Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής

Κρατώντας κόκκινα τριαντάφυλλα στα χέρια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και μέλη της Εθνικής Αντίστασης απέτισαν φόρο τιμής στην αναθηματική πλάκα, που έχει τοποθετηθεί επί της Λεωφόρου 30ης Οκτωβρίου, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Η πόλη γιόρτασε και φέτος, για τέταρτη χρονιά, την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς με ομιλίες, έκθεση ντοκουμέντων που έχει τίτλο “Εθνική Αντίσταση 1941 – 1944 – Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα” και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια.

Μπροστά στην αναθηματική πλάκα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Ζέρβας, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της πόλης λέγοντας πως “έχει αξία να θυμόμαστε και να φωτίζουμε κάθε πτυχή της ιστορίας. Κάθε πτυχή πέρα και πάνω από διχασμούς και εφήμερες προτιμήσεις”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, Δρόσος Τσαβλής, τόνισε: “σήμερα όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού. Η δημοκρατία κέρδισε τότε και είναι συνεχώς νικήτρια”.

Στην αναθηματική πλάκα απέτισαν φόρο τιμής -μεταξύ άλλων- η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, Μαρία Αντωνίου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Καρράς και άλλοι.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων “Εθνική Αντίσταση 1941 – 1944 – Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα”, που θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, και συναυλία με τα ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τοπικής γιορτής ξεκίνησαν το πρωί, με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γ’ Σώματος Στρατού. Τον περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

πηγή: Α.Καρ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ