Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Σσσς… αρχίζει”: παραμύθια και ιστορίες στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Σεπτέμβρης γιορτάζει, σκέφτεται, εκπαιδεύει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο) και ψιθυρίζει σε όλη την πόλη: “Σσσς… αρχίζει”.

Το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Σεπτεμβρίου, ζωντανεύουν τα παραμύθια και οι ιστορίες δυτικά, 11 μαριονέτες πρωταγωνιστούν σε μια απρόβλεπτη συναυλία, ένας ράφτης δε χρειάζεται κλωστές και νήματα αλλά λέξεις και νοήματα, τα πουλιά και τα βατράχια παρέα με τον κούκο και τον τζίτζικα είναι η ορχήστρα της φύσης που γεννά μουσικές συνθέσεις, ο Καραγκιόζης πείθεται από το φιλόμουσο Νιόνιο, πάει … συναυλία  και μαθαίνει όλα τα μυστικά της κλασικής μουσικής.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός” και της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας, χαρίζει και φέτος αξέχαστες στιγμές σε ένα μαγευτικό διήμερο με αφηγήσεις, μουσική, θέατρο, μαριονέτες αλλά και πρωτότυπα σεμινάρια όπου οι συμμετέχοντες μικροί και μεγάλοι πειραματίζονται και γίνονται οι ίδιοι αφηγητές, οργανώνοντας τη σκέψη και το λόγο τους, αξιοποιώντας αντικείμενα αλλά και μια σειρά από παιχνίδια και δραστηριότητες με βιωματικό χαρακτήρα.

΄΄Σσσς……αρχίζει΄΄ φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/9

  • 10.00 – 14.00

Σεμινάριο κουκλοθεάτρου για ενήλικες, “Τα  αντικείμενα γίνονται κούκλες”, από το Θέατρο μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”.

Στο εργαστήρι αυτό διάρκειας 4 ωρών ερευνώνται οι θεατρικές δυνατότητες χρηστικών αντικειμένων και η σχέση τους με τον άνθρωπο. Μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, ατομικά και ομαδικά, συνδυάζονται η τόλμη και η φαντασία του

παιδιού με τη γνώση και την πειθαρχία του ενήλικα.

Τα αντικείμενα πότε ως σύμβολα και πότε ως κούκλες παίρνουν ρόλο, μεταμορφώνονται, αφηγούνται μικρές ιστορίες, συνδιαλέγονται με τον άνθρωπο

ηθοποιό που τα χειρίζεται.

Όλη η πειραματική διαδικασία του εργαστηρίου είναι βασισμένη πάνω σε τεχνικές κουκλοθέατρου και μιμικής.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Νίκος Τόμπρος – Ελένη Παναγιώτου

 

  • 19.30

Δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι “Το Όνειρο ταξιδεύει στην Ορχήστρα της Φύσης” της Μαρίας Μελίδου, από το παιδικό τμήμα της Θεατρικής Ομάδας “Ομπρέλες”.

“Ένα – ένα τα μουσικά στοιχεία της φύσης συνθέτουν την εικόνα μιας ορχήστρας, της Ορχήστρας της Φύσης που δίνει τη συναυλία της μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, παρέα με τον κούκο, τον τζίτζικα, τα βατράχια τις καλαμιές και τα πουλιά τριγύρω από το ρέμα με το μουρμουριστό ρυάκι”.

Μια ιστορία για την ομορφιά και την αρμονία της φύσης, για τους ήχους, τη μουσικότητά τους και τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν μια μουσική σύνθεση.

Θεατρική διασκευή – διδασκαλία: Νίνα Αθανασιάδου

Μουσική: Μαρία Μελίδου

Σκηνικά – τεχνική υποστήριξη: Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

 

  • 20.00

Εφηβική Μπάντα Κρουστών ΄΄Κρούσματα΄΄ του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού Δήμου Θερμαϊκού.

“Τα Κρούσματα κρούουν με τα τύμπανά τους την ένωση των διαφορετικοτήτων και το

ξόρκι του ρατσισμού, που υπάρχει τόσο στον πλανήτη όσο και στην καθημερινότητά

μας.

Και κρούουν: Στα ταιριαστά μας ενωνόμαστε, στα διαφορετικά μας σεβόμαστε, με σκοπό την ειρηνική μας συμπόρευση σ’ αυτήν τη μικρή-μεγάλη μας ΖΩΗ”.

Μια μουσική ομάδα η οποία εκτός από την εκπαίδευση των παιδιών στη μουσική, επιδιώκει με άμεσους και βιωματικούς τρόπους μέσω της μουσικής, την

κοινωνικοποίηση, δηλαδή την προώθηση στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών που διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των εφήβων.

 

  • 20.30

Παράσταση μουσικού θεάτρου μαριονέτας “Της μουσικής τα νήματα” από το Θέατρο “Ανταμαπανταχού”.

11 μαριονέτες: ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια, ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές, ένας κιθαρίστας με έναν ροκ ντράμερ, ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Μια απρόβλεπτη συναυλία με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η παράσταση έχει ταξιδέψει σε 30 διεθνή φεστιβάλ σε 14 χώρες σε Ευρώπη, Ν. Αφρική και Ασία,έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις δήμων ανά την Ελλάδα, σε σχολεία, θέατρα και μουσικές σκηνές.

Σύλληψη – σκηνοθεσία-κατασκευή και εμψύχωση κούκλας:

Νίκος Τόμπρος, Ελένη Παναγιώτου

 

  • 21.30

Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού “Ο Ραφτάκος των λέξεων” από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά.

“Σε μια πόλη ζει ένας πολύ ιδιαίτερος ράφτης, που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά. Δεν ράβει τα ρούχα του με κλωστές και νήματα μα με λέξεις και νοήματα! Κάθε ρούχο είναι φτιαγμένο με αγάπη και μοναδικά υλικά. Το χειμώνα ντύνει τους ανθρώπους με ρούχα από λέξεις ζεστές: όπως φωτιά, ήλιος, αγάπη κι αγκαλιές, ενώ το καλοκαίρι με λέξεις δροσερές: όπως γάργαρο νερό, πλατάνι, ίσκιος, κρύσταλλο, βουτιές! Όλοι τον εκτιμούν και χαίρονται, αλλά τι θα συμβεί όταν η πόλη μεγαλώσει και ψηλά κτήρια υψωθούν ανάμεσα στους ανθρώπους;”

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, με εργαλεία της το λόγο, το σώμα, τους ήχους, τη μουσική και το τραγούδι, αφηγείται την ιστορία του ραφτάκου, μια ιστορία για την δύναμη των λέξεων, της επικοινωνίας και της αγάπης…

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θεανώ Αμοιρίδου

Μουσική: Χρήστος Καραμούτας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/9

  • 10.00 – 14.00

Σεμινάριο αφήγησης λαϊκού παραμυθιού για ενήλικες “Από το χαρτί στο στόμα” από την Ανθή Θάνου.

Το εργαστήρι αυτό προσπαθεί να μας εντάξει στον μαγικό κήπο των παραμυθιών. Μας

γνωρίζει διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου, μας συστήνει τους ήρωες των παραμυθιών

και τα κατορθώματά τους ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή και το σώμα μας.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας – της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ανθή Θάνου

 

  • 18.00 – 20.00

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής “Χίλιες και μία ιστορίες” για παιδιά 6-8 ετών, από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα “Σχεδία στην πόλη’’.

H δημιουργική γραφή συμβάλλει σημαντικά και πολύπλευρα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης και γλώσσας. Είναι ένα παιχνίδι αφηγηματικών στρατηγικών, οργάνωσης της σκέψης και του λόγου, επιλογής και συναρμογής λέξεων.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη δεξιότητά τους στην αφήγηση ιστοριών και συναισθημάτων ή καταστάσεων, να εμπλουτίσουν τη γλώσσα και την κριτική σκέψη, τη φαντασία και να ενθαρρύνει τη συγγραφική επινοητικότητα.

Θα χρησιμοποιηθούν μια σειρά από παιχνίδια και δραστηριότητες με βιωματικό χαρακτήρα και έμπειροι παιδαγωγοί θα δουλέψουν με τα παιδιά μέσα από μεγάλες ομάδες και υποομάδες σε ένα κλίμα συνεργασίας και σεβασμού στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

(Προεγγραφές στο τηλ 2313.302.938)

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αργυρή Σκίτσα

 

  • 20.30

Συναυλία – Παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης και του Θεάτρου Σκιών “Σκιάς Όναρ”, με τίτλο “Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία”.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και το Θέατρο Σκιών “Σκιάς Όναρ” του Δημήτρη Καρόγλου σε μία πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση που συνδυάζει θέατρο σκιών με ζωντανή συμφωνική μουσική.

Υπογράφει ο συνθέτης και αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς (Ιδέα, σχεδιασμός υπόθεσης, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών).

Τη συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Safira Antzus – Ramos.

“Ο φιλόμουσος Νιόνιος προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία

κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται

διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες (για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα), τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή

του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής”.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τμήμα Πολιτισμού, 2313302 938, 937, 835

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ