Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ελλείψεις φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη

Δραματικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη. Όπως τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Μάλιστα η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και σε άλλους νομούς.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στο μέγιστο βαθμό. Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον. Καθημερινά οι φαρμακοποιοί παλεύουμε να βρούμε τα αναγκαία φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, καθώς πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα τονίζει ότι κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων.

«Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε”, αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ