Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πρόγραμμα Νοέμβρη στο Zp87

Μουσικές βραδιές με διάφορα σχήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87- Εξάρχεια) το Νοέμβριο. Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, έχει ως εξής:

Παρασκευή 1/11 στις 9:00μ.μ.   

”VIOLA DA GAMBA LOOPS” – Αντώνης Σκαμνάκης

O Αντώνης Σκαμνάκης παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος το project : ”VIOLA DA GAMBA LOOPS” με συνθέσεις του, αλλά και διασκευές κομματιών από τη Δυτική Αφρική, την Κρήτη, τη σύγχρονη μουσική και soundtracksΣτο project ”VIOLA DA GAMBA LOOPS” επιχειρείται για πρώτη φορά η χρήση ενός οργάνου παλαιάς μουσικής (γκάμπα) να συνδυαστεί με τη σύγχρονη μουσική τεχνολογία (loopmachine) σε ένα ρεπερτόριο, πέρα από αυτό του οργάνου.Δύο βιόλες κι εναloop-machine θα ενορχηστρώνουν το κάθε κομμάτι.

Ακολουθεί μια μικρή ”γεύση” με βίντεο από την πρώτη συναυλία που έγινε πριν δυο χρόνια

Παρασκευές 8/11 στις 9:00μ.μ.                                                                                                               

ShapeshiftingWizards // Θωμάς Μελετέας (soloset)

Για δύο Παρασκευές του Νοεμβρίου, ο Θωμάς Μελετέας θα ερμηνεύσει υπό solo μορφή το νέο κύκλο συνθέσεων του, “ShapeshiftingWizards”, καθώς και παλαιότερες συνθέσεις του, ευρισκόμενες στον πρώτο προσωπικό του δίσκο, “Nestinari”. Με έμπνευση τη μεσοαμερικάνικη λαογραφία και το σαμανισμό, καθώς και τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου, οι νέες συνθέσεις επιχειρούν να περιγράψουν τη μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο, με τρόπο αφηγηματικό και αφηρημένο.

Jaguar / Ιαγουάρος (single):

Nestinari (full album):

 

Σάββατο 9/11 στις 9:00μ.μ.Uşşâk βραδιάΝίκος Παραουλάκης/Ταξιάρχης Γεωργούλης

Uşşâk βραδιά με τους Νίκο Παραουλάκης στο νέυ και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι.

 

Κυριακή 10/11 στις 9.00μμ ΛευτέρηςΧαβουτσάς /κιθάρα – VahanGalstyan/ντουντούκ

Η συναυλία μας ας έχει θέμα: Μουσικές των ΒαχάνΓκαλστιάν και Λευτέρη Χαβουτσά με βάση την αρμενική μουσική παράδοση, την κιθάρα φλεμένκο και την jazz.

 

Πέμπτη 14/11 στις 9:00μ.μ. Κώστας Σιδηροκαστρίτης feat. Νίκος Γιαννακάκης (Smalfeels) 

Ο Κώστας Σιδηροκαστρίτης με τη βοήθεια του Νίκου Γιαννακάκη(smalfeels) θα παίξουν original υλικό του πρώτου με αυτοσχεδιαστική προσέγγιση.

Νίκος Γιαννακάκης (smalfeels) – κιθάρα, φωνή

Κώστας Σιδηροκαστρίτης – κιθάρα, φωνή

Παρασκευή 15/11 στις 9.00μμ

Ηλίας Μαρκαντωνης /ουτι + Κωστας Τσαρουχης/ουτι

Ο Ηλίας Μαρκαντώνης με το ούτι του, έρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  στο χώρο του Zp87, κουβαλώντας επιρροές από ουτίστες του χθες και του σήμερα και πλάθει ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες όπου αντηχεί το ούτι. Ενώνοντας παραδόσεις διαφορετικών τόπων και χρόνων, παρουσιάζει  διάφορες τεχνικές, ήχους  και κουρδίσματα του οργάνου, σε μία διαδρομή που πηγαίνει πότε μπρος και πότε πίσω στο χρόνο.  Αφουγκράζεται προσωπικότητες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού οργάνου κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου, με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις.Μάρκος Μελκόν, Γιώργος Μπατζανός, Αγάπιος Τομπούλης, UdiHrant, Munir και JamilBashir, AraDingjian,   Χρίστος Τσιαμούλης, HaigYazdjian, FaridElAtrash, YurdalTokcan, JohnBerberian, ΚαρυοφύλληςΔοϋτσίδης, AnouarBrahemm, Νίκος Σαραγούδας είναι παλιοί και σύγχρονοι δεξιοτέχνες του οργάνου των οποίων χαρακτηριστικές φωνητικές και οργανικές  συνθέσεις παρουσιάζονται διασκευασμένες για ένα σόλο πρόγραμμα, σε μία απόπειρα να γεμίσει με ένα ούτι με μία φωνή το χώρο και τις καρδιές…

Μουσική επιμέλεια-ερμηνεία:Ηλίας Μαρκαντώνης

 

 

Πέμπτη 21/11 στις 9:00μμ Το ούτι των Αράβων Mikelis /oud & klapakis/rek

Μετά από πολύχρονη παραμονή στην Παλαιστίνη, ο ουτίστας Δημήτρης Μικέλης επιστρέφοντας στην Ελλάδα επιχειρεί να φέρει μαζί του μία αισθητική στο παίξιμο του εστιάζοντας αποκλειστικά πάνω το ύφος των Αράβων τόσο στην ανάπτυξη των μακάμ μέσω του αυτοσχεδιασμού όσο και της απόδοσης αγαπημένων τραγουδιών με τρόπο βιρτουόζικο και χωρίς λόγια αλλά και οργανικών μουσικών θεμάτων από το αραβικό ρεπερτόριο. Μαζί του ο πολύπειρος και διακεκριμένος Μανούσος Κλαπάκης στο ρεκ (αραβικό ντέφι), ο οποίος συμπληρώνει και ανυψώνει με την δεξιοτεχνία του τον ήχο του νεοσύστατου ντουέτου το οποίο έχει στόχο να δώσει το απόσταγμα της μουσικής της Μέσης Ανατολής.

Δημήτρης Μικέλης: ούτι

Μανούσος Κλαπάκης: ρεκ (αραβικό ντέφι)

 

Παρασκευή 22/11 στις 9:00μ.μ.  «PATHS» 

Το  συγκρότημα  «PATHS»  αποτελείται  από  τρεις  μουσικούς με ξεχωριστή διαδρομή  ο καθένας στα  μονοπάτια της μουσικής που όμως συναντιούνται με ένα μοναδικό σκοπό. Να  ανιχνεύσουν την κοινή  συνισταμένη  ανάμεσα στην κλασσική, το ρεμπέτικο, την παραδοσιακή  και την Jazz μουσική.Με αφετηρία λοιπόν  μελωδίες  οικείες και με όχημα τον minimal αυτοσχεδιασμό,  αναζητούν  την ανάδειξη  μιας  Ελληνικής  Μουσικής ταυτότητας ως ανάγκη  αυτοπροσδιορισμού   αλλά και ως  μέσο ανίχνευσης εκλεκτικών συγγενειών μέσα σε ένα διεθνοποιημένο και  παγκοσμιοποιημένο  μουσικό σύμπαν.

Πιάνο : Μάριος Κωστάκης

Τσέλο-Μαντολίνο: Σταύρος Παργινός

Κρουστά: Αλέξης Νόνης

Σάββατο 23/11 στις 9:00μ.μ. Terrapin

Οι Terrapin είναι ένα σχετικά νεοσύστατο τρίο από την Αθήνα που ξεπήδησε από τους παλαίμαχους psych – rockersNoMan’s Land.Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Sanctuary κυκλοφόρησε το 2017 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.Ο ήχος τους ξεκινά από το folkrock, περνά από τη ψυχεδέλεια, το progressiverock και το acidfolk και φτάνει ως τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό – με μόνιμο σταθερό άξονα την τραγουδοποιΐα.  Οι ζωντανές τους εμφανίσεις διακρίνονται για την εσωτερική ένταση, το πάθος και την προσήλωση στη στιγμή, χαρακτηριστικά που δημιουργούν κάθε φορά μια ξεχωριστή, απόλυτα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.  Μόλις ολοκλήρωσαν την ηχογράφηση του υλικού που θα αποτελέσει το δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Βασίλης Αθανασιάδης : φωνή, κιθάρα

Γιώργος Τζίβας : τύμπανα, κρουστά

Κώστας Σιδηροκαστρίτης : μπάσο, φωνή

 

Κυριακή 24/11 στις 9:00μ.μ. Περικλής Παπαπετρόπουλος/σάζι & Στρατής Ψαραδέλλης/πολίτικη λύρα

Δυο εξαίρετοι δεξιοτέχνες συναντιούνται στη σκηνή του Ζιταπι,για έναν ιδιαίτερο διάλογο ανάμεσα στο σάζι και την πολίτικη λύρα…

Πέμπτη 28/11 στις 9:00μ.μ.WeavingWorldsΜουσική Παράσταση

Ο κάθε ένας αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο με τα προσωπικά βιώματα και τις αναφορές του. Μέσα σε ένα μουσικό πλέγμα από διάφορες μουσικές παραδόσεις και προσωπικες συνθέσεις ο PaulGoodman, η ΜανωλίαΚοκολογιάννη και ο Γιάννης Ζάννης συνομιλούν τις αναφορές του και τα βιώματά τους φιάχνοντας έναν πρωτότυπο μουσικό κόσμο. Ινδική ρυθμολογία συναντά ήχους που πηγάζουν από την Τουρκία, την Ιρλανδία, την Κρήτη. Μέσα από αυτή την συνομιλία οι αποστάσεις μικραίνουν και τα όρια εξαλείφονται. Οι τρεις μουσικοί παρουσιάζουν τους διαλόγους τους στο Ζπ87 την Πέμπτη 28/11 στις 21:00 και προσκαλούν τον κάθε ένα από εμάς να εμπλουτίσει με την παρουσία του αυτή την μοναδική ύφανση.

PaulGoofman-λύρα, σάζι

ΜανωλίαΚοκολογιάννη-λύρα

Γιάννης Ζάννης-τάμπλα

 

Παρασκευή 29/11 στις 9.00μμ  Θωμάς Μελετέαςsolo ούτι

Για δύο Παρασκευές (8 & 29)του Νοεμβρίου, ο Θωμάς Μελετέας θα ερμηνεύσει υπό solo μορφή, το νέο κύκλο συνθέσεων του “ShapeshiftingWizards”, καθώς και παλαιότερες συνθέσεις του, ευρισκόμενες στον πρώτο προσωπικό του δίσκο, “Nestinari”. Με έμπνευση τη μεσοαμερικάνικη λαογραφία και το σαμανισμό, καθώς και τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου, οι νέες συνθέσεις επιχειρούν να περιγράψουν τη μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο, με τρόπο αφηγηματικό και αφηρημένο.

 

 

Σάββατο 30/11 στις 9:00μ.μ.

«Ελληνικά  διάφορα»  Μυρτώ Παπά και ο Βασίλης Παπαστάθης

Eλάτε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, μέσα από αξέχαστες μελωδίες και τραγούδια που όλοι τραγουδήσαμε και αγαπήσαμε.Ελληνικά διάφορα, λοιπόν.Η Μυρτώ Παπά και ο Βασίλης Παπαστάθης θα μας ανασύρουν μνήμες και συναισθήματα με γνωστά τραγούδια.

Μαζί τους δύο εξαιρετικοί μουσικοί, ο Χριστόφορος Μαστοράκης στο πιάνο και ο Θράσος Σταθόπουλος στο μπουζούκι.

 

Zp87 , Ζωοδόχου Πηγής 87- Εξάρχεια , www.zita-p87.blogspot.com, fb: ZitaPi, tel.6980665404

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ