Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Προβολή ταινίας – ντοκουμέντου για την  Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821

Άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ελληνικής επανάστασης και ειδικότερα των ηρωϊκών εξεγέρσεων και των πολύνεκρων μαχών, που έγιναν σε περιοχές της Χαλκιδικής το 1821, έρχονται στο φως μέσα από ταινία – ντοκουμέντο, που θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Νοεμβρίου ώρα 7.30 μ.μ.

Πρόκειται για την πρώτη προβολή της ταινίας- DVD  με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ 1821», την οποία εμπνεύσθηκε και δημιούργησε σε συνεργασία με επαγγελματία σκηνοθέτη ο Χαλκιδικιώτης – μέλος του συλλόγου, αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Κυρίμης, από τον Άγιο Μάμα.

Η ταινία περιλαμβάνει τρία βασικά θέματα:

1) Την εξέγερση του Πολυγύρου 17 Μαΐου 1821.

2) Την μάχη των Βασιλικών και την θυσία του Χάψα και των παλικαριών του 10 Ιουνίου 1821  και

3) Το ολοκαύτωμα ή «χαλασμός» της Κασσάνδρας 14 Νοεμβρίου 1821.

Την ταινία θα παρουσιάσουν και θα σχολιάσουν  τέσσερις έγκριτοι επιστήμονες  κατά σειρά : Μιχαήλ Καρτσιώτης, πρώην εκπαιδευτικός,  επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, Σταύρος Αυγολούπης καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ, Ιωάννα  Αρβανίτη και Μιχαήλ Γεωργιάδης  συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και ανάδειξη του αγώνα και των θυσιών της Χαλκιδικής στην Εθνική εξέγερση του 1821.

Αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Λαμπράκη 4, τηλ. 2310249803

φωτογραφία: pemptousia.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ