Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Η επιστροφή” του Βασίλη Κοντογουλίδη παρουσιάστηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Βασίλη Κοντογουλίδη με τίτλο «Η Επιστροφή»παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜΘ.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα παραβρέθηκαν και μίλησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μ. Σπυράκη, η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα και η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς Χριστίνα Φοροπούλου.

Η «Επιστροφή» είναι μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται με φόντο τη Θεσσαλονίκη σε παρόντα χρόνο, όπως την βρήκε ο πρωταγωνιστής της νουβέλας, επιστρέφοντας μετά από ένα σύντομο διάστημα εγκατάστασης και διαμονής του στην ελληνική επαρχία. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Στέφανος, γιατρός, από τους πιο σημαντικούς χειρουργούς της πόλης, αποσύρεται στο Καρπενήσι με στόχο να εγκατασταθεί εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Όμως η ζωή της επαρχίας δεν θα μπορέσει να νικήσει τη σφοδρή του επιθυμία να επανασυνδεθεί  με τις δύο τις μεγάλες αγάπες που άφησε πίσω : Τη Θεσσαλονίκη και τον παλιό έρωτά του, την ‘Έλενα…

Ο Στέφανος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, απολαμβάνει τον καφέ του στην παραλία και αναζητεί τα νήματα της σύνδεσης του με το παρελθόν. Η πόλη έχει αλλάξει, ο δήμαρχος της επίσης, η κυβέρνηση της χώρας και αυτή έχει αλλάξει. Μετά από αρκετές διαψεύσεις, απογοητεύσεις, πικρίες, μια νέα αρχή φαντάζει πολλά υποσχόμενη… Ο έρωτας κυριαρχεί, όπως και η πόλη, η Θεσσαλονίκη, με τις γειτονιές με τα στέκια της, με τα μικρά μυστικά της.

Στον χρόνο της «ομφαλοσκόπησής» του στο μικρό χωριό όπου είχε αποσυρθεί, κοντά στο Καρπενήσι, ο ήρωας θα αποκοπεί από την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης (δεν θα χαρεί καν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο την κατάκτηση του νταμπλ από την αγαπημένη του ομάδα ο ΠΑΟΚ), αλλά θα έχει το χρόνο να σκεφτεί, να αναθεωρήσει  και τελικώς να επιστρέψει. Τι θα επακολουθήσει; Η ανατροπή έρχεται στο τέλος….

Η «Επιστροφή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Βασίλη Κοντογουλίδη, μετά την κυκλοφορία της πρώτης νουβέλας του πέρυσι, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, φανταστικό, αλλά επίκαιρο ήρωα, επίσης, από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης» με τίτλο : «Η τελευταία φορά».  Ο ήρωας της «Επιστροφής» είναι το ίδιο πρόσωπο, φανταστικό, αλλά το περιβάλλον στο οποίο κινείται είναι αυτό του παρόντος χρόνου, της πόλης και της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναφορές του πρωταγωνιστή της νουβέλας, πολιτικές και κοινωνικές, ακουμπούν στους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προσλαμβάνουσες των σύγχρονων κατοίκων της πόλης, της χώρας, κάτι που προικίζει με εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία την πλοκή του βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης».

Τοποθετήσεις Κ. Ζέρβα, Μ.Σπυράκη, Φ.Δάρρα, Χρ. Φοροπούλου

Στην ικανότητα του συγγραφέα να βάζει «σε σειρά» τα γεγονότα, μεταξύ αυτών τις πολιτικές εξελίξεις και τις τοπικές εξελίξεις και εμμέσως να τις σχολιάζει μέσα από τον ήρωα του βιβλίου του, αλλά και με τρόπο που αναδεικνύει ήθος και ευαισθησία, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ήταν χρόνος των ανατροπών, των εκπλήξεων, των αουτσάιντερς» είπε ο κ. Ζέρβας, αναφερόμενος στις σελίδες του βιβλίου του Βασίλη Κοντογουλίδη, που αναφέρονται για αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, την αλλαγή ηγεσίας του δήμου, την κατάκτηση του νταμπλ από τον ΠΑΟΚ, και οι οποίες υπονοούν εμμέσως, την επιστροφή στην αυτοπεποίθηση της Θεσσαλονίκης, όπως και την επιστροφή στο «αυτονόητο» και στην  «κανονικότητα» στη χώρα. «Μα υπάρχει μία μόνο λογική; ‘Η υπάρχουν πολλές λογικές; Σαφέστατα, υπάρχει η κοινή λογική και είναι μία. Οι επιλογές που μας υπαγορεύει ο κοινός κώδικας αρχών και κανόνων σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και σε αυτή την ήπειρο, που λέγεται Ευρώπη. Ο Βασίλης, μέσα από την ιστορία του Στέφανου, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει και για το τέλος την μεταπολίτευσης» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Καλώ τους συμπολίτες μας να το διαβάσουν και να εμπιστευτούν τους ανθρώπους που γράφουν, που εμπνέονται που δημιουργούν γύρω μας» συμπλήρωσε.

Η «μια εικόνα» είναι ο ήρωας του βιβλίου, ο έρωτας του, και η «άλλη εικόνα», η πόλη, η χώρα, η πολιτική, επεσήμανε για το βιβλίο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. «Είναι ενδιαφέρον γιατί ο ήρωας μας είναι ο «γιατρός των φτωχών»,  γιατί έχουμε συναντήσει πολλούς τέτοιους σε κάθε τομέα κάθε μέρα. ¨Έχουμε συναντήσει ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τους άλλους».

«Η Ελλάδα της κρίσης ήταν η Ελλάδα που δεν τα κατάφερνε, αλλά είχε πολύ δυνατούς ήρωες που βοηθούσαν τους άλλους. Η Ελλάδα της κρίσης με τα πολλά προβλήματα και με τους ανθρώπους που συνήθιζαν να κρατάνε τα ηνία για πολλά χρόνια και να μην επιτρέπουν σε κανένα αουτσάιντερ να κάνει τη δουλειά» συνέχισε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα της κρίσης ήταν η Ελλάδα με τη συσσωρευμένη ηθική κατάρρευση, την οποία συνάντησε σε διάφορες εκδοχές ο γιατρός των φτωχών – ο ήρωας του βιβλίου –  με χειρότερη τα δημοσιεύματα του «κίτρινου» τύπου, όταν για ένα εξάμηνο έγινε υπουργός Υγείας και είδε αντί πολιτικής κριτικής, την προσωπική του ζωή στα μανταλάκια».

Η ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί μέσα από τους προβληματισμούς του ήρωα του, πολλοί μπορούν να αναγνωρίσουν κάτι από τον εαυτόν τους, την καθημερινή πάλη, «το πείσμα, την αγωνία, τις ρίζες», την προσπάθεια για αυτοεκπλήρωση, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει μια λεπτή ευαισθησία για τα ζητήματα της ζωής, της καθημερινότητας.

Σε αποσπάσματα από το βιβλίο, κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του ήρωα, το πάθος του για αυτοσεβασμό και ελευθερία, την ερωτική του πλευρά, τις εσωτερικές παρορμήσεις, τον έρωτα που ζητά την εκπλήρωση, αναφέρθηκε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα. Σημείωσε την ωριμότητα στη γραφή, την καθαρότητα της αφήγησης, το λυρισμό, τη θεατρικότητα που αποπνέει το μυθιστόρημα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πόλης, της πολιτικής. «Αφορά, το βιβλίο, όλους όσους πιστέψαμε, έστω και για λίγο, ότι μπορούμε να έχουμε αλήθεια στη ζωή μας. Γιατί τα δυνατά συναισθήματα φέρνουν και μεγάλες συγκινήσεις, αυτά πάνε μαζί. Σας συνιστώ να το διαβάσετε» είπε η κ. Δάρρα.

Η δικηγόρος Χριστίνα Φοροπούλου, μίλησε για τη σχέση του ήρωα του βιβλίου με την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ και όσα συμβολίζει για τον ίδιο, μια αγάπη παλιά και διαρκή, που αντέχει στο χρόνο και τον συνοδεύει σε όλες τις αναζητήσεις του. Τόνισε ότι η αγάπη αυτή μπορεί τελικά να έχει σχέση με τον έρωτα και την τέχνη. Αναφέρθηκε και σε προσωπικά βιώματα, ως κόρη του αθλητικογράφου Πλάτωνα Φορόπουλου, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου η αγάπη για τον  πολιτισμό και την τέχνη συνυπήρχε με τον παλμό και τον ενθουσιασμό για την ομάδα.

«Το ποδόσφαιρο, οι ομάδες αυτής της πόλης, είναι σύμβολα. Είναι κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας αυτής της πόλης. Παράγουν αισθήματα, κουβαλούν τον πόνο της προσφυγιάς. Για μένα είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα, είναι ο έρωτας. Όπως έρωτας είναι και η Θεσσαλονίκη» είπε. Η κ. Φοροπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο απόσπασμα του βιβλίου που αφορά την αδελφή του Στέφανου, η οποία, ως άτομο με αναπηρία, είναι και το βασικό  κίνητρό του για να αναμιχθεί με την πολιτική ενεργά, θέλοντας να καλύψει τα κενά σε αυτόν τον τομέα, της δημόσιας υγείας, ένα θέμα που αναδεικνύει με ευαισθησία ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σούλα Καρυπίδου, η οποία έκανε σύντομη αναφορά στην πλοκή του βιβλίου και έδωσε το λόγο στους προσκεκλημένους και στο κοινό, στο διάλογο που ακολούθησε.

Στο βιβλίο του αναφέρθηκε και ο συγγραφέας Βασίλης Κοντογουλίδης, τονίζοντας ότι έχει στοιχεία ενός «πολιτικού, ερωτικού, υπαρξιακού θρίλερ» και ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους.

«Είναι το δεύτερο βιβλίο, του συγγραφέα που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό μας οίκο» δήλωσε ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι ο Βασίλης Κοντογουλίδης έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, γιατί από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο γράψιμο του. Και είμαστε σίγουροι ότι και τα επόμενα του βιβλία θα τύχουν αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι Γ. Λαζαρίδης, Π. Κοκκόρης, Σπ. Βούγιας, Π. Ψωμιάδης, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, κ.ά..

Φάνης Γρηγοριάδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ