Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δέκα διοργανώσεις συμπληρώνει φέτος ο εκπαιδευτικός θεσμός που υποστηρίζει νέους συνθέτες και υλοποιείται σε συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Οι συνθέτες γράφουν, αναλύουν και συζητούν τα έργα τους, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να τα ακούσουν εκτελεσμένα από μικρά μουσικά σύνολα, που απαρτίζονται κάθε φορά από διαφορετικά όργανα – φέτος το σχήμα περιλαμβάνει πιάνο, βιολί, σαξόφωνο και βιμπράφωνο. Η καταληκτική εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου 2019 και πέρα από τη συναυλία με τα έργα θα υπάρξει επίσης μια γενική δοκιμή ανοιχτή για το κοινό, καθώς και παρουσίαση και ανάλυση των έργων, επίσης ανοιχτή για το κοινό.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Χρήστος Σαμαράς, σημειώνει με αφορμή τη διοργάνωση:

«Παρόλο που η σύγχρονη εποχή μας χαρακτηρίζεται από μία έλλειψη προοπτικών στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού, προσπαθεί ωστόσο εδώ και δεκαετίες να αναμετρηθεί κατοπτρικά με τον εαυτό της χωρίς μεγάλες προοπτικές. Βέβαια δεν πρέπει να αναιρέσουμε τα επιτεύγματά της, λόγω ελλείψεως προοπτικών ή και εντροπίας, καθώς οι νέοι δημιουργοί πασχίζουν να δώσουν απαντήσεις αγνοώντας την κρίση των καιρών μας και του μετα-μοντερνισμού.

Χωρίς σύγχυση οφείλει ο κάθε δημιουργός να απαντήσει στα προτάγματα της εποχής μας με προσωπικές και πρωτότυπες συνθετικές απαντήσεις, επενδύοντας σε ζητήματα όχι μόνο αισθητικά αλλά και κοινωνικά ως ‘ευαίσθητες’ κεραίες της εποχής μας. Οι αναζητήσεις τους οφείλουν να γίνουν διορθώσεις της εποχής μας για να βοηθήσουν όλους τους δημιουργούς, ώστε να βρούνε τον βηματισμό τους μέσα στην πολιτιστική ματαιότητα με ανθρωπιστικό πρόσημο και με ώριμη αίσθηση του καινούργιου!».

 

Πρόγραμμα:

 

Γιάννης Λούκος, Vibrantphone

Μυρτώ Νιζάμη, Into the shade of…

Νικόλας Πλάτων, Zero Limits

Μενέλαος Πειστικός, The leaving Sun

Παναγιώτης Κακλαμάνος, Quartet for vibraphone, baritone saxophone, violin and piano

Άγγελος Γκαμώτσος, Do you like Jazz?

Ρενέ Νικολάου, Into The Deep

Μαριάννα Χαλαμπαλάκη, Vibrations

Κωνσταντίνος Παρισιάδης, States of Mind Ι) Anxious II) Distressed III) Hopefull

Στάθης Χωματσάς, Τρίο Νο. 2

Κωνσταντίνος Λυκουριώτης, Khonia

Ειρήνη Μαυρογιαννάκη, A Tailor’s Tale

 

Μουσικοί:

Ευτυχία Βενιωτά πιάνο

Μαρία Σπανού βιολί

Γιώργος Λυγερίδης σαξόφωνο

Αλέξανδρος Ιωάννου βιμπράφωνο

 

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

10.00-13.00     Γενική δοκιμή (ανοιχτή για το κοινό)

13.00-15.30     Παρουσίαση & ανάλυση έργων (ανοιχτή για το κοινό)

19.00               Συναυλία

 

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Τιμές εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος)

τηλ. 2310 895938, 9

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ