Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Μια μεγάλη Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού, Τουρισμού & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Καλαμαριάς,  την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Μεταμορφώσεως 7 Καλαμαριά, τηλ. 231 045 8591.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με τίτλο «Μάρτυρες …100 χρόνια μετά» το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις από επιζήσαντες της γενοκτονίας τις οποίες  έχει λάβει  ο συγγραφέας στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας. Ορισμένες από τις συνεντεύξεις   έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση.

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Μπάντα» που έχει δημιουργήσει ο ίδιος δημοσιογράφος και έχει κερδίσει δύο βραβεία στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν 80 ηθοποιοί και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.

Η έρευνα και η σκηνοθεσία του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που πλαισιώνεται με αφηγήσεις προσώπων και αναπαραστάσεις που αφορούν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είναι του Νίκου Ασλανίδη, ενώ η επιμέλεια έγινε από τρεις ιστορικούς, τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τον Θεοδόση Κυριακίδη και τον Λάζαρο Βασιλειάδη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, για το συνολικό του έργο και την προσφορά του στον Προσφυγικό Ελληνισμό.