Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
12.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Αποκλειστικές προβολές ταινιών μικρού μήκους στο 13ο TiSFF

Εκατόν είκοσι (120) ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό απόλαυσε το πιστό κοινό των ταινιών μικρού μήκους, στην διάρκεια του φετινού 13ου TiSFF (ThessInternationalShortFilmFestival) & INTIMATE που διεξήχθη στην Αποθήκη Δ΄ (στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από 17 έως 20 Οκτώβρη.

Το Διεθνές φεστιβάλ μικρού μήκους έγινε στο πλαίσιο των Δημητρίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την προβολή πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων.

Μεταξύ άλλων ξεχωριστών προβολών, το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσε η πρώτη αποκλειστική προβολή στη Θεσσαλονίκη της τελευταίας μικρού μήκους δημιουργίας του Γιώργου Λάνθιμου «NIMIC» με πρωταγωνιστή τονMattDillon. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς στο σύγχρονο  ελληνικό  κινηματογράφο, που συνομίλησε με το κοινό για την τέχνη του σινεμά, την προσωπική διαδρομή σ’αυτήν, τη ρεαλιστική καταγραφή της νεοελληνικής πραγματικότητας, τη διχασμένη κριτική απέναντί του, τις συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και τις βραβεύσεις, την πικρία του για τη μικρή στήριξη «των σινεφίλ» σε ταινίες του στο ξεκίνημα του, αλλά και τη χαρά του για τον απλό κόσμο που τον στηρίζει και τον καταλαβαίνει.

Ο σκηνοθέτης παρουσίασε αποσπάσματα της πολυαναμενόμενης νέας του ταινίας «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», σε μια συζήτηση  με συντονιστή το δημοσιογράφο Άρη Δημοκίδη, παρέα με τον πολύ καλό φίλο του και εμπνευστή του φεστιβάλ Γιάννη Ζαχόπουλο, τους μουσικούς Μπάμπη Παπαδόπουλο και Χρήστο Γερμένογλου που έγραψαν τη μουσική της ταινίας.Το τραγούδι της ταινίας λέγεται «Το Rockτου Καραγκιόζη» διασκευή,  που σύμφωνα με το σκηνοθέτη έχει σημαντική θέση στην ταινία αφού συνοψίζει όλο το νόημα της ταινίας, που θα βγει στις αίθουσες το νέο χρόνο.

Ο Γιάννης Οικονομίδης ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία με ταινίες Μικρού Μήκους και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Το σπιρτόκουτο” (2002) διακρίθηκε στο 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Ακολούθησε “Η Ψυχή Στο Στόμα” (2006), η οποία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Αλέξανδρο στο 47ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. “Ο Μαχαιροβγάλτης” (2010) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν και απέσπασε επτά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. “Το Μικρό Ψάρι” συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και απέσπασε τέσσερα βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

E.N.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ