Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση βιβλίου: Μαίρη Μικέ, Δοκιμασίες. Όψεις του οικογενειακού πλέγματος στο νεοελληνικό μυθιστόρημα 1922-1974

Η οικογένεια, οι ποικίλες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της και ο τρόπος που αλληλεπιδρά με τις ευρύτερες ιστορικές συνθήκες είναι ένα θέμα πολύ διαδεδομένο στη λογοτεχνία, το οποίο όμως παραδόξως μόλις τα τελευταία χρόνια έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο των λογοτεχνικών μελετών. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που συμβάλλει αποφασιστικά στην εξερεύνηση του θέματος αυτού, ειδικά όσον αφορά το νεοελληνικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα, είναι η μελέτη της καθηγήτριας του ΑΠΘ Μαίρης Μικέ με τίτλο «Δοκιμασίες. Όψεις του οικογενειακού πλέγματος στο νεοελληνικό μυθιστόρημα 1922-1974» των εκδόσεων Gutenberg, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 6 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τη μελέτη 20 γνωστών μυθιστορημάτων, από συγγραφείς όπως Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Θανάσης Πετσάλης, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Τερζάκης, Μ. Καραγάτσης, Πηνελόπη Δέλτα, Τάσος Αθανασιάδης, Βασίλης Βασιλικός, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Νίκος Μπακόλας, Αντρέας Φραγκιάς και Αλέξανδρος Κοτζιάς, η εργασία επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την παραπάνω θεματική: «Πώς οργανώνονται οι τρόποι της οικογενειακής εξουσίας και πώς προβάλλονται οι έννοιες των απογόνων, της κληρονομικής μεταβίβασης και της διαδοχής; Πώς το καθένα από τα επιλεγμένα κείμενα καταστρώνει και προβάλλει οικογενειακές δομές σε συνδυασμό με κοινωνικές, ταξικές, ιστορικές, πολιτικές συνθήκες και πώς οι συγγραφείς αντιλαμβάνονται την επικοινωνία ανάμεσα στις ιδιωτικές ζώνες της οικογενειακής εστίας και τη δημόσια σφαίρα;».

 

Ομιλήτριες:

Μάρθα Βασιλειάδη, επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ

Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

 

Την εκδήλωση συντονίζει:

Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Η Μαίρη Μικέ είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ. Τα βιβλία και οι μελέτες της, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, σύμμεικτους τόμους και πρακτικά συνεδρίων, βασίζονται ερμηνευτικά στον συνδυασμό ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας και εστιάζουν σε νεοελληνικά πεζογραφικά και ποιητικά κείμενα κυρίως του 19ου και του 20ού αιώνα.

 

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Χώρος: Κτίριο Μ2 – Μπαρ

Έναρξη: 19.00

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ