Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πέθανε ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε ο δημοσιογράφος και εκδότης Δημήτρης Ρίζος.Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ ο αδερφός του, Νίκος Ρίζος.

Τα τελευταία χρόνια ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Δημήτρης Ρίζος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου και τα ξημερώματα της Παρασκευής (13.09.2019) άφησε την τελευταία του πνοή.

Είχε γεννηθεί το 1936 στην Πρώτη Σερρών. Συνέδεσε το όνομά του με τον Ελεύθερο Τύπο αλλά και με τον Αδέσμευτο Τύπο, του οποίου ήταν εκδότης. Είχε ιδρύσει, επίσης, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Λάμψη«. Είχε τρία παιδιά, τον Χρήστο, τον Απόστολο και τη Δήμητρα, από τρεις διαφορετικούς γάμους.

Από πολύ μικρός ο Δημήτρης Ρίζος είχε δείξει την κλίση του για τη δημοσιογραφία: σε ηλικία 14 ετών υπέγραψε το πρώτο του ρεπορτάζ στην εφημερίδα Πρωινός Τύπος Δράμας.

Από την Πρώτη Σερρών δίπλα στον Καραμανλή

Ο Δημήτρης Ρίζος άρχισε την πορεία του στη δημοσιογραφία από τον Πρωινό Τύπο της Δράμας. Για εκείνη, τη δημοσιογραφία, σταμάτησε το στίβο. Ήταν αθλητής στίβου στη Δόξα Δράμας με εξαιρετικές επιδόσεις στα 5.000 μέτρα. Γι΄αυτό άλλωστε είχε δώσει και εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία. Μόνο που δυο χρόνια μετά και ενώ είχε περάσει στο Πάντειο και δούλευε ως δημοσιογράφος, παράτησε τη Γυμναστική Ακαδημία.

Ο πατέρας του, αν και Αριστερός, ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξή του, λόγω αυτής της σχέσης του Καραμανλή με τον πατέρα του, βρέθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του «εθνάρχη». «Σου στέλνω τον μικρό» είχε πει ο πατέρας του στον Καραμανλή όταν του είχε τηλεφωνήσει. Ήταν το 1953 όταν ο Δημήτρης Ρίζος άφησε τη Δράμα για την Αθήνα.

Αφού έκανε αρχικά… όλες τις δουλειές, πριν τη Χούντα είχε πάρει προαγωγή στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Όταν ο Καραμανλής γύρισε από το Παρίσι, τον πήρε ξανά δίπλα του. «Ταξίδεψα μαζί του σε όλο τον κόσμο, είμαι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος που έχω μπει τρεις φορές στο Λευκό Οίκο, στα Ηλύσια Πεδία, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η εποχή που εκείνος αλώνιζε όλο τον κόσμο -και ιδίως την Ευρώπη-, γιατί είχε πάθος να επισπεύσουμε την ένταξή μας στην ΕΟΚ«, είπε πει ο Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο πριν από μερικά χρόνια.

Το 1968, ο Δημήτρης Ρίζος κάνει και τηλεόραση. Στην ΥΕΝΕΔ έκανε τη χιουμοριστική εκπομπή «Τα παραλειπόμενα», κάθε Κυριακή μεσημέρι. Έκανε επίσης και μια εκπομπή με τίτλο «Οι Ρίζοι»: εκείνος, ο αδερφός του Νίκος και ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος. Αργότερα, έφτιαξε μια εταιρία παραγωγής που έκανε τις ειδήσεις στην ΕΡΤ.

Ο Δημήτρης Ρίζος και ο Ελεύθερος Τύπος

Ενώ ακόμη ήταν το ιδιαίτερο γραφείο του Καραμανλή, πιάνει δουλειά στη Βραδυνή. Εκεί έγραφε τη στήλη «Κεντρί». Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ανέλαβαν την εφημερίδα οι κόρες του, ο Δημήτρης Ρίζος αποχώρησε. Ακολούθησε η Ακρόπολη, όπου έγραφε τη στήλη «Ξυπνητήρι».

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο, όμως, στην δημοσιογραφική του πορεία ήταν ο Ελεύθερος Τύπος. Πήγε στην εφημερίδα όταν εκδότες ήταν ο Άρης Βουδούρης και η σύζυγός του, Λίλιαν. Έγινε σύμβουλος έκδοσης και έγραφε τη στήλη «Ανάδελφος». Επί των ημερών του, ο Ελεύθερος Τύπος εκτόξευσε τις πωλήσεις του. Όταν πέθανε το ζεύγος Βουδούρη (ο Άρης Βουδούρης σκοτώθηκε σε τροχαίο οκτώ μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του), ο Δημήτρης Ρίζος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εφημερίδα όπως ήταν η επιθυμία του Βουδούρη και κάτι το οποίο είχε αποτυπωθεί στη διαθήκη του.

Οι κόντρες του με το συμβούλιο της εφημερίδας έφεραν το «διαζύγιο» και την αποχώρηση του Δημήτρη Ρίζου από τον Ελεύθερο Τύπο ύστερα από 15 χρόνια παρουσίας. Με την αποζημίωση που πήρε τότε, άνοιξε τον Αδέσμευτο Τύπο και μετά δημιούργησε τον «Λάμψη FM«, σε συνεργασία με τον Γιάννη Αλαφούζο. Αργότερα όμως πούλησε τον σταθμό (έναντι 7 δισ. δραχμών όπως είχε αποκαλύψει) και αγόρασε τον «Παρέα FM».

Οι δυο… Αδέσμευτοι

Το 1994 ιδρύεται ο Αδέσμευτος Τύπος, όπου ο Δημήτρης Ρίζος συνεργάζεται με τον Κώστα Μήτση. Συνεχίζουν μαζί, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, έως το 1998, όταν η κόντρα τους φέρνει κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά: δυο εφημερίδες, με το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικό εκδότη. Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Ρίζου και ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Μήτση. Ακολούθησαν χρόνια δικαστικών… περιπετειών, ασφαλιστικών μέτρων και μηνύσεων και από τις δυο πλευρές.

«Είμαι ο πλέον άχρηστος οικονομολόγος, δεν κάνω για επιχειρηματίας» είχε πει σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Ρίζος. Είχε, πάντως, παραδεχτεί πως έβγαλε λεφτά όταν αγόρασε το κανάλι Seven-X («για ένα πιάτο φαΐ, 160 εκατ. δώσαμε, μισά εγώ και μισά ο Κοπελούζος«), το οποίο μετά πούλησε έναντι 1,5 δισ. δραχμών στον επιχειρηματία (και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ) Γιώργο Μπατατούδη.

πηγή: newsit.gr

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

Συλλυπητήρια στους οικείους του Δημήτρη Ρίζου απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Δημήτρη Ρίζο

«Ο Δημήτρης Ρίζος άφησε το στίγμα του στη δημοσιογραφία και σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό τύπο. Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη. Θα θυμόμαστε πάντα την ιδιαίτερη πένα του και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ