Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αυλαία για τα 54α Δημήτρια με την χορευτική παράσταση Kalakuta Republik

Με την χορευτική παράσταση Kalakuta Republik που ανεβαίνει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, ώρα 21.00′, ολοκληρώνονται τα 54α Δημήτρια. Χορογράφος: Serge Aimé Coulibaly (Βέλγιο – Μπουρκίνα Φάσο).

Kalakuta Republik

Ο Fela Kuti Νιγηριανός συνθέτης, σαξοφωνίστας, ενορχηστρωτής, πολιτικός ακτιβιστής ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της αντικουλτούρας, από όσο του αναγνωρίζεται. Στις αρχές της δεκαετίας του 70, δημιούργησε την Afrobeat, ένα μουσικό είδος που ανακάτευε τις επιρροές του από την ανατροφή του στην Νιγηρία (κυρίως εκκλησιαστικές μουσικές της εποχής) και την τζαζ, την φανκ και την σόουλ που άκουσε όταν έζησε στο Λονδίνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Νιγηρία, η μητέρα του Fela ήταν ενεργό μέλος του φεμινιστικού κινήματος και δηλωμένη εχθρός της αποικιοκρατίας και η στάση της απέναντι στο κατεστημένο, είναι κάτι που και ο ίδιος ο Fela υιοθέτησε όταν άρχισε να εξελίσσεται ως μουσικός και στιχουργός. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 70, όταν και επέστρεψε στην Νιγηρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδρυσε το Kalakuta Republic, ένα στούντιο ηχογραφήσεων αλλά και κοινόβιο, ανακηρύσσοντας αυτόν και την μπάντα του ανεξάρτητους από το κράτος της Νιγηρίας. Από αυτό το σημείο και πέρα, ήταν σε διαρκή σύγκρουση με την Νιγηριανή κυβέρνηση. Εξαιτίας των θέσεών του, ο στρατός έκαψε το κοινόβιό του το 1977 και πέταξε την μητέρα του από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, μια πτώση που της κόστισε την ζωή της. Συνελήφθη πάνω από 200 φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα ως σύμβολο του πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να στέκεται απέναντι στην εξουσία. Όχι υιοθετώντας το μήνυμα της βίαιης αντίστασης και προτρέποντας στους ακροατές του να αρπάξουν τα όπλα, αλλά λέγοντας ότι μπορείς να κάνεις την τέχνη να εκφραστεί μέσα σου, γεμίζοντάς την με μια φλόγα που κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να σβήσει.

 


Η χορογραφία

Ο πρωτοπόρος χορευτής και χορογράφος Serge Aimé Coulibaly εμπνέεται από την ζωή, τις πεποιθήσεις και την σκανδαλώδη ζωή του Kuti και δημιουργεί μια εντυπωσιακή performance όπου διακρίνονται στοιχεία από την αφρικανική επανάσταση του ΄70 μέχρι την σημερινή πολιτική αντίσταση. Στη δυναμική και απαιτητική χορογραφία του Coulibaly, η πολιτική αναδεικνύεται σε κάτι εντονότερο από απλή δραματουργική υποσημείωση. Ο χορός γίνεται σύμβολο μετασχηματισμού, μια αδιάκοπη πορεία προς την τελική ελευθερία.

Έξι χορευτές επί σκηνής, που σύντομα γίνονται επτά, σε μια αέναη εναλλαγή από κινήσεις και φιγούρες, οι οποίες λειτουργούν ως μεταφορά για την ακατανίκητη θέληση για ζωή, μια αντανάκλαση της πολιτικής που διαπερνά το σώμα. Η διάλεκτος της κίνησης αντλεί από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, από τον ρυθμό των νάιτ κλαμπ και της τζαζ, ώσπου να γίνει κάτι ολότελα νέο, ένας χορός που ξεχύνεται ορμητικά, αποδεσμευμένος από τις επιρροές του.

To Kalakuta Republik είναι η γιορτή της εξέγερσης!!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
21.00
Θέατρο Ε.Μ.Σ.
ΕΙΣΟΔΟΣ: 12€ κανονικό,10€ μειωμένο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ