Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
25.4 C
Thessaloniki
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img

Art Thessaloniki Fair, 38 γκαλερί. Τιμώμενος Καλλιτέχνης ο Billy Zane και έργα 500 και πλέον καλλιτεχνών

Με 38 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Τιμώμενο Καλλιτέχνη τον διεθνούς φήμης ηθοποιό και εικαστικό, Billy Zane, και έργα 500 και πλέον καλλιτεχνών εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η 4η Art Thessaloniki Fair, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερα πλούσια, με μουσειακές εκθέσεις, πρότζεκτς και βραβεία που καθιερώνονται ειδικά γι’ αυτήν.

Αναλυτικά, οι μουσειακές εκθέσεις της 4ης Art Thessaloniki είναι αυτές του Billy Zane και του Dennis Oppenheim, η «Unexpected Dialogue»-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski, αλλά και η συλλογή με θέμα «Balkan Masks» από το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας.

Η έκθεση επίσης θα φιλοξενήσει 13 ξεχωριστά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων το βραβείο «Mataroa» για νέους δημιουργούς έως 33 ετών, το οποίο καθιερώνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, αλλά και τα τρία βραβεία για την Καλύτερη Γκαλερί, για τον Καλύτερο Επιμελητή και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την World Association of Visual Arts (WAVA).

Μεταξύ άλλων, η Art Thessaloniki θα φιλοξενήσει την ARTANKARA Art Fair, με την οποία έχει αδερφοποιηθεί.

Η συνέντευξη Τύπου 

Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο πολιτισμού, σημείωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της Art Thessaloniki ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo,  Τάσος Τζήκας, ο οποίος χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση ιδιαίτερα σημαντική. Αναφέρθηκε επίσης στον Τιμώμενο Καλλιτέχνη, Billy Zane, σημειώνοντας πως είναι μεγάλη τιμή για την Έκθεση να τον υποδέχεται.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo,  Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως η φετινή Art Thessaloniki είναι πιο δυνατή από την περσινή και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να την αγκαλιάζει.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, Παντελής Τσάτσης, υπογράμμισε τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, αφού από τις 38 γκαλερί που συμμετέχουν οι 18 είναι ξένες από χώρες όπως το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η Art Thessaloniki κοιτάζει και ανατολικά και ελπίζει στις επόμενες διοργανώσεις της να έχει συμμετοχές και από εκεί. Αναφερόμενος στον Billy Zane σημείωσε πως η ποιότητα των έργων του ήταν το κριτήριο για την επιλογή του ως Τιμώμενου Καλλιτέχνη. Έκανε τέλος γνωστό πως την Παρασκευή η Art Thessaloniki θα καλωσορίσει και θα ενημερώσει για τον πολιτισμό και την τέχνη μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με… ζεϊμπέκικο παρομοίασε τη διαδικασία της ζωγραφικής του ο Billy Zane, εξηγώντας πως βάζοντας το χρώμα στον καμβά αισθάνεται σαν σε χορό. Τόνισε δε πως η ελληνικότητά του, αλλά και η ιδιότητά του ως κινηματογραφικού ηθοποιού έχουν επηρεάσει την καλλιτεχνική του έκφραση. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο τρόπο για την πρώτη του επίσκεψη από το να είναι Τιμώμενος Καλλιτέχνης σε μια έκθεση κύρους, όπως η Art Thessaloniki.

Τέλος, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της Art Thessaloniki, Ειρήνη Βανταράκη, ευχήθηκε να φτάσει η Έκθεση να γίνει παγκόσμιος πόλος και κάλεσε όλο τον κόσμο να την επισκεφθεί.

Στην Art Thessaloniki, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, θα υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ.

 

φωτογραφία: από αριστερά προς τα δεξιά η Ειρήνη Βανταράκη, ο Billy Zane, ο Παντελής Τσάτσης, ο Τάσος Τζήκας και ο Κυριάκος Ποζρικίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ