Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Τα Αβέβαια Σημεία” στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Ανάλυση των χρωμάτων για τα περισσότερα από 60.000 εξώφυλλα της ελληνικής δισκογραφίας από το 1960 μέχρι σήμερα επιχειρεί ο Γιάννης Σκαρπέλος στο βιβλίο του “Τα Αβέβαια Σημεία”, που παρουσιάστηκε απόψε Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ.Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310 277113).

“Μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς συνδέονται οι εικόνες με την κοινωνία μας και τις αξίες μας”, υπογράμμισε ο συγγραφέας (Καθηγητής Σπουδών Οπτικού Πολιτισμού, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο, από αριστερά πρώτος στη φωτογραφία), εξηγώντας τους στόχους του βιβλίου. Όπως είπε ο ίδιος “υπάρχει κάτι παραπάνω στα εξώφυλλα των δίσκων” και πως κάποιοι αγόραζαν τους δίσκους για το εξώφυλλο τους. Η ομιλία του κ. Σκαρπέλου συνοδεύτηκε από προβολή σχετικών διαφανειών.

Ο κ. Γρηγόρης Πασχαλίδης (Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ, τρίτος από αριστερά), αναφέρθηκε στην ιστορία των εξωφύλλων των δίσκων, η οποία τελιώνει “όταν ήρθαν τα CD που είχαν επιφάνεια στο 1/7 των LP και η σμίκρυνση δημιούργησε νέα δεδομένα και οι δημιουργοί άρχισαν να συμβολίζουν άλλα πράγματα”.

“Πέντε βιβλία σε ένα” είναι το βιβλίο “Τα Αβέβαια Σημεία”, όπως τόνισε η κ. Λία Γυιόκα (στο μέσον, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ) περιγράφοντας το περιεχόμενο του. Η κ. Γυιόκα ανέλυσε με λεπτομέρεια την οπτική του συγγραφέα και τους προβληματισμούς που εγείρει, δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις.

Ακολούθησε συζήτησε με τους παρευρισκομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ