Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ομιλία της Σίλβια Κορβέρα με θέμα “Ανθρώπινος λιπώδης ιστός και παθογένεση μεταβολικών νοσημάτων”

Ομιλία της  Σίλβια Κορβέρα, Καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 9.30π.μ. με θέμα “Human Adipose Tissue and Metabolic Disease Pathogenesis” (“Ανθρώπινος λιπώδης ιστός και παθογένεση μεταβολικών νοσημάτων”).

Η κ. Σίλβια Κορβέρα είναι Διευθύντρια  της έδρας για την έρευνα στο Διαβήτη με ευρύ ερευνητικό έργο που επικεντρώνεται στα μεταβολικά νοσήματα.

Το εξαιρετικά σύνθετο και ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο της καθηγήτριας Σίλβια Κορβέρα αφορά την ανάπτυξη νέων ανθρώπινων λιποκυττάρων με βάση μία μέθοδο κατά την οποία με λιπώδη κύτταρα από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, μπορεί να γίνει η ανάπτυξη νέων κυττάρων και η μετατροπή τους σε “καλά” λιπώδη κύτταρα επιφέροντας βελτίωση στον μεταβολισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine το 2016.  Σήμερα η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς “μεταφράζοντας” τα εργαστηριακά ευρήματα στην πραγματική ζωή.

Μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, ηπατικά νοσήματα και υπέρταση αναδεικνύονται σε ασθένειες με διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της δουλειάς της κ. Κορβέρα είναι η κατανόηση των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα μεταβολικά νοσήματα και η ενεργοποίηση των θεραπευτικών στρατηγικών που μπορούν να αναπτυχθούν.

Γι’ αυτό και το κύριο ενδιαφέρον της ερευνητικής της δουλειάς είναι ο ανθρώπινος λιπώδης ιστός, οποίος έχει μια εξαιρετική ιδιότητα: μπορεί να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να αυξάνει τον αποθηκευτικό του χώρο τέσσερις και πέντε φορές απελευθερώνοντας την απαραίτητη ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα όταν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν είναι γνωστό ακόμα πώς ο λιπώδης ιστός αναπτύσσεται στον άνθρωπο. Η κατανόηση αυτής της εκπληκτικής διαδικασίας θα φωτίσει τους βασικούς μηχανισμούς ανάπτυξης κυττάρων, διαφοροποίησης και επικοινωνίας καθώς και τους μηχανισμούς μίας νόσου, όχι μόνο για τον διαβήτη αλλά και για τον καρκίνο και   αναπτυξιακές διαταραχές.

Σύμφωνα με συνέντευξη της κ. Κορβέρα αυτό που αναζητάται είναι η κατανόηση σε ερωτήματα όπως “Γιατί παίρνουμε περισσότερο βάρος από αυτό που χρειαζόμαστε; Γιατί ο εγκέφαλος δεν μας λέει να σταματήσουμε όταν έχουμε πάρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε;” και πιστεύει ότι η απάντηση  είναι στα λιποκύτταρα.

 

Η ομιλία της καθηγήτριας Σίλβια Κορβέρα θα γίνει στην αγγλική γλώσσα

 

Η κυρία Σίλβια Κορβέρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Τμήμα Πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής. Είναι διευθύντρια της έδρας για την έρευνα στο Διαβήτη. Συνδιευθύνει το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών (MD/PhD program) και είναι διευθύντρια της Κλινικής Μεταφραστικής Ερευνας (Clinical Translational Research Pathway).  Μετά από τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μοριακή Βιολογία στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, συνέχισε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (1987-1990) στο Τμήμα της Παθολογοανατομίας προτού μετακινηθεί στο νεοσύστατο Πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ