Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Από την αποθέωση της Ανατολής…” και στη “Μουσική Σκηνή Οδός Λυσίου” στην Αθήνα το βιβλίο του Βασίλη Καρρά (εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία”

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου, που αψήφησε τις άσχημες καιρικές συνθήκες με την έντονη καταιγίδα και προσήλθε απόψε Πέμπτη στην “Μουσική Σκηνή Οδός Λυσίου” στην Πλάκα, για την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Καρρά με τίτλο «Από την αποθέωση της Ανατολής… …στο χειροκρότημα της Δύσης» και υπέρτιτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ – ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, σε κείμενα-επιμέλεια του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Δημαρά.

Γνωστοί καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής δημιουργίας και άλλοι δημιουργοί, συνεργάτες, φίλοι και θαυμαστές του δημοφιλούς λαϊκού καλλιτέχνη έσπευσαν να ακούσουν τους συντελεστές του βιβλίου και καταξιωμένους επαγγελματίες, να μιλούν για το έργο του Βασίλη Καρρά αλλά και τον ίδιο να εξομολογείται τους λόγους που τον οδήγησαν στην έκδοση του πρώτου βιβλίου. Η έκδοση έγινε, όπως ανέφερε, για την στήριξη άπορων καλλιτεχνών, καθώς ένα μέρος των εσόδων της έκδοσης θα διατεθεί για την Στέγη Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος, ένα ίδρυμα, που βρίσκεται σε στάδιο δημιουργίας.

Ο Νίκος Δημαράς, που έγραψε τα κείμενα του βιβλίου και είχε την επιμέλεια, αναφέρθηκε στο λόγο υπέρ αδυνάτου του Λυσία, από τον οποίο πήρε το όνομα η οδός της μουσικής σκηνής, και παραλλήλισε την κίνηση του αρχαίου ρήτορα με την σημερινή δράση του Βασίλη Καρρά.

Ο επικοινωνιολόγος Περικλής Πηλείδης, υπογράμμισε ότι ο λαϊκός τραγουδιστής μπορεί να πάρει ένα ήδη γνωστό τραγούδι και να το αναγάγει σε άλλο επίπεδο. Η Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari, ξεχώρισε έναν χαρακτηρισμό του Νίκου Δημαρά για την “γρανιτένια φωνή” του Καρρά.

Ο Βασίλης Καπερνάρος,επισήμανε ότι ο Βασίλης Καρράς έχει διαχρονική αξία και πάντα βρίσκεται στην κορυφή διότι είναι μοναδικός και πως δεν θα υπάρξει άλλη γενιά τέτοιων τραγουδιστών.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, που συντόνισε τη συζήτηση περιέγραψε την πρώτη γνωριμία του με τον Βασίλη Καρρά στη Θεσσαλονίκη και την ξεχωριστή γραφή του και προέτρεψε τον κόσμο να αποκτήσει και να διαβάσει το βιβλίο του.

Ο Βασίλης Καρράς υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και φωτογραφήθηκε με τους φίλους του. Ακολούθησε δεξίωση.

Το πρώτο βιβλίο του Βασίλη Καρρά είναι ένα ταξίδι πάνω σε μια μακρά διαδρομή, που αρχίζει  «Από την αποθέωση της Ανατολής» και φτάνει «…στο χειροκρότημα της Δύσης», 141«τραγούδια της ψυχής» γραμμένα «με λόγια καθημερινά».

Στο βιβλίο γίνεται αναλυτική καταγραφή της σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής του Βασίλη Καρρά καθώς και άγνωστων πτυχών της δημιουργικής του έκφρασης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι στίχοι όλων των τραγουδιών που έγραψε και ερμήνευσε ο δημοφιλής καλλιτέχνης και φωτογραφικό άλμπουμ από την 42χρονη πορεία του, στο χώρο της μουσικής.

Τα κείμενα έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του περιεχομένου. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου ανήκει στην «Πηλείδης Α.Ε.» και η επεξεργασία της ύλης έγινε από τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο του Βασίλη Καρρά, το Αρχείο του φωτογράφου Κώστα Γκόρα και του Caravel STUDIOPHTOGRAPHY.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ