Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

OnAString στο θέατρο Αυλαία

Η ορχήστρα δωματίου OnAString της οποίας καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο μαέστρος, βιολοντσελίστας και συνθέτης Θοδωρής Παπαδημητρίου και οι σολίστ Ελένη Παπαδοπούλου στο βιολί και Ιωάννα Αθανασάκη στο φλάουτο, θα ερμηνεύσουν μουσικές συνθέσεις που χρονολογούνται από το 1678 μέχρι και σήμερα. Στο Θέατρο Αυλαία, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα για βιολί, φλάουτο και ορχήστρα δωματίου των:

AntonioVivaldi (1678-1741)

GeorgPhilipTelemann (1681-1767)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

ClaudeDebussy (1862-1918)

Alfred Schnittke (1934-1998)

ΘοδωρήςΠαπαδημητρίου (1978-)

Σκηνοθετικό σημείωμα

 

Η ορχήστρα δωματίου On A Stringδημιουργήθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη με κύριο κίνητρο το πάθος για τη μουσική και την ανάγκη για επικοινωνία με το κοινό. Το σύνολο απαρτίζεται από φιλόδοξους μουσικούς της νέας γενιάς πλαισιωμένους από έμπειρους και καταξιωμένους εκτελεστές. Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ και την κλασική εποχή μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, οι On A String ζωντανεύουν τις φωνές μεγάλων συνθετών του παρελθόντος δίνοντας παράλληλα βήμα στους δημιουργούς του αύριο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου έχει ο μαέστρος, βιολοντσελίστας και συνθέτης Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

Πληροφορίες

Στη σελίδα του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ: https://www.avlaiatheater.gr/

Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημερομηνία:Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος, 8€ φοιτητικό, ανέργων,ΑμεΑ

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr& στα καταστήματα Public

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΟΛΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έχει Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη μουσική εκτέλεση – διεύθυνση (performance – conducting) από το University of Hull (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι διπλωματούχος διεύθυνσης ορχήστρας (τάξη Β. Συμεωνίδη, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) και βιολοντσέλου (άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο, τάξη Μ. Λιάτσου), πτυχιούχος πιάνου (άριστα παμψηφεί, τάξη Θ. Μπιλιλή) και ανώτερων θεωρητικών (φυγή και αντίστιξη τάξη Ε. Κίκου), αρμονία(τάξη Ι. Μπαρούτα). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους DominiqueRouits, MichaelDittrichκαιManuelHernandez-Silva και έχει διευθύνει συναυλίες συμφωνικής μουσικής σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.Από το 2015 είναι βοηθός αρχιμουσικού της MOYSA (συμφωνική ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), την οποία έχει διευθύνει σε συναυλίες συμφωνικής μουσικής, στις παραστάσεις της όπερας Διδώ και Αινείας (2018) καθώς και σε ηχογραφήσεις πρωτότυπης μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα διευθύνει τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ συνθέτει τακτικά συμφωνικά έργα για τα σύνολα που διευθύνει.Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, για ντοκιμαντέρ και για την τηλεόραση, καθώς επίσης και για πλήθος θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες. Ως μέλος των The PrefabricatedQuartet έχει συμπράξει στη σύνθεση και εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής για ζωντανή συνοδεία βωβού κινηματογράφου, για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, και έχει εμφανιστεί μαζί τους σε πλήθος συναυλιών. Επιπρόσθετα σαν βιολοντσελίστας έχει συμπράξει επί σκηνής και έχει ηχογραφήσει με πολλούς δημιουργούς και σχήματα της Θεσσαλονίκης.

 

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΙΟΛΙ

Η Ελένη Παπαδοπούλου ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει διπλή υπηκοότητα Ελληνική-Ελβετική.Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε και το δίπλωμά της με καθηγήτρια την ΝτάνηΔοσίου. Το 1987 εισάχθηκε  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης. Το 1990 και το 1992 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα βιολιού στη Γενεύη με καθηγήτρια την RuthLanz.Από το 1992 έως το 2002 υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1993 και 1994 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Σύγχρονης Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΤ 3 και υπεύθυνη παρουσίασης πολιτιστικής εκπομπής της ΕΤ3.  Το 2008-2009 εργάστηκε ως υπεύθυνηΚαλλιτεχνικών Δράσεων στη Δημοτική Επιχείρηση Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς.Από το 1990 έως σήμερα έκανε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΤ3,συμμετείχε σε μουσικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997,έδωσε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμμετείχε σε φεστιβάλ νέων Ελλήνων συνθετών, δίδαξε βιολί σε παιδιά με προβλήματα όρασης σε συνεργασία με την Σχολή Τυφλών Θεσ/νίκης, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης. Από το 2013 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει σε ρεσιτάλ έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών στη Γενεύη σε συνεργασία με Έλληνες και Ελβετούς μουσικούς.Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών για βιολί και πιάνο, για τρίο με σαξόφωνο και πιάνο, τρίο με βιολοντσέλο και πιάνο, τρίο με φλάουτο και πιάνο και ντούο για βιολί και βιολοντσέλο.Από τον Οκτώβριο 2016 διδάσκει εθελοντικά βιολί σε παιδιά ρομά σε υποβαθμισμένεςπεριοχές της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε προγράμματα για την πρόληψη της παραβατικότητας σε ανήλικα παιδιά.

 

ΙΩΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ – ΦΛΑΟΥΤΟ

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Lausanne της Ελβετίας, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στην μουσική το 1973 στο Conservatoire de Lausanne. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη φλάουτου του ToneTakahasi και IliaMakovei, από όπου πήρε το δίπλωμά της το 1988 με Άριστα.Παράλληλα φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία της Nice στην Γαλλία, με τους AlainMarion και RaymondGuiot.Πήρε ενεργό μέρος στο σεμινάριο του MarcGrauwels, καθώς και στο πρώτο FlûteSymposium στην Nice της Γαλλίας το 1988, με τους J-P Rampal, A.Nicolet, T.Wye, A. Marion, M Larrieu, R. Guiot.Μέλος του Κλιμακίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από το 1989 μέχρι το 1991 με πολλές Συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας και με συμμετοχή στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως έκτακτο μέλος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Δημητρίων 1989.Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Μουσική Δωματίου, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει ηχογραφήσει για την κρατική τηλεόραση ΕΤ3 καθώς και το ραδιόφωνο.Πήρε μέρος δύο φορές στο SaniClassicFestival, στην Χαλκιδική, με ατομικό ρεσιτάλ και συναυλία με τρίο μουσικής δωματίου. Solist, σε συναυλία με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του SvilenSimeonov τον Δεκέμβριο 2015. Τον Απρίλιο 2016 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Παράλληλα έχει διδάξει σε masterclass φλάουτου στην SummerMusicAcademy (AfitosHalkidiki), του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ÉCUME, 17th Encounter of MediterraneanMusicSchools, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.Πήρε μέρος στο 1ο & στο 2ο Μουσικό Forum του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με διάλεξη για την αντιμετώπιση του άγχους της σκηνής και με συναυλία FluteQuartet. Δίδαξε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 2002 μέχρι το 2017, και συνεχίζει να διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1989 έως σήμερα.Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια ArtManagement, και Μουσικής Πληροφορικής.Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ