Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Μουσικό ταξίδι σε … “καλή μεριά” με την ΣΟΔΘ και τη Σοφία Αβραμίδου

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεργάζεται και φέτος με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένα μουσικό ταξίδι στην ‘’καλή μεριά’’ της πόλης, όπως πιθανότατα ονομαζόταν παλιά η Καλαμαριά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παρά θίν’ αλός.

Το Παρά θιν΄αλός, ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, τόσο για την Καλαμαριά, όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, δίνει και αυτόν τον Σεπτέμβριο ραντεβού με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης προσφέροντας ένα ρομαντικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια του 20ου αιώνα της Νότιας Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Η αισθαντική ερμηνεύτρια από την Θεσσαλονίκη Σοφία Αβραμίδου θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μεσογειακά, ελληνικά, αργεντίνικα και αραβικά μουσικά μονοπάτια. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν η Μαρία Λαζαρίδου και ο Πάνος Κοσμίδης, ενώ την μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο αρχιμουσικός της ΣΟΔΘ Χάρης Ηλιάδης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Κυβερνείο (Παλατάκι) στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο.

Σοφία Αβραμίδου

Η Σοφία Αβραμίδου είναι συνθέτρια και τραγουδίστρια. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση σύνθεσης και της Εθνικής Ακαδημίας της Santa Cecilia της Ρώμης. Πρόσφατα έγινε δεκτή από το IRCAM (Ινστιτούτο Έρευνας και Συντονισμού στην Ακουστική/Μουσική) του Παρισιού, για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘’Cursus’’ στη σύνθεση και τη μουσική υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια των κλασικών σπουδών της ασχολήθηκε εκτενώς με την παραδοσιακή μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Το πρώτο της άλμπουμ “Binôme” είναι το αμάλγαμα των σύγχρονων τεχνικών σύνθεσης και του παραδοσιακού/Folk στυλ. Έχει συμπράξει με πολλά μουσικά σύνολα όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρών καθώς και με καλλιτέχνες όπως η Dulce Pontes. Είναι νικήτρια του Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης για Ακορντεόν “Francisco Escudero” (1ο βραβείο, 2016) στην Ισπανία, καθώς και του Διαγωνισμού Σύνθεσης “Δημήτρης Δραγατάκης” (1ο βραβείο, 2014) στην Ελλάδα. Μεταξύ των καταξιωμένων συνθέσεών της είναι η μουσική για την ταινία “Obscuro Barroco” της Ευαγγελίας Κρανιώτη, που απέσπασε το Teddy Award από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2018), καθώς και η Όπερα που συνέθεσε για την Μπιενάλε της Βενετίας (2018). Η Σοφία Αβραμίδου είναι η νικήτρια του Βραβείου Goffredo Petrassi, που της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας (2019).

Χάρης Ηλιάδης   

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997. Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία. Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά. Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή). Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ