Γιώργος Μαστροδημήτρης: Ο executive chef – πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στον κόσμο

Γιώργος Μαστροδημήτρης: Ο executive chef – πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στον κόσμο

Ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο, από τους κορυφαίος σεφ που διαθέτει η χώρα μας, ο executive chef Γιώργος Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, οργανώνει νέες «εκστρατείες» προβολής και διάδοσης της γαστρονομίας μας. Παράλληλα, εξακολουθεί να είναι ένας ακούραστος εργάτης της ανάδειξης των προϊόντων της Ελληνικής Γης και κυρίως της Μακεδονίας, απ΄όπου προέρχεται. Το σημαντικότερο όλων όμως, εκτιμώ ότι, είναι οι φιλανθρωπικές δράσεις που αναπτύσσει, μαγειρεύοντας για απόρους, πρόσφυγες και γενικότερα ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

του Φώτη Κουτσαμπάρη*

Στα συχνά ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό, προσπαθεί να εντάξει το ελληνικό πιάτο στις κουζίνες άλλων κρατών, ώστε να γίνει μια από τις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε σημαντικό βαθμό έχει πετύχει αυτό το στόχο, σε χώρες όπου βρέθηκε εκπροσωπώντας την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, σε ειδικά διεθνή events, συνέδρια, διαγωνισμούς. Η μεσογειακή διατροφική, η οποία είναι άλλωστε γνωστή στον κόσμο, ενίσχυσε την παρουσία της στις κουζίνες των εστιατορίων των πόλεων του εξωτερικού που βρέθηκε ο αξιοθαύμαστος σεφ. Εκτός αυτού, στα ράφια των σούπερ μάρκετ των ίδιων πόλεων τοποθετήθηκαν πολλά προϊόντα που συνδέονται με την ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια ο executive chef συμμετέχει σε παρουσιάσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη, όπου αποκαλύπτονται τα μυστικά της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σ’ ένα απαιτητικό κοινό. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, αφού ανθούν τα ελληνικά εστιατόρια και βελτιώθηκε η ελληνική παρουσία στην αγορά.

Το ταξίδι του executive chef Γιώργου Μαστροδημήτρη σε όλο τον κόσμο,  ξεκινά από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, παίρνοντας γεύσεις και αρώματα από το εστιατόριο του πατέρα του. Εκεί, από μικρή ηλικία, μυήθηκε στα μυστικά της μαγειρικής τέχνης και ανέπτυξε εξαιρετικές ικανότητες, τις οποίες εξέλιξε  στον μέγιστο βαθμό, χρόνο με το χρόνο. Κορυφαίος σεφ από νεαρή ηλικία, δεν περιορίστηκε στα στενά όρια μια κουζίνας, δεν κράτησε τις μοναδικές γνώσεις του για τον εαυτό του, αλλά απλόχερα τις μεταλαμπαδεύει σε νέους μάγειρες και θεωρείται από τους καλύτερους δάσκαλους, όχι μόνο για τον πλούτο των μυστικών της τέχνης που κατέχει αλλά και για τον άμεσο τρόπο που μπορεί να τις επικοινωνεί στη νέα γενιά. Το χάρισμα της άμεσης επικοινωνίας, άλλωστε, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο executive chef Γιώργος Μαστροδημήτρης είναι εκλεγμένος για δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, έναν οργανισμό που υφίσταται από το 1994. Έχει κερδίσει την αναγνώριση των συναδέλφων του και τον θαυμασμό και σε συνεργασία μαζί τους αναβάθμισε την Λέσχη, αύξησε κατακόρυφα τις δραστηριότητες της, την έκανε πρωταγωνίστρια στις εκδηλώσεις γαστρονομίας και προβολής. Διοργάνωση διαγωνισμών, συμπόσια, συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς, σε όλο τον κόσμο, είναι μερικές από τις δράσεις του Club που ολοένα μεγαλώνει με νέα μέλη. Στο ιστορικό της Λέσχης περιελήφθη η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σεφ στη Θεσσαλονίκη, το 2016.

Άριστη είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με την αυτοδιοίκηση. Στενή η συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία μάλιστα συνεχίζεται η διαφήμιση της Μακεδονικής Κουζίνας που ξεκίνησε προ τριετίας, περίπου με την σύνταξη του «Μακεδονικού συνταγολόγιου». Στόχος η ανάδειξη και τοποθέτηση προϊόντων και Μακεδονικό Μενού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλα αυτά ενδυναμώθηκαν όταν ο Γιώργος Μαστροδημήτρης ανέλαβε τα ηνία, φέρνοντας πολλά βραβεία στη Λέσχη.

Φιλανθρωπική δράση

Σημαντική είναι η τεράστια φιλανθρωπική δράση που έχει αναπτύξει ο executive chef Γιώργος Μαστροδημήτρης, ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα (περί το οχτάμηνο) της κατασκήνωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, το 2016, όπου , μαζί με μέλη της Λέσχης, μαγείρεψαν χιλιάδες μερίδες φαγητού (υπολογίστηκαν περί τις 650.000) για τους κατατρεγμένους. Με επικεφαλής τον μοναδικό σεφ, η Λέσχη καλύπτει ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε, συνεργάζεται με Ιδρύματα, συμμετέχει σε συνέργιες για την προσφορά φαγητού σε παθόντες, μετά από μια καταστροφή. Όραμα του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος είναι και η δημιουργία Μουσείου Γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα το φαγητό που θα μαγειρεύεται στο Μουσείο, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να δίδεται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η ελληνική κουζίνα περιμένει πολλά ακόμη από τον executive chef Γιώργο Μαστροδημήτρη, ο οποίος είναι ακόμη νέος και έχει τις δυνάμεις να συνεχίσει να προσφέρει στην γαστρονομία μας, συνεχίζοντας τις δράσεις προβολής σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας.

 

*Ο Φώτης Κουτσαμπάρης είναι δημοσιογράφος,

αρχισυντάκτης της e-φημερίδας politismika.gr