Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
23.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img

Η Δήμητρα Σωκράτους από την Κύπρο στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

“Άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο, το αποτέλεσμα του οποίου είναι τα δύο βιβλία της με τα τόσο ευαίσθητα θέματα”, χαρακτηρίστηκε η Κύπρια συγγραφέας Δήμητρα Σωκράτους από τον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρο Μιλτιάδη, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση των παιδικών βιβλίων «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» και «Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί» που έγινε στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ.: 2310 277113).

Στη φωτογραφία από αριστερά: Ελένη Γρομπανοπούλου, Δήμητρα Σωκράτους, Ελένη Παπακώστα, Αλέξανδρος Ακριτίδης, Σοφία Χρήσταινα.

Τα βιβλία της Δήμητρας Σωκράτους, που ήρθε από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την παρουσίαση τους,  πραγματεύονται αντίστοιχα την πρόκληση του παιδικού καρκίνου και του γονεϊκού εγκλεισμού στη φυλακή, αναδεικνύοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή το βίωμα, τις ανάγκες, τις πραγματικότητες και την πορεία ενδυνάμωσης του παιδιού.

 

 

 

Ο κ. Σπύρος Μιλτιάδης (στη φωτογραφία ) αναφέρθηκε στην χρόνια γνωριμία του με την συγγραφέα και τα ιδιαίτερα χαρίσματα της.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκ μέρους της κ. Γεωργίας-Γοργώς Αλεξίου, προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ), η οποία απουσίαζε λόγω έκτακτου ταξιδιού, χαιρετισμό απήυθυνε η α’ αντιπρόεδρος της ΕΛΒΕ κ.  Αναστασία Χατζή, λογοτέχνης, ποιήτρια. Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα 40 χρόνια παρουσίας της ένωσης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και τις δράσεις της ενώ ευχαρίστηκε την συγγραφέα “για την ευαισθησία και την απέραντη αγάπη που δείχνει στα παιδιά”, όπως είπε.

 

 

 

Η κ. Αναστασία Χατζή (φωτογραφία), κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ανέγνωσε αποσπάσματα από τα βιβλία.

 

 

 

 

 

 

 

“Η κ. Σωκράτους, αν και θίγει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το κάνει με ιδιαίτερο τρόπο ώστε να κυριαρχήσει η φαντασία και το συναίσθημα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.  Αλέξανδρος Ακριτίδης, Συγγραφέας, Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών.

 

Η κ. Σοφία Χρήσταινα, Γενικός Γραμματέας Β’ της Ε.Λ.Β.Ε., Λογοτέχνης, στην ομιλία της υπογράμμισε ότι “η συγγραφέας παρουσιάζει με τόσο ανώδυνο τρόπο την αλήθεια, σαν επέμβαση με αναισθητικό” και συνεχάρει την κ. Σωκράτους για την ευαισθησία.

+

Συγχαρητήρια στην κ. Σωκράτους “διότι προσέγγισε το κομμάτι του εγκλεισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία και την πλευρά του παιδιού και την πλευρά της μητέρας” έδωσε η κ. Ελένη Γρομπανοπούλου, Καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής, τονίζοντας ότι η συγγραφέας “δίνει ελπιδοφόρα μυνήματα”. Η κ. Γρομπάνογλου, όπως περιέγραψε, εδώ και 6 χρόνια, κάθε Τρίτη πρωί, επισκέπτεται το σχολείο φυλακών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και κάνει μαθήματα στους έγκλειστους. “Θα πρέπει να έρθει η κ. Σωκράτους στις φυλακές και να διαβάσει το βιβλίο στους γονείς. Θα χαρώ πολύ. Δεν υπάρχουν τέτοια βιβλία. Πως μπορεί να διαχειριστεί ένας γονιός τον εγκλεισμό”.

Η κ. Δήμητρα Σωκράτους παρουσίασε τις ιστορίες των βιβλίων της με προβολή εικόνων στην οθόνη της αίθουσας και περιέγραψε προσωπικές ιστορίες που της έδωσαν το έναυσμα, τους προβληματισμούς και το υλικό να γράψει.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την κ.  Ελένη Παπακώστα, Φιλόλογο, Υπεύθυνη Επικοινωνίας apostaktirio.gr

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκεαπό την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και τα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία.

«Υποστηρικτής: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Πρωτοβουλίες Νέων»

 

 

Η Δήμητρα Σωκράτους είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και συγγραφέας. Διετέλεσε συν-Συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου και του Εργαστηρίου «Νεολαία και Πολιτισμός» του ΠΑΦΟΣ2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι Νεαρή Πρεσβευτής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο. Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για το λογοτεχνικό της έργο σε Κύπρο κι Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ