Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οι παραστάσεις της νέας θεατρικής περιόδου στο θέατρο Αμαλία

Με την παράσταση ο “Κήπος”, του διακεκριμένου Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνάτο και πρωταγωνιστές τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη, αρχίζει από αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η νέα θεατρική περίοδος στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, τηλ. 2310 842509). Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι του Θεάτρου Αμαλία, τη νέα περίοδο «σκοπεύουν να παραμείνουν στα ίδια καλλιτεχνικά μονοπάτια με αυτά που ακολούθησαν την άνοιξη του 2019, φιλοξενώντας και πάλι αξιόλογα θεατρικά θεάματα και συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης», όπως είπε σε προχθεσινή συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου κ. Μάνος Πετούσης. Στόχος είναι “να κερδίσουν το στοίχημα που έβαλαν πέρυσι την άνοιξη επαναλειτουργώντας τον χώρο», όπως είπε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού» κ. Άσπα Δαϊνά.

Το πρόγραμμα παραστάσεων περιλαμβάνει στη συνέχεια τον εμβληματικό “Άρη” της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη, στον ομώνυμο ρόλο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Την σκυτάλη παίρνει  στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου,”Το χελιδόνι” του Καταλανού συγγραφέα Γκιλιέμ Κλούα σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα, με πρωταγωνιστές τους Σοφία Σεϊρλή και Βασίλη Μαυρογεωργίου, έργο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα τον Μάιο που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο Αμαλία.

 

Επόμενη παράσταση με την Κατερίνα Διδασκάλου και τη  διαχρονική “Σονάτα του Σεληνοφωτός” του Γιάννη Ρίτσου, σε απόδοση στα Γαλλικά την Δευτέρα 23/9 και στα Ελληνικά την Τρίτη 24/9.

Ο Σεπτέμβριος τελειώνει με το “Theatro della Citta”  το οποίο θα παρουσιάσει τις performance POLVERE στις 28/9, MIRACOLO στις 29/9 και PENELOPE στις 30/9.

Οκτώβριος

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει λίγες αλλά σημαντικές παραστάσεις.

Από 3-6 & 9-13 Οκτωβρίου ο “Οθέλλος” του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, φετινή παραγωγή του θεάτρου Τέχνης και της ομάδας Kursk. Παίζουν οι ηθοποιοί Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος. Αναμφισβήτητα μια παράσταση που ξεσήκωσε αρκετή συζήτηση αφού ο Χ. Φραγκούλης επιδιώκει νέες συναντήσεις με τους σαιξπηρικούς ήρωες, σε ένα έργο για την εκδίκηση, την προδοσία και το μύχιο φόβο για το ξένο.

Στο ενδιάμεσο, την Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου,  η “Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία και διασκευή Θανάση Σαράντου. Ο Θανάσης Σαράντος και η Εταιρία Θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» παρουσιάζουν μία διασκευή της «Γέρμα» για 5 πρόσωπα, που βιώνουν τον λορκικό μύθο σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτι 2019.Παίζουν οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου , Τάσος Σωτηράκης , Θανάσης Σαράντος , Βασιλίνα Κατερίνη και η Βίλμα Τσακίρη στον ρόλο της Ντολόρες.

Στις 14&15/10, όπως και στις 21&22/10 οι “Χρωματιστές Γυναίκες” του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία Νικολέτας Καράνταη και πρωταγωνίστριες τις Θεοδώρα Μωυσιάδου και Κατερίνα Κούρτογλου, της Άννας και της Ελένης δηλαδή, οι οποίες εξερευνούν τα όρια της γυναικείας μοίρας στην ελληνική επαρχία και δίνουν έναν απελπισμένο αγώνα για να χειραφετηθούν κοινωνικά, ηθικά και πνευματικά. Ένα τοπικό σχήμα πολλά υποσχόμενο.

Ο Γιώργος Κιμούλης παίζει και σκηνοθετεί το «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν, το οποίο θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία, σε μετάφραση Νίκου Καμτσή, από 16-20/10 και από 23 έως 27/10. Μαζί του η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Νοέμβριος

Ο Νοέμβρης θα μας προσφέρει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα πραγματικά καινούργιο έργο που θα κάνει πρεμιέρα από την πόλη μας και θα κατέβει έπειτα στην Αθήνα. Το τολμά ένας σκηνοθέτης της νέας γενιάς, που όμως ήδη έχει δώσει ιδιαίτερα αξιόπιστα διαπιστευτήρια και είναι και Θεσσαλονικιός, ο Λεωνίδας ο Παπαδόπουλος. Το έργο τιτλοφορείται “Σημάδια στην Ομίχλη (Bakersfield Mist)” του Stephen Sachs και πρόκειται για μια συναρπαστικά έξυπνη κωμωδία που ανέβηκε στο Duchess Theatre του Λονδίνου με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ίαν Μακ Ντίαρμιντ. Θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αμαλία από τις 7-10 Νοεμβρίου 2019. Πρωταγωνιστούν η Ράνια Σχίζα και ο Νίκος Παντελίδης.

Τέλος από 20 έως 24 Νοεμβρίου θα επαναληφθούν “Οι Δούλες”, το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ από το θέατρο Τέχνης με την σκηνοθετική ματιά της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μαριάννας Κάλμπαρη. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαριάννα Κάλμπαρη.

Η παιδική σκηνή θα φιλοξενήσει από 6 Οκτωβρίου το εξαιρετικό “Το Καπλάνι της Βιτρίνας” της αγαπημένης Άλκης Ζέη, για το οποίο τόσα πολλά έχουν γραφτεί, ενώ έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς.

 

Δημιουργία Συλλόγου Φίλων

Το θέατρο Αμαλία φιλοδοξεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Με αιχμή του δόρατος το θέατρο, όπως είναι φυσικό, σκοπεύει να δημιουργήσει μια κυψέλη καλλιτεχνικής έκφρασης και πέρα απ αυτή, με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, με θεατρικά σεμινάρια,βιβλιοπαρουσιάσεις,λογοτεχνικές συζητήσεις,με εκθέσεις, με εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και μεγάλους κτλ,να αναδειχθεί σ ένα πολυχώρο δημιουργίας. Είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος.

Γι αυτό τον σκοπό φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύλλογο “Φίλων του θεάτρου Αμαλία” ο οποίος  θα έχει συμβουλευτικό και σε πολλές περιπτώσεις οργανωτικό ρόλο στην επίτευξη όλων των προαναφερθέντων και όχι μόνο.

Ένα σύλλογο με πρωτότυπα χαρακτηριστικά με συγκεκριμένη στόχευση. Να καλλιεργήσει τέχνες και τεχνικές και μέσα από αυτή τη λειτουργία να προσφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ