπουν να σεβόμαστε τους άλλους και τον χώρο στον οποίο ζούμε».

Αυτοκριτική και κριτική

“Παρότι είμαι συναισθηματικά γουρούνι, είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα. Χαιρέτισα τους υπαλλήλους, ήταν συναισθηματικά. Είναι η τελευταία συνέντευξη που δίνω σαν δήμαρχος. Δεν θα δώσω άλλη συνέντευξη σαν δήμαρχος. Είναι συναισθηματική μέρα. Έχω ένα τρακ”, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μπουτάρης.

“Αρνούμαι ότι είμαστε πολύ πίσω στην καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. Δεν λέω ότι είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερη η εικόνα”, δήλωσε.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές αν δεν κάνεις ρήξεις, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόντρα του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο πριν τις εκλογές του 2010.

“Δεν θεωρώ ότι είμαι αντισυμβατικός. Το σύστημα δεν αλλάζει σε πέντε χρόνια. Θέλει γενιές. Πρέπει να αρχίσει με ρήξεις. Η κόντρα μου με τον Άνθιμο ήταν μια ρήξη. Τον είπα Μουτζαχεντίν. Ήταν μια ενσυνείδητη ρήξη. Από μέσα τους πολλοί το ξέρανε, αλλά δεν τολμούσαν να το πουν. Δεν μπορεί να κάνει αλλαγές αν δεν κάνεις ρήξεις”, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη δεν θα επιστρέψει στην “κλειστοφοβία” παρά τις ανησυχίες, που όπως είπε ακούγονται.

Ο κ. Μπουτάρης δεν απέφυγε να ρίξει τα “καρφιά” του στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος ήταν ο μόνος από τους αντιδημάρχους του, που δεν ευχαρίστησε. “Με τον Ζέρβα μάλωσα δεν τον ευχαριστώ”, είπε χαριτολογώντας.

Αναφερόμενος στην ορκωμοσία του νέου δήμαρχου ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε:

“Η προχθεσινή ορκωμοσία με στεναχώρησε. Όταν έχεις μια ορκωμοσία τις προηγούμενες δύο φορές, με τον δήμαρχο που έκανε πολιτικό όρκο και προχθές δώδεκα παπάδες, από αρχιμανδρίτες μέχρι μητροπολίτες, εμένα με ενόχλησε. Κυριαρχούσε το παπαδαριό μέσα στην αίθουσα και το λέω με όλο τον σεβασμό προς τους παπάδες”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε:

“Θα δούμε τι θα συνεχίσει ο Ζέρβας. Ποιο είναι το κεντρικό στοιχεία της πολιτικής που θα ασκήσει. Το δουλειά, δουλειά και κότσο βασιλιά, δεν μου λέει κάτι. Ευχαριστώ πολύ, χωρίς δουλεία δεν γίνεται τίποτα, μην μας λες εξυπνάδες”, ανέφερε.

Τέλος ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο τι μετάνιωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά το τι θα κάνει από Δευτέρα που δεν θα είναι πια δήμαρχος.

“Μετάνιωσα λιγάκι που δεν κρατάω το στόμα μου, με τις βωμολοχίες. Όχι ακριβώς μετάνιωσα. Με στεναχώρησε. Από την άλλη μεριά όταν ξεκινήσαμε στο δήμο έπαιρνα πολύ της μετρητοίς, αυτά που λέγανε στην αντιπολίτευση. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτοί είναι θεατρίνοι, θα κάνω και εγώ τον θεατρίνο. Άλλες φορές ήμουν θυμωμένος, άλλες φορές λυπημένος, άλλες αδιάφορος. Περνούσε η ώρα. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ήταν ότι πολλοί λέγανε στο δημοτικό συμβούλιο αυτά που έλεγε ο προηγούμενος. Η τηλεόραση άνοιξε, αλλά δημιούργησε και προβλήματα”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

“Από Δευτέρα θα μου λείψει πάρα πολύ αυτό που κάνω σήμερα. Το πρόγραμμα να έρχομαι στο δημαρχείο, Τη Δευτέρα δεν θα κάνω τίποτα. Θα περάσουν μια δυο μέρες θα συνηθίσουμε”, σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ