Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έγινε … η παρουσίαση του βιβλίου “Γένοιτο” στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

“Ο Γιώργος Βογιατζής γράφει πολιτικοποιημένα, παντρεύοντας την ποίηση με τη λογοτεχνία”. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ν. Βογιατζή με τίτλο «Γένοιτο» που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια», Δ. Γούναρη 39, Καμάρα. “Με άγγιξε και με συγκίνησε η ποιητική συλλογή. Ο Γιώργος Βογιατζής αφουγκράστηκε την αγωνία για τη νέα γενιά”, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

“Με την ποίηση, ελάχιστες λέξεις έχουν τόση δύναμη που σε ταξιδεύουν και σε ξεκουράζουν”, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “στον φωτιστικό λόγο του Γιώργου Βογιατζή συναντώνται οι επιρροές του, ο Όμηρος και ο Ελύτης. Γράφει αφηγηματικά, δημιουργώντας αλλεπάλληλες εικόνες. Η έκδοση έχει εξαιρετικά λιτή και καλαίσθητη μορφή”.

Κατά την Ζωγράφο, π. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, εκ των ομιλητριών της εκδήλωσης, “ο στίχος του Ελύτη θα λάβουν τα όνειρα εκδίκηση χαρακτηρίζει το έργο του Γιώργου Βογιατζή”.  Η Φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά εκτίμησε ότιη ποίηση του Γιώργου Βογιατζή θέλει να αφυπνίσει την συνείδηση που μισοκοιμάται”.

“Το Γένοιτο αναθέρμανε μέσα μου την ελπίδα ότι ο Έλληνας θα επιζήσει ό,τι κι αν συμβεί” είπε η κ. Έλενα Παρδή, Φιλόλογος.

Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, ο Γιώργος Βογιατζής επισήμανε ότι “η αιτία για να γράψω το βιβλίο ήταν η κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις. Αφορμές ήταν οι εικόνες από σειρά γεγονότων όπως:  Έλληνες ηγέτες να πηγαίνουν ως ικέτες σε ευρωπαϊκές χώρες και να τους αντιμετωπίζουν ειρωνικά, τα προσβλητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την χώρα μας, οι εικόνες των συνανθρώπων μας που έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε, οι εκατοντάδες νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό. Όλα αυτά με έπσρωξαν να γράψω”.

Η εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος  ο Δανιήλ Παπαδανιήλ, ο οποίος στην ομιλία του φώτισε πολύπλευρα τους στίχους του βιβλίου, παρουσιάζοντας μια μοναδική ανάλυση των ποιημάτων και μια αποκαλυπτική περιγραφή του ψυχογραφήματος του συγγραφέα, τον οποίο γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια.

Αποσπάσματα από το «Γένοιτο» διάβασε η Μαρία Τζίμου, Εκπαιδευτικός – Φοιτήτρια Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. Οι φίλοι του είχαν την ευκαιρία να γράψουν στο βιβλίο εντυπώσεων.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Έλενα Παρδή, Δήμητρα Τομαρά, Έλλη Χρυσίδου, Γιώργος Βογιατζής, Δανιήλ Παπαδανιήλ.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:

Η Μαρία Τζίμου απαγγέλλει

Η αίθουσα του πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” ήταν ασφυκτικά γεμάτη

Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας γράφει στο βιβλίο εντυπώσεων

Ο υφυπουργός εσωτερικών Μ-Θ Θεόδωρος Καράογλου 

Ο υφυπουργός εσωτερικών Μ-Θ Θεόδωρος Καράογλου γράφει στο βιβλίο εντυπώσεων

Σύντομο βιογραφικό Γ. Ν. Βογιατζή

Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής, γεννήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών το 1959, από αγροτική οικογένεια. Είναι πτυχιούχος του Ε.Α.Π., στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Δ.Ο.Υ.). Από το 1978 ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και από το 1989 μέχρι το 2010, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, πρωτοστάτησε στη δημιουργία θεσμικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Παγγαίου όπως Φεστιβάλ Αρχαίας Αμφίπολης, Ορφικοί Αντίλαλοι Ροδολίβους, Κουρήτος (Γιορτή Κρασιού στο Ροδολίβος) και άλλων θεατρικών, χορευτικών και εικαστικών τμημάτων. Συνεργάστηκε στενά με τους πολιτιστικούς φορείς του Νομού Σερρών, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα θεσμοθετημένο δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών. Παράλληλα ερευνά και καταγράφει την προϊστορία και την ιστορία του Παγγαίου.

Συμμετέχοντας στο συνδικαλισμό του εργασιακού του κλάδου, διετέλεσε αντιπρόεδρος των Ελεγκτών ΟΤΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1989 έως το  2002. Το 1993 ήταν συνεργάτης στο διεθνές ιστορικό συνέδριο των Σερρών και το 1999-2000 συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για την επανέκδοση του Βιβλίου του Ε. Στράτη, «Ιστορία της πόλεως των Σερρών». Από το 1983 έως το 2002, ως Ελεγκτής των οικονομικών των  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), απέκτησε μεγάλη εμπειρία πάνω στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών, από το 1998 έως το 2006, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού και στην προώθηση των έργων και των υποδομών στη Περιοχή του Παγγαίου, ενώ καθ’ όλη την οκταετία ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής διαχειρίσθηκε μαζί με τον Νομάρχη, τις δράσεις και την ολοκλήρωση των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών. Διετέλεσε Δήμαρχος Αμφίπολης από το 2010 έως την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

 

Τα βιβλία του

Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων:

  • «Ορφέας-Παγγαίο-Ροδολίβος», 1990
  • «Έτος μ.Χ…», 1992
  • «Οι βραχογραφίες του Παγγαίου αποκαλύπτουν», 1996
  • «Κουρήτες – Δερβίσσηδες», 2002
  • »Πάγγαιον όρος… Ορφέας, Όμηρος, Σικελιανός» (σε συνεργασία με τον Κώστα Σίμογλου), 2009
  • «Το θαύμα της Παναγίας»,2013
  • «Γένοιτο», 2019

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ