Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
24.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img

Εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ»

Το νέο ζεστό και φιλόξενο χώρο, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει μία κοιτίδα πολιτισμού και να αφήσει το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αποκτά το Πολιτιστικό Κέντρο «ΡΙΖΕΣ».

Η καινούργια στέγη βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κλεισούρας 10 (απέναντι από την Παναγία Χαλκέων).

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 18:30, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προξενικών αρχών, εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων και άλλων επισήμων.

Η τελετή των εγκαινίων θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου γνωστοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ελληνικά και ρωσικά τραγούδια.

Τα Πολιτιστικό Κέντρο «ΡΙΖΕΣ» στοχεύει, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τον ποντιακό πολιτισμό και τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο κατά τον ξεριζωμό, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας, να προβάλλει και να ενισχύσει τις υψηλές αξίες και τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, αλλά και να αποτελέσει το θεματοφύλακα της πολιτιστικής και της ιστορικής τους κληρονομιάς.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες» σχεδιάζει την πραγματοποίηση στη καινούργια στέγη του  σειράς εκδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων στοχεύει να:

  • Παρουσιάσει τη ζωή και το έργο Ελλήνων – γνωστών προσωπικοτήτων, που πρόσφεραν πολλά στη ρωσική ιστορία, αλλά και στον Ελληνισμό. Ήδη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια και του Αλέξανδρου Υψηλάντη
  • Διοργανώσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και να αναδείξει το ταλέντο νέων δημιουργών
  • Διδάξει την ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, ιστορία και τον πολιτισμό
  • Διοργανώσει την παρουσίαση βιβλίων, ντοκιμαντέρ, ταινιών και CD
  • Συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των νέων και να τους διδάξει ηθικές αξίες
  • Διοργανώσει ημερίδες για σειρά θεμάτων που αφορούν την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.
  • Αναδείξει σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τιμά ευχάριστες και δυσάρεστες επετείους στην ελληνική ιστορία.

 

Το επόμενο διάστημα το Κέντρο θα διοργανώσει Εβδομάδα ποικίλων εκδηλώσεων αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ